Anke Velstra

Over mij, Anke Velstra

Als je het aan mijn vrienden zou vragen (en ja ik heb ze echt gevraagd), zouden me omschrijven als iemand die erg zorgzaam is met het hart op de goede plaats. Als iemand die eerlijk is en oprecht, goed kan luisteren en de vragen durft te stellen die nodig zijn. En als het woord doorzetter zou moeten worden uitgebeeld, dan zou dat volgens hen absoluut een foto van mij moeten zijn.

Je kunt me ’s nachts altijd wakker maken voor musketkransjes.
En de mooiste plek op aarde waar ik ooit ben geweest, is Thailand.
En mijn vrije tijd breng ik het liefste door op de rug van mijn zwarte parel Sieta.

Even voorstellen
Ik dacht, ik stel me even aan je voor. Ik ben Anke Velstra, bevallingscounsellor, getrouwd met Jeroen en moeder van Elianne (’10) en Brendt (’17). In mijn werk help vrouwen die een heftige of traumatische bevalling hebben meegemaakt bij:

* het verwerken
* het voorbereiden op een nieuwe bevalling
* het versterken van de band met hun kindje

Dat is niet wat ik altijd gedaan heb. Ooit was leerkracht en later ook directeur. En heb ik mijn  eigen bedrijf Stressvrij voor de klas opgericht, om als werkdrukspecialist in het onderwijs leerkrachten te helpen om beter om te gaan met stress, werkdruk en burn-out.

Een prachtige tijd, waarin ik volop genoot, veel heb geleerd en mezelf verder heb ontwikkeld door het volgen van meerdere opleidingen. Mensen verder helpen, daar werd ik echt heel blij van, al wist ik ook dat dat niet voor altijd zou zijn in mijn bedrijf Stressvrij voor de klas.

Gewoon doorgaan, koste wat het kost
Maar hoe dan wel dat wist ook niet precies, tot een paar dagen na de geboorte van mijn zoon Brendt eind 2017. Mijn eerste bevalling in 2010 was behoorlijk heftig door allerlei complicaties en heb ik als zeer traumatisch ervaren.

In die tijd was daar nog weinig aandacht voor, waardoor ik jarenlang met een onverwerkt trauma heb gelopen. Tot ik in 2014 thuis kwam te zitten met een burn-out. Het jarenlang negeren van de trauma symptomen en een masker opzetten en gewoon doorgaan, hadden me de kop gekost.

Ik was kapot, volledig afgeknapt en als klap op de vuurpijl kwam ook nog eens het bevallingstrauma met een klap naar de oppervlakte.

Heb ik last van een bevallingstrauma en moet ik daar nog wat mee? Download de gratis checklist.

Ik werkte heel hard aan mijn herstel en een jaar later kon ik ook zeggen dat ik volledig hersteld was. Het was voor mij een flinke wake up call en ook het moment waarop ik besloot het echt anders te gaan doen in mijn leven en met succes.

Al die jaren had ik nog wel een steeds een kinderwens gehad, maar ik was zo bang om nog een keer te moeten bevallen, dat ik die kinderwens diep had weggestopt. Na het verwerken werd het verlangen nog een kindje steeds sterker en toch voelde ik me niet sterk genoeg om het nog een keer aan te durven. Daar was meer voor nodig; ik moest werken aan het vertrouwen in mezelf, mijn lijf, mijn omgeving en mijn zorgverleners.

Nog een keer zwanger
Uiteindelijk werd ik begin 2017 opnieuw zwanger. Dolgelukkig waren we. Helaas was het een pittige zwangerschap, door de complicatie placenta previa. Maar omdat ik me zo goed had voorbereid, zo duidelijk wist wat ik wel en niet wilde en zo stevig in mijn schoenen stond, kwam ik deze periode goed door.

