Snel Herstellen van Bevallingstrauma: Ontdek Mijn Effectieve Aanpak

Kijk rustig terug op je bevalling en geniet volop van het moederschap

“Je had zo veel hoop en verwachtingen voor de bevalling, maar toen werd het een ervaring die je nooit had voorzien.”

Tegenslagen en complicaties leidden tot een traumatische gebeurtenis die je niet kon bevatten. De controle gleed uit je handen en nog nooit in je leven heb je zoveel pijn ervaren. Je voelde je machteloos en eenzaam.

Het voelde als een falen en die roze wolk waar iedereen over sprak, heb jij nooit ervaren.

De nasleep is zwaar. Je voelt je anders dan voorheen: uitgeput, prikkelbaar en niet in staat om te genieten van het moederschap of intieme momenten samen met je partner. Je twijfelt of dit nu bij het moederschap hoort of een gevolg is van die traumatische bevalling.

Ik begrijp als geen ander de impact van een ingrijpende bevallingservaring en bied persoonlijke begeleiding bij de verwerking van jouw bevallingstrauma. Na een kort traject van 3 (4) sessies zul je verlichting voelen en merken dat de klachten aanzienlijk verminderen.”

verwerken traumatische bevalling - moeder knuffelt baby

Waarom dit traject om je bevallingstrauma te verwerken?

Geen wachtlijst

Binnen 2-4 weken na je aanmelding kun je starten met de verwerking van je bevallingstrauma.

Geen verwijzing

Voor dit traject heb je geen verwijzing nodig. Ook stel ik geen diagnose, die je later op een negatieve manier kan beïnvloeden.

Kortdurend traject

In de meeste gevallen is het traject van 3 sessies voldoende om je traumatische bevalling goed te verwerken.

Ruime behandeltijd

Voor elke sessie plan ik 1,5 uur, zodat je je bevalling kunt verwerken zonder tijdsdruk.

Geen zware sessies

Een bevallingstrauma verwerken betekent niet automatisch een lang therapietraject en zware sessies. Het kan ook anders.

Ook online mogelijk

Ideaal als je in het zuidelijkste puntje van Nederland woont of voor expats. En net zo effectief als face-to-face.

Bevallings- trauma specialist

Ik ben geen generalist die ieder uur een ander probleem ziet, maar ben specialist op het gebied van bevallingstrauma.

Al meer dan 200 cliënten succesvol geholpen

Lees hier hoe zij dit traject en mijn begeleiding hebben ervaren.

“Na het verwerken van je bevallingstrauma kun je echt zoveel meer genieten van het moederschap”

bevallingstrauma verwerken - portretfoto Anke Velstra

Na dit traject ga je merken…

 • Dat je rustiger kunt terugkijken op je traumatische bevalling
 • Dat je kunt accepteren hoe je bevalling is gegaan, zonder ‘wat als…’ of ‘had ik maar…’.
 • Dat je kunt voelen dat jouw lichaam niet gefaald heeft, maar juist het allerbeste heeft gedaan om jou en je kindje veilig door de bevalling heen te loodsen.
 • Dat je echt die diepe connectie met je kindje kunt voelen en daardoor volop kunt genieten van het moederschap.

 • Dat je weer thuiskomt in je lijf en dat lichamelijke klachten verminderen.
 • Dat je partner je weer herkent als de vrouw die je voor de traumatische bevalling was en je je weer open kunt stellen voor intimiteit.
 • Dat je meer innerlijke rust en kalmte kunt ervaren.
 • Dat je ’s morgens energiek wakker wordt en zin hebt om aan de dag te beginnen.
 • Dat als er een wens is voor nog een kindje,  jouw traumatische bevalling daar geen negatieve rol meer in speelt.”

Zij gingen jou voor in het verwerken van hun bevallingstrauma

Met een traumatische bevalling loop je niet te koop. Toen ik bij Anke aanklopte ongeveer 14 maanden na de bevalling had ik al meer dan een jaar mentale klachten en voelde ik niet een “echte” moederband met ons kind.

Toen Anke in de intake noemde dat ik binnen 3 sessies van deze klachten af kon zijn dacht ik; yeah sure… Ik begon dus redelijk sceptisch aan het traject.

Achteraf zou ik willen dat iemand mij dit eerder had aangeraden. Ze doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. Die 3 sessies waren dan ook genoeg.

