Het ene moment een enorm kort lontje en het volgende moment je volledig leeg en lamgeslagen voelen? Stemmingswisselingen komen na het meemaken van een heftige of traumatische bevalling veel voor en worden veroorzaakt door een verstoring van je autonome zenuwstelsel. In deze blog ga ik je daar meer over uitleggen, zodat je jezelf beter kunt begrijpen.
Bevallingstrauma en de polyvagaal theorie
Ik neem je mee in een stukje theorie over het autonome zenuwstelsel, namelijk de polyvagaal theorie. Deze theorie is ontwikkeld door Stephen W. Porges.
De polyvagaal theorie stelt dat het autonome zenuwstelsel uit 3 delen bestaat, namelijk het ventrale vagale systeem, het sympathische zenuwstelsel en het dorsale vagale systeem.
Ventrale vagale systeem
We bevinden ons het ventrale vagale systeem als we ons veilig voelen. Dit maakt dat je sociaal kunt zijn, kunt verbinden en creatief kunt zijn.
Sympatische zenuwstelsel
Het sympathische zenuwstelsel is betrokken bij de zogenaamde vecht-vluchtreactie. Dit treedt op als je je (enigszins) onveilig voelt. Je lichaam bereidt zich voor om elk moment te kunnen vechten of vluchten.
Dorsale vagale systeem
Dit systeem treedt in werking als je je sterk onveilig voelt. Je lichaam ziet geen andere optie dan te bevriezen, in de hoop dat het zo snel mogelijk stopt en je de situatie overleefd. Bevriezen of een freeze is wat de meeste vrouwen tijdens een heftige bevalling hebben ervaren.
Verstoring van het autonome zenuwstelsel
Een traumatische gebeurtenis, zoals een heftige bevalling, kan leiden tot een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Wat je vaak ziet, is dat het dorsale overactief wordt en als gevolg daarvan wordt het ventrale vagale systeem onder actief. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, zoals angst, depressie, woede en irritatie.
Als gevolg van een overactief dorsaal vagaal systeem, wil je je terugtrekken en voel je je afgesloten van de wereld om je heen. Je kunt moeite hebben om verbinding te maken met anderen en je sluit je voor sociale interactie. Ook heb je geen behoefte aan aanraking en intimiteit. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie.
Aan de andere kant kan een onder actief ventraal vagaal systeem leiden tot een gevoel van overweldiging en stress. Je voelt je snel paniekerig, kunt je moeilijk concentreren of rustig blijven. Dit leidt tot stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, woede en frustratie.
Een bevallingstrauma verdwijnt niet vanzelf
Traumatische herinneringen blijven zonder goede verwerking levend in je systeem. Ze blijven je autonome zenuwstelsel ontregelen, waardoor je ook last zult blijven houden van de stemmingswisselingen. Dit wordt helaas niet vanzelf beter als je maar lang genoeg wacht.
Pas als de herinneringen goed verwerkt en op de juiste manier weggeschreven worden naar het lange termijn geheugen, wordt je niet meer voortdurend getriggerd. Dat geeft het signaal veilig naar je autonome zenuwstelsel, waardoor je je rustiger zult voelen en je beter kunt verbinden met anderen.
Rustiger op je bevalling terugkijken?
Daar kan ik je goed helpen. In een kort traject van 3 sessies help ik je om rustiger op de bevalling terug te kijken, zodat je echt kunt genieten van het moederschap.
Ik kan me voorstellen dat je misschien nog twijfelt… dus dit is hoe het werkt…
We beginnen met één afspraak, die plan je zelf in mijn agenda. We gaan dan al direct aan de slag.
Is het na de eerste afspraak niet wat je ervan verwacht had? Dan stoppen we. Het enige wat jij hoeft te doen, is me dat binnen 24 uur aangeven. Je betaalt dan alleen de eerste afspraak.