Verwerk je heftige of traumatische bevalling

“Maar je hebt er wel wat moois voor terug gekregen…”

Herken je dit?

E
Kun je de foto’s van je bevalling nog steeds niet terugkijken, zonder compleet overspoeld te worden door pijnlijke gevoelens en heftige emoties?
E
Herbeleef je jouw traumatische bevalling ‘s nachts keer op keer in je dromen?
E
Voelt het alsof je lichaam tijdens de bevalling heeft gefaald en heb je het daar nu nog steeds moeilijk mee?
E
Ben je ontzettend jaloers op vrouwen die wel een mooie bevalling hebben meegemaakt?
E
Heb je je wens om nog een kindje te krijgen in de ijskast gezet, omdat alleen al bij de gedachte nog een keer te moeten bevallen, het angstzweet je aan alle kanten uitbreekt?

“Maar alles is toch uiteindelijk goed gekomen?”

Mensen in je omgeving lijken niet te begrijpen dat de bevalling zoveel impact op je heeft gehad.
Ze zeggen dingen als: ‘alles is toch goed gekomen, laat het achter je ?’ Of: ‘je hebt er toch wat moois voor teruggekregen?’
Ongetwijfeld goed bedoeld en tegelijkertijd ook zo kwetsend.

Net alsof het allemaal niet telt wat jij als moeder allemaal hebt moeten doorstaan om jouw kindje op deze wereld te kunnen zetten. Natuurlijk ben je zielsgelukkig met je kindje, maar het deed je niet alles wat je tijdens de bevalling hebt meegemaakt, gelijk vergeten. Het maakt je eenzaam en onzeker.

Ook jij zou niets liever willen dan de bevalling achter je laten, maar ondertussen:

E
vind je het moeilijk om in het nu te leven. Een groot deel van de dag ben je nog steeds met je gedachten bij de bevalling.
E
heb je last van gevoelens van angst en paniek.
E
maak je je enorme zorgen over de gezondheid van je kindje. Je controleert telkens tijdens zijn/haar slaapje of alles wel goed gaat.
E
vind je het moeilijk om je aan je kindje te hechten. Je voelt je zo schuldig, je had hem/haar een zoveel betere start gegund.
E
schaam je je voor alles wat er is gebeurd en hoe je hebt gedragen tijdens je bevalling.
E
stel je onderzoeken als een uitstrijkje uit. Daar even geen poespas meer.
E
heb je moeite om weer intiem te zijn met je partner.

Je voelt je nog maar een schim van de vrouw die je ooit was. Je bent ineens ontzettend angstig en onzeker.
De roze wolk, waar je iedereen altijd over hoort, is bij jou ver te zoeken.

Je wilt niets liever dan deze ervaring achter je laten en doorgaan met je leven, zonder dat je voortdurend overvallen wordt door pijnlijke herinneringen aan je bevalling.

Je wilt je weer jezelf voelen, genieten van het leven en je richten op de toekomst.

Ik kan je hierbij helpen

Wie ben ik?

Ik ben Anke Velstra en ik ben gediplomeerd en ervaren bevallingscounsellor, getrouwd en moeder van 2 kinderen: Elianne (’10) en Brendt (’17).

Mijn bevallingen waren geen bevallingen uit het boekje (voor mijn verhaal klik je hier).

De eerste bevalling in 2010 was een heftige inleiding vanwege pre eclampsie, gevolgd door drie operaties in de eerste zes weken na de bevalling als gevolg van bloedingen en placentaresten.

Deze bevalling en de periode erna heb ik als zeer traumatisch ervaren. Niet alleen door de heftige gebeurtenissen, maar vooral ook door hoe er met me werd omgegaan.

Uiteindelijk heb ik meer dan vier jaar rondgelopen met een onverwerkt trauma. Toen raakte ik burn-out en op dat moment kwam ook mijn bevallingstrauma met een knal naar de oppervlakte. Ik zocht hulp en herstelde volledig.

Vanaf dat moment bestudeerde ik alles wat los en vast zat over trauma en ik weet zeker dat er toen al een zaadje werd geplant voor het werk dat ik nu als bevallingscounsellor doe.

EMDR wordt nu vaak standaard voor geschreven als behandelmethode voor een bevallingstrauma en ook ik heb dat destijds ondergaan om mijn bevallingstrauma te verwerken. In mijn geval was het effectief, maar tegelijkertijd ook loodzwaar om te moeten ondergaan.