Mijn zoon Brendt werd op 13 december 2017 geboren middels een geplande keizersnede. Een prachtige ervaring, precies zoals wij dat graag wilden. En toen ging het gruwelijk mis. Ik begon enorm te bloeden, de placenta bleek vastgegroeid te zitten in mijn baarmoeder en na 15 minuten heeft men moeten besluiten me onder narcose te brengen. En 28 uur later werd ik op de ic wakker. Ook in de periode erna volgden meerdere complicaties, ziekenhuisopnames en operaties elkaar op.

Ontzettend heftig om mee te moeten maken en toch kan ik nog steeds met heel veel liefde en dankbaarheid op deze periode terugkijken. Ik heb me dan ook nooit getraumatiseerd gevoeld door wat ik heb moeten meemaken.

Mijn ervaringen in dienst van anderen
Wat ik wel voelde, al een paar dagen na de geboorte van Brendt, was dat ik iets met deze ervaringen moest gaan doen. Maar hoe en wat dat wist ik nog niet. En weet je, op dat moment was dat ook helemaal niet belangrijk. Ik moest eerst nog flink herstellen en daarnaast had ik ook een kleine baby om voor te zorgen.
Ik vertrouwde erop dat het moment wel zou komen en dat ik er dan ook volmondig ja tegen zou kunnen zeggen.

En dat moment kwam
Na een aantal opleidingen ben ik nu bevallingscounsellor geworden. Mijn allergrootste wens is dat geen enkele vrouw meer een traumatische bevalling hoeft mee te maken. En terwijl ik dit schrijf, weet ik ook dat dat geen realiteit gaat zijn. Tegenslagen en complicaties tijdens een bevalling gebeuren nu eenmaal, daar heb je niet altijd invloed op.

Waar je wel invloed op hebt, is hoe je je voorbereid op je de bevalling en hoe je later met de ervaring omgaat. En dat is precies waar mijn werk als bevallingscounsellor over gaat.

Waar kan ik je bij helpen?

In 3 sessies van je bevallingstrauma af

Ik heb een heftige of traumatische bevalling meegemaakt en heb daar in het dagelijks leven nog steeds behoorlijk veel last van.

Ik ben op zoek naar een manier waarop ik de bevalling kan verwerken, zonder verwijzing, diagnoses en/of lange therapietrajecten.

Neem de regie over je bevalling

Ik ben zwanger en mijn vorige bevalling heb ik als zeer heftig en traumatisch ervaren. Ik kijk enorm uit naar de komst van mijn kindje en ben tegelijkertijd enorm bang voor de bevalling.

Ik ben op zoek naar iemand die me leert omgaan met mijn angsten en hoe ik de regie  kan houden, zodat ik deze bevalling met vertrouwen tegemoet kan.

Stap in je moedergevoel

Ik houd van mijn kind en zorg dat het niets tekort komt en toch ervaar ik niet dat oermoedergevoel waar je iedereen altijd over hoort.

Ik wil leren hoe ik meer kan genieten van het moederschap en de band met mijn kindje kan versterken.

Testimonial

Sinds de sessies voel ik zoveel verbetering, je hebt echt een last bij me weggenomen.

E

Mijn opleidingen

 

Opleidingen die ik heb gevolgd en succesvol heb afgerond:

  • 2015:                 NLP practitioner, bij Bureau Land
  • 2016:                 3 modules NLP master practitioner, bij Bureau Land
  • 2016 – 2017:    Basisopleiding Systemisch werken, Bureau Land
  • 2016 – 2017:    Masteropleiding Systemisch werken, Bureau Land
  • 2017-2019:      Opleiding tot professioneel systemisch opsteller, Bureau Land
  • 2019:                 Opleiding tot counsellor, Stichting counselling Nederland
  • 2019:                 TBR 3-step Rewind practitioner (1e geaccrediteerde practitioner van Nederland
  • 2020:                Doula opleiding, bij Child Birth Institute (mee bezig)

In de media

Pin It on Pinterest