Nu kan ik normaal mijn bevallingsverhaal vertellen, horen dat er iemand zwanger is of een bevallingsverhaal van iemand anders horen zonder gevolgen voor mezelf op emotioneel vlak. En het belangrijkste ik voel dat mijn kind ook echt mijn kind is. Wat een liefde is dat zeg!!

Deze methode werkte voor mij fantastisch voor het verwerken van mijn bevalling. Ik beveel Anke dan ook van harte aan voor het verwerken van bevallingstrauma’s.

Trieneke Smink

Bevallingstrauma verwerken: de praktische details van het traject

Wat krijg je:

Dit traject omvat 3 sessies van 1,5 uur, die zowel online als in mijn praktijk kunnen plaatsvinden. Het is bewust kort en krachtig, zodat we snel tot een oplossing kunnen komen.

Je hebt gedurende het traject toegang tot e-mailsupport tussen de sessies door. Dit betekent dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen als je vragen hebt of extra ondersteuning nodig hebt.

Bovendien ontvang je een op maat gemaakte ontspanningsoefening die je thuis onbeperkt kunt gebruiken, zelfs nadat we het traject hebben afgerond.

Wanneer kun je starten:

Je kunt binnen 2-4 weken beginnen. Check mijn online agenda voor de beschikbare tijden.

Wat kost het?

Het volledige traject, bestaande uit 3 sessies, kost €497,-

Hoe gaat het met de betaling?

Na de eerste sessie ontvang je per e-mail een factuur voor het volledige traject. Als je liever in twee termijnen wilt betalen, laat het me dan van tevoren weten.

Dit is hoe het werkt:

We starten met één afspraak, die je zelf in mijn online agenda kunt plannen. Hier zijn de stappen:

 

 1. Kies een tijdstip dat het beste bij jou past in mijn online agenda.
 2. Ik bevestig de afspraak via e-mail en stuur je een online intakeformulier en klachtenlijst.
 3. We ontmoeten elkaar tijdens onze eerste afspraak en we gaan direct aan de slag.

Mijn garantie:

Als je na de eerste afspraak niet tevreden bent, stoppen we. Je hoeft alleen binnen 24 uur aan te geven dat je wilt stoppen, en je betaalt alleen voor de eerste afspraak (1/3 van het totaal).

Je mag de op maat gemaakte ontspanningsoefening natuurlijk houden.

Hoe ziet het traject eruit:

R

Sessie 1 (90 min)

In deze sessie staat voorbereiding centraal. Samen kijken we naar de gebeurtenissen rondom zwanger worden, de bevalling, en de eerste periode van het moederschap die voor jou intens waren. We brengen deze in kaart.

We onderzoeken hoe deze herinneringen je nog steeds beïnvloeden en hoe je je zou willen voelen als je deze niet meer zo intens hoeft te ervaren.

Deze sessie wordt afgesloten met een op maat gemaakte diepe ontspanningsoefening, speciaal voor jou opgenomen. Hiermee kun je thuis rustig oefenen en jezelf voorbereiden op de tweede sessie.

R

Sessie 2 (90 min)

De tweede sessie is de verwerksessie. Maar voordat we de heftige herinneringen aanpakken, breng ik je eerst weer in een diepe ontspanning.

Dit maakt het verwerkproces voor jou veel minder intens.

Binnen 1,5 uur kunnen we werken aan zo’n 2 (soms 3) van deze heftige herinneringen.

Voor 95% van mijn cliënten is dit voldoende. Voor de overige 5% plannen ik graag een extra sessie in tegen een gereduceerd tarief.

 

R

Sessie 3 (90 min)

Ik ben erg benieuwd naar de veranderingen die je hebt opgemerkt na de verwerksessie. Dit is waar we mee beginnen in deze sessie.

Met mijn uitgebreide ervaring als bevallingstrauma therapeut begrijp ik dat trauma niet alleen tussen je oren zit, maar ook diep in je lichaam en zenuwstelsel verankerd kan zijn.

In deze laatste sessie bieden we je lichaam de ruimte om dit  los te kunnen laten, zodat je nog meer innerlijke rust en kalmte kunt ervaren.

Zij gingen jou voor in het  verwerken van hun bevallingstrauma

“Je bent onze held, omdat er in korte tijd zoveel positief veranderd is hier in huis. Dat hadden we niet voor mogelijk gehouden”

Annika Huizinga

bevallingstrauma verwerken - portretfoto Anke Velstra 2

Ik ben Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, een gediplomeerde en ervaren bevallingscounsellor & doula. Getrouwd en moeder van twee geweldige kinderen: Elianne (13) en Brendt (5). Maar ik begrijp ook precies hoe het voelt om in jouw schoenen te staan…

Mijn eerste bevalling in 2010 was een intense inleiding vanwege pre-eclampsie, gevolgd door drie operaties in de eerste zes weken na de bevalling vanwege complicaties en placentaresten.

Deze ervaring en de periode daarna heb ik als zeer traumatisch ervaren, niet alleen vanwege de fysieke uitdagingen, maar ook vanwege hoe er met mij werd omgegaan.

Wat ik opmerkelijk vond, was dat geen enkele zorgverlener ooit aan me gevraagd heeft hoe het mentaal met me ging na deze ingrijpende ervaringen.

Hierdoor heb ik ruim vier jaar met een bevallingstrauma rondgelopen, zonder dat ik dat wist. Daar kwam ik pas achter nadat ik met een burn-out op de bank thuis belandde. Na een jaar hard aan mezelf werken ben ik gelukkig volledig hersteld.

Nu, bijna 13 jaar later, lijkt er weinig veranderd te zijn. Er is nog steeds een gebrek aan kennis over dit onderwerp bij zorgverleners, waardoor veel vrouwen onnodig lang met klachten rondlopen die hun leven verstoren en hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden.

Sommigen worden zelfs verkeerd gediagnosticeerd met bijvoorbeeld een postpartum depressie en krijgen daardoor behandelingen die niet effectief zijn.

Dit raakt me diep en daarom wil ik deze vrouwen een ander perspectief bieden. Het hoeft niet zo te zijn en te blijven. Herstel is mogelijk!

Het verwerken van een bevallingstrauma hoeft niet automatisch een lang en zwaar therapietraject te zijn. Het kan ook anders: sneller, lichter en effectiever. In een traject van 3 (of 4) sessies, waarin jij als mens echt gehoord en gezien wordt.

Echt, er ligt een zoveel moois op je te wachten als je jouw bevallingstrauma goed verwerkt…

Lees hier verder om mij beter te leren kennen

Zij gingen jou voor in het  verwerken van hun bevallingstrauma

“Dankjewel voor je hulp bij de verwerking van mijn bevalling en voor je oprechte aandacht en betrokkenheid daarbij, die ook via een online verbinding duidelijk voelbaar zijn.

Hierdoor en door de rustige manier waarop je me hebt begeleid, voelde ik me erg op mijn gemak bij jou.

 Je hebt me echt gezien en erg geholpen.”

E.

Wat mijn begeleiding bij het verwerken van je bevallingstrauma je oplevert.

Tijd heelt vele wonden, behalve de wonden die zijn ontstaan door trauma

Ben je hier met een reden?

Je bent op deze pagina terechtgekomen omdat er iets in jou is dat zich afvraagt of je bevalling nog steeds invloed op je heeft. Weken, maanden, misschien zelfs jaren zijn verstreken, maar je voelt dat je niet meer dezelfde bent als voor die ervaring.

De spanning lijkt constant aanwezig, en je lontje is kort. Je denkt misschien dat het gewoon meer tijd nodig heeft. Of je relativeert het, denkend dat jouw bevalling niet zo erg was in vergelijking met anderen. Je drukt je gevoelens weg en gaat door, tot ze weer de kop opsteken en je je rot voelt.

Maar diep van binnen zoek je bevestiging dat je gevoelens geldig zijn, dat je niet overdrijft en dat er hoop is om je beter te voelen. Daarom bied ik maandelijks de gratis informatiesessie ‘Herstellen van een traumatische bevalling’ aan.

Tijdens deze sessie leg ik uit wat er gebeurt tijdens en na een heftige bevalling, waarom de factor tijd in de meeste gevallen niet leidt tot herstel, en stel ik enkele vragen waarmee je kunt beoordelen of een verwerkingstraject bij mij iets voor jou is.Neem vandaag nog actie en schrijf je in voor de eerstvolgende informatiesessie. Je kunt volledig anoniem deelnemen. Het is een eerste stap naar jouw herstel.

 

Veel gestelde vragen

Worden de sessies vergoed door de zorgverzekeraar?

Op dit moment worden de sessies (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Maar doordat er maar 3 tot 4 sessies nodig zijn om je bevalling te verwerken, is de investering voor dit traject ook te overzien.

Wanneer je voor traumaverwerking door de huisarts naar een psycholoog verwezen wordt, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van je eigen risico.

  Welke andere opties zijn er mogelijk

 • Je werkgever is erbij gebaat dat je fysiek en mentaal goed herstelt voordat je weer aan het werk gaat. Mijn ervaring is dat veel werkgevers ervoor open staan om mijn traumatraject (deels) te vergoeden.
  Ook benut je tijdens je zwangerschap/verlof vaak niet je potje opleiding/coaching. Je kunt de vraag neerleggen bij je leidinggevende, nee heb je, ja kun je krijgen. 
  Uiteraard zorg ik dan voor een neutrale factuur.
 • Werk je als zelfstandige? Dan kunnen we dit traject eventueel wegzetten onder coaching, welke je kunt opvoeren als kosten binnen je bedrijf.
 • Je kunt de factuur opvoeren bij je belastingaangifte onder medische kosten.
 • Je kunt de zorgverzekeraar vragen om coulance voor zorg die zij niet standaard vergoeden. Hier vind je een voorbeeldbrief die je hiervoor zou kunnen gebruiken.
Ik ben mijn kindje tijdens de zwangerschap/bevalling verloren. Is deze methode dan ook geschikt?

Het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap of bevalling is voor de meeste mensen een erg traumatische ervaring.

Ook in deze situatie kan de mijn methode worden ingezet bij de verwerking.

Ik ben nu zwanger. Is deze methode dan ook geschikt?

Veel vrouwen komen er tijdens hun volgende zwangerschap achter dat ze hun vorige heftige of traumatische bevalling niet goed hebben verwerkt.

Dit kan erg veel angst en paniek tijdens de zwangerschap oproepen. En wanneer er tijdens de zwangerschap niets wordt gedaan, kan dit een erg negatieve invloed hebben op de aankomende bevalling.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de verwerking.

Doordat het traject kortdurend is, 3 tot 4 sessies binnen 4-6 weken tijd (en als het moet binnen 3 weken), kan het snel verlichting geven bij angst en paniek.

Daarnaast is er op dit moment geen sprake van een wachtlijst. Binnen 3-4 weken na aanmelding kan er worden gestart met de eerste sessie.

Tenslotte kan mijn methode veilig worden ingezet tijdens de zwangerschap, omdat het verwerkingsproces plaatsvindt vanuit een staat van diepe ontspanning en er niet veel extra stresshormonen aangemaakt zullen worden.

Mijn bevalling is al enkele jaren geleden en toch voel ik dat ik daar nog last van heb. Is deze methode geschikt voor mij?

Het is nooit te laat om met de verwerking van je bevalling aan de slag te gaan. Trauma heelt niet vanzelf als je maar lang genoeg wacht.

De meeste vrouwen melden zich tussen de 9-12 maanden na hun heftige of traumatische bevalling aan voor de verwerking.

Maar ik heb inmiddels ook meerdere vrouwen succesvol geholpen bij wie de bevalling al 8-18 jaar geleden was.

Niet mijn bevalling, maar mijn zwangerschap/kraamtijd was traumatisch. Kan de methode dan ook worden ingezet?

Mijn methode is geschikt voor het verwerken van heftige ervaringen in de zwangerschap, rond de bevalling en in de kraamperiode.

Afhankelijk van de tijd, kunnen we per verwerksessie maximaal 3 ervaringen meenemen.

Is er sprake van meer dan 3 ervaringen die je zou willen verwerken, dan kan er tegen gereduceerd tarief een extra verwerksessie worden gepland.

Ik heb al EMDR ondergaan voor de verwerking, maar het was niet afdoende. Kan deze methode nog iets toevoegen?

Ik heb inmiddels al een flink aantal vrouwen mogen begeleiden die al EMDR hadden ondergaan voor de verwerking, maar bij wie dit onvoldoende had gewerkt.

Met mijn methode konden ze de laatste stap zetten in hun verwerkingsproces.

Is deze methode ook geschikt voor partners?

We staan er heel vaak niet bij stil, maar ook partners die bij de bevalling aanwezig zijn geweest, kunnen getraumatiseerd door wat ze meemaken.

Mijn methode kan ook voor hen succesvol worden ingezet.

Ik ben als zorgverlener getraumatiseerd geraakt door een bevalling? Is deze methode ook voor mij geschikt?

We staan er heel vaak niet bij stil, maar ook zorgverleners die een bevalling begeleiden kunnen getraumatiseerd raken.

Mijn methode kan ook voor hen succesvol worden ingezet.

Staat jouw vraag hier niet bij?

Stuur me gerust een Whatsappje via de knop op deze site of via 06-24243392.