Toen ik me als bevallingscounsellor wilde gaan specialiseren in het begeleiden van vrouwen na een traumatische bevalling en op zoek was naar een geschikte verwerkingstechniek, was het enige dat ik kon denken: ‘Dat moet toch ook anders kunnen?’

En gelukkig kan het anders. Ik kan vrouwen nu in 3 tot 4 sessies binnen een maand tijd helpen om hun traumatische bevalling te verwerken. Niet door terug te stappen in de angst van toen, maar juist vanuit een diepe ontspanning. En met zeer goede resultaten!

Vrouwen ervaren na de sessie opluchting en ruimte voor ook de mooie herinneringen aan hun bevalling.

En dat is wat ik jou ook gun!

In 3 tot 4 sessies binnen 4-6 weken tijd van je bevallingstrauma af

In een kortdurend traject van 3 tot 4 sessies (die we binnen 4-6 weken plannen) help ik je om je heftige gevoelens en emoties die je voelt wanneer je aan je traumatische bevalling terugdenkt, te verminderen en/of te laten verdwijnen. Ik gebruik hiervoor een in Nederland unieke methode: de TBR 3-step Rewind methode.

Ik ben de eerste en nu nog enige Nederlandse geaccrediteerde practitioner van deze methode.

Na deze sessies voel je je opgelucht en zul je ervaren dat de mooie herinneringen aan je bevalling op de voorgrond staan.
Je voelt je zelfvertrouwen groeien, zit lekkerder in je vel en je kan nu echt gaan genieten van het moederschap.

Wist je dat de methode die ik inzet bij het verwerken van een bevallingstrauma een van de weinige traumaverwerkingsmethodes is die ook succesvol online kan worden toegepast?

Reisafstand is dus geen enkel probleem en ik kan je dus ook nu tijdens deze Corona crisis goed helpen bij het verwerken van je bevalling.

Jouw investering voor het standaardtraject van 3 sessies bedraagt: €297,-

Mocht een extra sessie nodig zijn, dan kan dat tegen gereduceerd tarief.

Ervaringen van anderen

“Dankjewel voor je hulp bij de verwerking van mijn bevalling en voor je oprechte aandacht en betrokkenheid daarbij, die ook via een online verbinding duidelijk voelbaar zijn.

Hierdoor en door de rustige manier waarop je me hebt begeleid, voelde ik me erg op mijn gemak bij jou.

 Je hebt me echt gezien en erg geholpen.”

E.

Hoe zou het voor je zijn als je…

E
trots kunt zijn op jezelf en op de manier waarop jij de bevalling hebt doorstaan?
E
boosheid en verdriet ruimte kunnen maken voor de mooie herinneringen aan je bevalling?
E
de foto’s van je bevalling met een goed gevoel kunt bekijken en er eindelijk een geboortealbum van kunt maken?
E
weer oprecht blij kunt zijn voor je vriendin die wel die prachtige bevalling heeft gehad die jij ook graag had gewild?
E
vorige traumatische bevalling niet langer de wens en de keuze voor nog een kindje beïnvloed?

Ervaringen van anderen

“Je bent onze held, omdat er in korte tijd zoveel positief veranderd is hier in huis. Dat hadden we niet voor mogelijk gehouden”

Annika Huizinga

De praktische details

In een kort traject van 3 tot 4 sessies help ik jou om je klachten als gevolg van je traumatische bevalling te verlichten, dan wel te laten verdwijnen. Deze sessies plannen we binnen 4-6 weken tijd in.

De sessies kunnen plaatsvinden bij mij thuis in Leeuwarden of online via een live verbinding. Belangrijk is dat we tijdens de sessies ongestoord kunnen werken en het liefst op een plek waar jij je het meest comfortabel voelt.

Wat doen we in deze sessies?

R

Sessie 1 (90-120 min)

  • Ruimte om je bevallingsverhaal te vertellen (alleen als jij dat wilt).
  • Ontdekken hoe je traumatische bevalling je nu nog steeds beïnvloed in het dagelijks leven.
  • Een blauwdruk maken voor hoe jij je in de toekomst, na het verwerken van de traumatische bevalling, zou willen voelen.
  • We sluiten de sessie af met een speciale oefening die je in een diepe ontspannen staat zal brengen. Deze oefening krijg je na afloop als mp3 toegestuurd, zodat je er thuis mee kunt oefenen.
R

Sessie 2 (60-90 min)

  • Een korte terugblik: hoe heb je de periode tussen sessie 1 en 2 ervaren?
  • De speciale oefening om je weer in diepe ontspannen staat te brengen.
  • Vanuit de diepe ontspanning neem ik je mee door het verwerkingsproces en installeren we de blauwdruk voor de toekomst.

Als een extra verwerk sessie nodig is, plannen we die tussen sessie 2 en 3 in.

R

Sessie 3 (30 min)

  • Een korte terugblik: hoe heb je de periode tussen sessie 2 en 3 ervaren?
  • Welke veranderingen heb je al opgemerkt?
  • Gerichte tips en adviezen voor de toekomst

Jouw investering voor het standaardtraject van 3 sessies bedraagt: €297,-

Mocht een extra sessie nodig zijn, dan kan dat tegen gereduceerd tarief.


Wat mijn begeleiding bij het verwerken van je bevalling je oplevert.

Elke keer ben ik weer verbaasd over de kracht van deze manier van werken. En dat gewoon in 3 tot 4 (online) sessies.

Voor mij is de gevoelsbeleving erg belangrijk: hoe voelt mijn cliënte zich voor de start van het traject en hoe beīnvloed deze ervaring nu nog haar dagelijks leven? En welke verschillen merkt zij aan het einde van het traject?

Daarnaast maak ik gebruik van de zogenaamde SUD-schaal. Op deze schaal staat de 0 voor volledig neutraal voelen bij de gebeurtenis en de 10 voor de meest heftige ervaring ooit.

Al tijdens het gratis kennismakingsgesprek vraag ik naar deze cijfers, omdat ze me helpen een inschatting te maken of dit traject de meest passende oplossing is voor deze cliënte.

De meeste cliënten geven dan hun bevalling een cijfer tussen de 8 en de 10. Voor mij een duidelijk teken dat de bevalling niet goed verwerkt is en dat de cliënte hulp kan gebruiken bij de verwerking.

Na de sessies geven mijn cliënten hun bevalling gemiddeld een cijfer tussen de 0 en de 4 en dat is ook precies waar we naar streven. Het hoeft niet persé een 0 te worden.

Ik wil een duidelijke verlaging zien qua cijfers en duidelijke verschillen horen in hoe zij zich voelt in het dagelijks leven. Dan is voor mij het traject geslaagd.

Hoewel er, net als bij elke andere techniek, natuurlijk onderlinge verschillen zitten in de resultaten, heeft tot nu toe elke cliënte verschil gemerkt in hoe zij zich voelt en ook een verlaging qua cijfers ervaren.

Waarom dit traject?

E
Geen lange wachtlijsten. Binnen twee weken na je aanmelding plannen we je eerste sessie en kun je starten met de verwerking van je traumatische bevalling.
E
Voor dit traject heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
E

Het is een kortdurend traject: in 3 tot 4 sessies die we binnen 4-6 weken inplannen ben jij van (een groot deel) van je klachten af.

E
Geen zware sessies: je hoeft niet terug te stappen in de angst van toen. Ik werk juist vanuit een diep gevoel van ontspanning.
E
Reisafstand is geen probleem: de sessie kunnen ook online plaatsvinden.

Altijd eerst gratis en vrijblijvend kennismaken

Misschien vraag je je af of dit traject iets voor jou is en of deze manier van werken passend is voor jouw bevallingsverhaal. Ik zou precies hetzelfde hebben als ik in jouw schoenen zou staan.

Precies om deze reden bied ik altijd een eerste gratis en vrijblijvend online/telefonisch consult aan van 30 minuten. Tijdens dit consult kunnen we kennismaken, krijg je de ruimte om je verhaal te vertellen en kan ik een inschatting maken of dit traject voor jou geschikt is.

Je hoeft niet direct tijdens dit gesprek te beslissen. Je mag er natuurlijk nog even over nadenken.

Je had misschien totaal geen invloed op de manier waarop je bevalling is verlopen, maar waar je invloed op hebt, is de manier waarop je je bevalling kunt verwerken.

Blijf niet langer alleen aanmodderen, maar kom in actie en vraag nu nog dat eerste gratis consult aan.

Veel gestelde vragen

Worden de sessies vergoed door de zorgverzekeraar?

Op dit moment worden de sessies (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Maar doordat er maar 3 tot 4 sessies nodig zijn om je bevalling te verwerken, is de investering voor dit traject ook te overzien.

Ik ben mijn kindje tijdens de zwangerschap/bevalling verloren. Is deze methode dan ook geschikt?
Het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap of bevalling is voor de meeste mensen een erg traumatische ervaring.

Ook in deze situatie kan de  TBR 3-step Rewind methode worden ingezet bij de verwerking.

Ik ben nu zwanger. Is deze methode dan ook geschikt?

Veel vrouwen komen er tijdens hun volgende zwangerschap achter dat ze hun vorige heftige of traumatische bevalling niet goed hebben verwerkt.

Dit kan erg veel angst en paniek tijdens de zwangerschap oproepen. En wanneer er tijdens de zwangerschap niets wordt gedaan, kan dit een erg negatieve invloed hebben op de aankomende bevalling.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de verwerking.

Doordat het traject kortdurend is, 3 tot 4 sessies binnen 4-6 weken tijd (en als het moet binnen 3 weken), kan het snel verlichting geven bij angst en paniek.

Daarnaast is er op dit moment geen sprake van een wachtlijst. Binnen twee weken na aanmelding kan er worden gestart met de eerste sessie.

Tenslotte kan de TBR 3-step Rewind methode veilig worden ingezet tijdens de zwangerschap, omdat het verwerkingsproces plaatsvindt vanuit een staat van diepe ontspanning.

Mijn bevalling is al enkele jaren geleden en toch voel ik dat ik daar nog last van heb. Is deze methode geschikt voor mij?

Het is nooit te laat om met de verwerking van je bevalling aan de slag te gaan.

De meeste vrouwen melden zich tussen de 9-12 maanden na hun heftige of traumatische bevalling aan voor de verwerking.

Maar ik heb inmiddels ook meerdere vrouwen succesvol geholpen bij wie de bevalling al enkele jaren en soms nog langer geleden was.

Niet mijn bevalling, maar mijn zwangerschap/kraamtijd was traumatisch. Kan de methode dan ook worden ingezet?

De TBR 3-step Rewind methode is geschikt voor het verwerken van heftige ervaringen in de zwangerschap, rond de bevalling en in de kraamperiode.

Per traject kunnen we maximaal 3 ervaringen meenemen.

Is er sprake van meer dan 3 ervaringen die je zou willen verwerken, dan kan er tegen gereduceerd tarief een extra sessie worden gepland.

Ik heb al EMDR ondergaan voor de verwerking, maar het was niet afdoende. Kan deze methode nog iets toevoegen?
Ik heb inmiddels al een aantal vrouwen mogen begeleiden die al EMDR hadden ondergaan voor de verwerking, maar bij wie dit onvoldoende had gewerkt.

Met de TBR 3-step Rewind methode konden ze de laatste stap zetten in hun verwerkingsproces.

Is deze methode ook geschikt voor partners?
We staan er heel vaak niet bij stil, maar ook partners die bij de bevalling aanwezig zijn geweest, kunnen getraumatiseerd door wat ze meemaken.

De TBR 3-step Rewind methode kan ook voor hen succesvol worden ingezet.

Ik ben als zorgverlener getraumatiseerd geraakt door een bevalling? Is deze methode ook voor mij geschikt?
We staan er heel vaak niet bij stil, maar ook zorgverleners die een bevalling begeleiden kunnen getraumatiseerd raken.

De TBR 3-step Rewind methode kan ook voor hen succesvol worden ingezet.

Mijn bevalling was niet traumatisch, maar toch kan ik mijn bevalling niet een plekje geven

Je bevalling liep compleet anders dan je had verwacht en waar je op had gehoopt.

Het was wel heftig, maar het woord bevallingstrauma voelt als te groot.

In je hoofd kan je accepteren dat het zo is gegaan, maar toch kan je ziel daar geen berusting in vinden.

Je blijft je maar afvragen: ‘wat als…’ of ‘had ik maar…’

Ook daar kan ik je bij helpen, maar wel op een andere manier. Kijk hier voor meer informatie.

Ervaringen van anderen

“Sinds de sessies voel ik zoveel verbetering.
Je hebt echt een last bij me weg genomen.”

E

Schrijf je in en ontvang gratis de 7 tips voor meer vertrouwen in je bevalling

Yes, gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een paar minuten in je inbox.

Pin It on Pinterest