Hoe weer beginnen met sporten als je fysiek in de kreukels ligt na je bevalling

Geschreven door Anke Velstra
5 juli 2020

Hoe begin je weer met sporten als je fysiek in de kreukels ligt na je bevalling?

Dat dit onderwerp leeft onder (pas) bevallen moeders, bleek ook wel uit de vraag die ik hierover stelde via mijn Instagram stories.

Een superleuk onderwerp om eens verder over te spreken met Iris Plaat. 
Iris is personal mama trainer en is gespecialiseerd in pré- en postnatale fitness.

Waar gaan we het in deze podcast over hebben?

 • Wat als je na de zwangerschap en bevalling restklachten overhoudt, zoals klachten van aan de rug en/of het bekken? Wat kan dan wel en wat kun je beter niet doen? Ook krijgen moeders regelmatig tegenstrijdige adviezen. De ene zorgverlener geeft aan rust, terwijl een ander zegt dat het goed is om een spiercorset op te bouwen.

 

 • Mijn buikspieren voelen sinds de zwangerschap en bevalling niet meer als voorheen. Het is net alsof ze niet meer helemaal bijelkaar zijn gekomen  Oefenen geeft ook een soort spierpijn en ik merk dat ik het oefenen daardoor spannend vind. Wat kan ik doen?

 

 • 6 Weken na de keizersnede mocht ik alles weer van de gyn, maar mijn lijf voelde daar echt nog niet klaar voor. Ik wil wel graag weer wat gaan doen, maar waar en hoe begin je in zo’n situatie?

 

 • Een taboe onderwerp… sporten, bekkenbodem en urineverlies tijdens het sporten? Hoe ga je daar mee om? En wat vind jij van het plan om een paar weken na de bevalling alweer te starten met hardlopen?

 

 • Ik weet dat bewegen goed voor me is en ik zou het ook graag meer willen doen, maar ik merk dat het me ontbreekt aan tijd en energie. Hoe pas ik bewegen in in een druk leven als moeder?
 • Wat als bewegen en sporten nare gevoelens en herinneringen aan de bevalling oproepen?

 

 • Bijvoorbeeld oefeningen die rek en druk op de buik geven en zo doen herinneren aan de keizersnede? Of bepaalde heupopeners in yoga, die doen denken aan een vaginale bevalling op je rug en opnieuw het gevoel van kwetsbaarheid oproepen?

 

 • We hebben het nu veel gehad over de fysieke kant van sporten en bewegen, maar sporten kan ook veel positieve effecten hebben op de mentale stemming van de mens, onder andere door de aanmaak van zogenaamde Feel good stofjes. Kun je daar nog iets meer over vertellen?

   

  Veel luisterplezier en mooie inzichten toegewenst!

 

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Hoe-weer-beginnen-met-sporten-als-je-fysiek-in-de-kreukels-ligt-na-je-bevalling-egba5o/a-a2kkuju" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts