Neem de regie over je bevalling

Anke Velstra – bevallingscounsellor
Gespecialiseerd in angst & trauma

Een zwangerschap is een hele mooie en bijzondere tijd om te mogen meemaken, maar toch merk je dat je daar nu niet volledig van kunt genieten. Je kijkt ernaar uit om je kindje te ontmoeten, maar bent bang voor de bevalling.

En dat kan verschillende redenen hebben, misschien:

  • ben je zwanger van je eerste kindje en voel je je heel onzeker, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten.
  • heb je een eerdere traumatische bevalling meegemaakt en wil je deze keer voorkomen dat het weer zo gaat als toen.
  • heb je een andere heftige gebeurtenis meegemaakt, waarbij je voor je gevoel compleet de controle verloor.
  • heb je last van een angststoornis en ben je bang dat de angst een negatieve invloed zal hebben op je bevalling.

Wat de reden deze angst dan ook mag zijn, je wil niet langer dat dit het genieten van je zwangerschap in de weg staat.

En dat hoeft ook niet!

Birth is not ‘just one day’ in your life…

Ik ben Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, bevallingscounsellor, getrouwd en moeder van 2 kinderen.
Ik gun iedere vrouw een bevalling waar ze met een goed gevoel op kan terugkijken, wat er ook is gebeurd.

Ik weet hoe het is als je bang bent om te bevallen. Mijn eerste bevalling was een traumatische ervaring. We wilden heel graag ons gezin uitbreiden met nog een kindje, maar mijn angst stond jarenlang in de weg.

Op het moment dat ik eindelijk weer voldoende vertrouwen had om voor een tweede kindje te gaan, zei ik tegen mezelf: ‘Zo’n bevalling als toen? Dat nooit weer.’

Maar ik kon niet hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten, dus bereidde ik mezelf dit keer ontzettend goed voor, werkte aan mijn angsten en mijn zelfvertrouwen en maar goed ook…

Ook mijn tweede bevalling was op papier echt een traumatische bevalling. Ik verloor 5,5 liter bloed en belandde na de bevalling op de ic.

Maar doordat ik tijdens mijn zwangerschap zo hard had gewerkt aan het vergroten van mijn zelfvertrouwen, het leren loslaten van mijn angsten en mezelf goed had voorbereid op de bevalling, kon ik me op dat moment volledig overgeven, maar hield ik ondanks alles toch de regie.

Juist dat maakte dat ik ondanks alles toch heel positief kan terugkijken op de bevalling en de geboorte van mijn zoon.

En dat is wat ik jou ook gun.

Je hebt vaak maar weinig invloed op de manier waarop jouw zwangerschap en bevalling verlopen. Complicaties en tegenslagen kun je nu eenmaal niet voorkomen.

Waar je wel invloed op hebt, is hoe je je op je bevalling voorbereidt en hoe je met je angsten en onzekerheden omgaat.

En dat is precies waar ik zwangeren in begeleid, zodat ook zij vol vertrouwen hun bevalling tegemoet kunnen gaan. Wat mij hierin uniek maakt, is mijn specialisatie in angst&trauma.

De herinneringen aan de geboorte van je kind(eren) draag je voor de rest van je leven met je mee. Laten we er samen voor zorgen dat je er met positieve en warme gevoelens op kunt terugkijken, wat er ook gebeurt.

Neem de regie over je bevalling

In het traject ‘Neem de regie over je bevalling’ help ik je om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling en kan ik je ondersteunen tijdens je bevalling.

 

In dit traject:

I
Leer je meer over het natuurlijke verloop van een bevalling, zodat je weet hoe je het geboorteproces van je kindje op een positieve manier kunt beïnvloeden.
I
Ga je aan de slag met je angst en leer je hoe je hier het beste mee kunt omgaan tijdens je zwangerschap en bevalling, zodat je ontspannen kunt genieten van je zwangerschap en vol vertrouwen je bevalling tegemoet kunt gaan.
I
Ontdek je hoe je goede gefundeerde keuzes kunt maken voor jezelf en jouw kindje tijdens de zwangerschap en bevalling, zodat je daar na je bevalling op een goede manier op kunt terugkijken.
I
Werk je jouw geboortewensen en keuzes uit tot jouw persoonlijke geboorteplan, waarbij we rekening houden met meerdere mogelijke scenario’s, zodat jij de regie kunt houden tijdens je bevalling, wat er ook gebeurt.
I
Krijg je toegang tot de stresskoolkit, vol handige tips en tools die jij en je geboortepartner kunnen inzetten wanneer ondanks alles toch de stress en paniek toeslaan tijdens de bevalling, zodat je je snel weer kunt ontspannen, wat een positief effect heeft op het geboorteproces.
 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je door mij als doula te laten ondersteunen tijdens je bevalling.

Wat anderen over mij zeggen

Ik heb Anke leren kennen in de zomer van 2017 tijdens de voorbereiding voor mijn eerste bevalling. Deze bevalling verliep helaas anders dan ik voor ogen had en een massale fluxus plus IC opname later stond ik voor een groot fysieke en mentale herstel periode.
Na deze heftige gebeurtenis hebben Anke en ik een aantal keren afgesproken. Dit voelde direct vertrouwd omdat ik wist dat Anke persoonlijke ervaring heeft met traumatische bevallingen.
In het voorjaar van 2019 bleek ik opnieuw zwanger! Hoewel dit gepland was bekroop mij toch een gevoel van angst. Hoe kon ik mij het beste voorbereiden? Zou het weer mis gaan?
Anke bood aan mij te helpen middels counselling. Tijdens deze sessies zijn we onder andere samen de gebeurtenissen rondom de bevalling doorgelopen. Hiermee kwamen we erachter wat maakte dat ik de bevalling als traumatisch ervaren heb een bleken er ook vele mooie herinneringen te zijn die overschaduwd werden!
Ook heb ik samen met haar een nieuw geboorteplan geschreven waarmee ik met vol vertrouwen de mijn tweede bevalling in ben gegaan.
Ik heb Anke leren kennen als een sterke, zelfbewuste en rustige vrouw en zou haar bij iedereen aanbevelen die vragen en/of onverwerkt verdriet heeft van een gebeurtenis die speciaal hoort te zijn.

H

De praktische details

 
Extra gesprek a 6o min. € 60,-.
Reiskosten € 0.25 c/km (eerste 25 km gratis).

De begeleiding kan ook (deels) online plaatsvinden.
Voor live ondersteuning tijdens de bevalling hanteer ik een straal van 75-100km vanaf Leeuwarden

 

Wat levert dit traject je op?

kennis over hoe de bevalling verloopt en hoe je het geboorteproces op een positieve manier kunt beïnvloeden.
grip op je angst, zodat je ontspannen kunt genieten van je zwangerschap en vol vertrouwen je bevalling tegemoet kunt gaan.
een persoonlijk geboorteplan, waarbij we rekening houden met meerdere mogelijke scenario’s.
meer vertrouwen in jezelf, in je lijf en in je zorgverleners.
praktische tips en tools die je tijdens de bevalling kunt inzetten als ondanks alles toch de angst of paniek toeslaat.
een bevalling waar je met een goed gevoel op kunt terugkijken, wat er ook gebeurt.
Ik kan je niet je droombevalling beloven. Niemand kan dat.
Een geboorte laat zich nu eenmaal niet plannen of voorspellen.
Wat ik wel kan, is jou helpen zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er mogelijk gaat komen, zodat je je tijdens je zwangerschap en bevalling veilig, ondersteund, gerespecteerd en gehoord voelt.

Is dit iets voor mij?

Misschien vraag je je af of dit traject iets voor jou is. Ik zou precies hetzelfde hebben als ik in jouw schoenen zou staan.

Precies om deze reden bied ik altijd een eerste gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Tijdens dit gesprek kunnen we kennismaken, krijg je de ruimte om je verhaal te vertellen en je wensen en verwachtingen delen, zodat ik een inschatting kan maken of dit traject voor jou geschikt is.

Je hoeft niet direct tijdens dit gesprek te beslissen. Je mag er natuurlijk nog even over nadenken.

Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik het beste starten?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar gemiddeld starten vrouwen tussen de 24 en de 28 weken zwangerschap met dit traject.

Pin It on Pinterest