Hoe geuren trauma herinneringen kunnen oproepen

Geschreven door Anke Velstra
24 mei 2023

Hoe geuren trauma herinneringen op kunnen roepen

Ik weet niet hoe jij het dit jaar ervaart, maar voor mijn gevoel blijft het dit jaar lang koud. Toen het vorige week eindelijk wat warmer was, kon ik ook niet wachten om een rok aan te doen. Heerlijk!

Maar toen ik naar beneden keek, zag ik benen vol met droogte velletjes. Zo kon ik niet naar mijn werk. Snel rende ik naar boven, deed een graai in de kast en pakte de eerste en beste bodylotion.

Pas toen ik de geur rook, wist ik welke ik had gepakt. De geur waar ik zo dol op was en mijn zoon graag mee insmeerde. De baby Rituals. Direct zag ik weer beelden voor me van het toen nog kleine mannetje op het aankleed kussen.

Een warm en fuzzy gevoel overviel me.

 

Ankers

Wanneer een beeld, een geluid, een geur of een smaak een bepaald gevoel bij je oproepen, dan noemen we dat een anker. Denk maar eens aan bijvoorbeeld een zomerhitje wat tijdens jou vakantie iedere keer aan het zwembad van je hotel werd gedraaid.

Of de geur van versgebakken cake, waardoor je direct weer terug bent in de tijd. De geur die je altijd rook wanneer je bij je oma op bezoek ging.

Zodra je dat liedje later weer hoort of de geur weer ruikt, roept het positieve herinneringen en gevoelens bij je op.

 

Geuren kunnen ook trauma herinneringen oproepen

Ook tijdens een heftige of traumatische bevalling ontstaan er ankers, alleen noemen we ze dan triggers. Denk bijvoorbeeld aan het geurtje wat je zorgverlener droeg of bijvoorbeeld de piepjes van de monitoren op de nicu.

Wanneer na je bevalling de Douglas binnenstapt en dat geurtje weer ruikt of op tv de piepjes van de monitoren op de nicu hoort, brengt je dat weer direct terug in het moment, wat een enorme stressreactie kan oproepen.

 

Je brein wil je beschermen voor nog zo’n traumatische ervaring

En ik weet dat zo’n stress reactie enorm naar voelt en toch is de gedachte erachter wel heel mooi. De herinnering van wat je hebt meegemaakt is niet goed weggeschreven naar je lange termijngeheugen.

Ze zijn opgeslagen in een persoonlijke ervaringen bibliotheek. Alle informatie die binnenkomt via jouw zintuigen wordt razendsnel vergeleken met alle herinneringen in deze persoonlijke ervaringen bibliotheek.

Zodra in de informatie die binnenkomt lijkt op een van deze heftige herinneringen, dan wordt er gelijk de zogenaamde fight-flight reactie geactiveerd. Dit alles om jou te beschermen tegen nog zo’n ervaring, want wie weet overleef je dat wel niet.

 

Trauma dooft niet vanzelf uit

Wanneer je dit bij jezelf herkent, weet dan dat dit soort reacties in de meeste gevallen niet vanzelf uitdoven als je maar lang genoeg wacht. Dit blijft doorgaan, tot je de heftige ervaring echt goed verwerkt hebt.

Soms pakt je lijf dit zelf op, want we hebben ook een zelf herstellend vermogen. Maar als je 6-8 weken na je bevalling geen enorme verbetering hebt gemerkt in je klachten of juist een toename, dan geeft dat aan dat je lijf het niet zelf gaat oppakken en dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij de verwerking.

 

Gratis informatiesessie Herstellen van een traumatische bevalling

Misschien heb je nu zoiets van… oei, volgens mij moet ik hier nog wat mee, maar vind je het tegelijkertijd spannend om een eerste stap te zetten om een eerste afspraak in te plannen.

Een andere eerste stap die misschien voor jou wat laagdrempeliger is, is om je in te schrijven voor mijn maandelijkse gratis informatiesessie. In een uur ga ik je van alles uitleggen over een bevallingstrauma en is er uiteraard ook ruimte om je vragen te stellen.

En het mooie is: je kunt anoniem deelnemen. Er is niemand die jou kan horen en zien en communiceren met mij kan via een privé chat.

Kijk hier wanneer de eerstvolgende sessie staat ingepland.
Je kunt je via deze link inschrijven.

Mocht je nog een vraag hebben over de informatiesessie, stel hem dan gerust door gebruik te maken van de whatsapp knop op mijn pagina.

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts