Bevallingstrauma en problemen met intimiteit

Geschreven door Anke Velstra
17 april 2023

Bevallingstrauma en problemen met intimiteit

Intiem zijn samen met mijn partner na mijn traumatische bevalling 13 jaar geleden?

In de eerste plaats vond ik het doodeng. Er was zoveel gebeurd in dat gebied en ik was bang dat het heel erg pijnlijk zou zijn. Alleen bij het idee al voelde ik mijn lijf verkrampen, waardoor het natuurlijk een selffulfilling prophecy werd.

Misschien herken je dit wel, want ik ben zeker niet de enige die dit zo ervaart na een heftige of traumatische bevalling.

Uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in BMC pregnancy and childbirth blijkt dat 65% van de vrouwen problemen ervaart met seksualiteit na een traumatische bevalling en in mijn praktijk ligt dat percentage op zo’n 80-85%.

In deze podcast ga ik dieper in op dit onderwerp en deel ik 4 oorzaken van de intimiteitsproblemen die je kunt ervaren na een bevallingstrauma.

Je kunt de podcast beluisteren via de onderstaande link of als aflevering #68 via jouw favoriete podcast app.

P.s. Heb je een heftige bevalling meegemaakt, maar twijfel je of je er nog iets mee moet qua verwerken? Schrijf je dan in voor de maandelijkse gratis online informatiesessie ‘Herstellen van een traumatische bevalling.’

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts