Vind je bevallen spannend?

Als doula bied ik je continue mentale, emotionele en hands-on ondersteuning tijdens je zwangerschap en bevalling

Anke Velstra – bevallingscounsellor & doula Gespecialiseerd in angst & trauma

doula, Anke Velstra, Moedermoed, Friesland, Groningen, Drenthe

Je bent bang voor de bevalling

Toen je ontdekte dat je zwanger was, sprong je een gat in de lucht. Er groeit een klein kindje in jou, hoe bijzonder is dat om te mogen meemaken.

Maar hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe meer je jouw zorgen en angsten voelt toenemen. Over je zwangerschap, maar vooral ook voor de bevalling. 

Misschien zelfs zoveel dat het je niet meer lukt om op een ontspannen manier van je zwangerschap te kunnen genieten.

Die angst kan verschillende redenen hebben, misschien:

  • ben je zwanger van je eerste kindje en voel je je heel onzeker, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten.
  • heb je een eerdere traumatische bevalling meegemaakt en wil je deze keer voorkomen dat het weer zo gaat als toen.
  • heb je te maken gehad met seksueel misbruik en/of geweld en ben je bang voor vaginale touchers of dat zorgverleners je ongevraagd aanraken tijdens je bevalling.
  • heb je een andere heftige gebeurtenis meegemaakt, waarbij je voor je gevoel compleet de controle verloor.
  • heb je last van angstklachten en ben je bang dat de angst een negatieve invloed zal hebben op je bevalling.

Wanneer je jezelf hierin herkent en woont in Friesland, Groningen, Drenthe of max. 75-100 km. van Leeuwarden, dan ben ik er als bevallingscounsellor en doula voor jou!

Birth is not ‘just one day’ in your life…

Hoe bijzonder is het om nu te kunnen zeggen dat ik het allemaal zelf heb gedaan. 
Hoe bijzonder is het dat we samen sterk stonden. 
Een drie eenheid, we hebben het samen geflikt. 

Hoe mooi is het, om na een traumatische eerste bevalling, post traumatische ervaring, post én prenatale depressie, te kunnen zeggen en voelen dat het goed gaat! 

Hoe mooi is het om zo te kunnen genieten van mijn dochters. 

En hoe leuk is het om mijn bevalverhaal te vertellen! Wie had dat ooit gedacht. 
Bevallen op de holding. 
In de gang roepen dat je moet poepen. 
In de lift niet weten waar je het moet hebben, omdat je kind eraan komt! 
Zo bijzonder, zo mooi, een wonder. 

♥️

Lieve Anke, nogmaals onwijs bedankt dat je er voor ons was, er voor me bent en voor alles wat je voor ons hebt betekend. Je hebt een speciaal plekje in mijn hart gekregen. 

Jouw werk is onbetaalbaar. 
Jouw werk is zo belangrijk voor vrouwen met een trauma bevalling. 
Jouw werk is zo belangrijk geweest voor mij. 

Jij als persoon bent zo fijn om om je heen te hebben. 
Jij als persoon bent zo krachtig. 
Jij als persoon laat mij als vrouw weten en voelen dat ik het kan.
Jij als persoon laat mij voelen dat je er mag zijn en mag zeggen waar je voor staat. 

M.

Stel je eens voor dat…

 

Je alle kennis en vaardigheden krijgt aangereikt die jij nodig hebt om de kans op een soepele bevalling zo groot mogelijk te maken?

Je de angst die je nu nog voelt voor de bevalling volledig kunt omzetten naar vertrouwenEn misschien kun je het nu nog niet geloven, maar dat je zelfs gaat uitkijken naar de bevalling?

Je tijdens de bevalling vanuit je hoofd helemaal in je lijf kunt zakken en je helemaal kunt overgeven aan het geboorteproces van je kindje?

Je de controle over de bevalling volledig kunt loslaten, zonder de regie over jezelf,  jouw lichaam en jouw kindje te verliezen?

Je je sterk voelt en volledig kunt vertrouwen op je eigen kracht?

Jij en je geboortepartner tijdens de bevalling continu fysiek, emotioneel en mentaal door mij als doula begeleid worden gedurende de bevalling, ongeacht hoe lang die duurt?  

Als dit is waar jij waar naar verlangt, dan is dit traject voor jou.

 

Anke Velstra, Moedermoed

Samenwerken met een doula betekent:

%

kortere duur van de bevalling

%

minder vraag naar pijnstilling

%

minder kunstverlossingen

%

minder keizersnedes

%

minder gebruik van weeënopwekkers

%

minder vraag naar een ruggenprik

Uitkomsten van het onderzoek: The doula: an essential ingredient of childbirth rediscovered. Klaus en Kennel, 1993.

Ik ben Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, bevallingscounsellor en doula, getrouwd en moeder van 2 kinderen.

En ik weet hoe het is als je bang bent voor de bevalling…

Na een eerste traumatische bevalling was ik enorm bang om nog een keer te moeten bevallen. Niet voor niets zit er bijna 8 jaar leeftijdsverschil tussen mijn 2 kinderen.

Maar wat ik ook weet, is dat je met de juiste kennis en begeleiding angst kunt omzetten naar vertrouwen. En dat je hierdoor zelfs kunt gaan uitkijken naar je bevalling.

Zo lang jij je veilig en volledig gehoord en gezien voelt. Niet alleen als je bevalling goed verloopt, maar juist ook als dingen anders lopen dan verwacht en/of er sprake is van medische complicaties.

Dit heb ik zelf aan den lijve mogen ervaren.

Al een paar dagen na de geboorte van mijn tweede kind, voelde ik heel diep vanbinnen dat ik iets wilde betekenen voor vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten  en zo ben ik uiteindelijk bevallingscounsellor en later ook doula geworden en heb ik me gespecialiseerd in angst & trauma.

Een doula wordt ook wel een zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het is een deskundige en goed opgeleide vrouw die jou en je geboortepartner op een niet- medische manier ondersteunt bij de voorbereiding op de bevalling, de bevalling zelf en de periode direct daarna.

Als doula blijf ik bij je tijdens je bevalling, vanaf het moment dat je me nodig hebt, tot 1 a 2 uren na de bevalling. Of dat nu thuis is, of in het ziekenhuis, ik sta naast je en blijf bij je.

Van angst naar vertrouwen in je bevalling

Het tegenovergestelde van angst is vertrouwen en dat is ook precies wat je nodig hebt voor je bevalling. Vertrouwen in jezelf, in je lijf, in je eventuele geboortepartner en je zorgverleners. Alleen dan kun jij je ontspannen en je overgeven aan het geboorteproces, wat de kans op een soepele bevalling zo groot mogelijk maakt.

Maar hoe krijg je dat vertrouwen? Het gaat vaak niet vanzelf. Het betekent terug naar je basis, je kern en je angsten onder ogen komen. En opnieuw de verbinding leggen tussen je hoofd, je hart en je ziel.  

Je hoofd vraagt om goede kennis over het bevalproces

Wat kun je allemaal tijdens een bevalling verwachten? Hoe werken je hoofd en je lichaam tijdens een bevalling? Wat kun je doen om je hoofd en lichaam hierin op een positieve manier te beïnvloeden? Welke keuzes en opties heb je? En wat kun je doen als ondanks alles toch de angst & paniek toeslaat tijdens je bevalling.  

Je hart gaat over jouw verlangens voor de bevalling

Wat is jouw verlangen voor deze bevalling? Waar ben je bang voor en waar kijk je naar uit? Wat is voor jou belangrijk? En hoe kunnen we jouw verlangens ruimte geven in situaties waarbij het anders loopt dan gehoopt en verwacht. 

Je ziel gaat over wie jij ten diepste bent.

Over vertrouwen in jezelf en in je kracht. Voelen dat je ertoe doet, ongeacht wat een ander daarvan vindt of over denkt. En om te gaan staan voor jezelf en jouw wensen en keuzes, om zelf de regie te nemen over jouw bevalling.

 

Helaas heb ik geen gouden toverstaf, ik kan je niet alles wat je wenst voor deze bevalling beloven, maar dat kan niemand.

Wat ik wel kan, is er gewoon voor je zijn. En daarbij al mijn kennis over het natuurlijke baringsproces en angst & trauma, mijn ruime ervaring als bevallingscounsellor en doula en goed gevulde gereedschapskist vol tools en oefeningen inzetten.

Wat anderen over mij als doula zeggen

Je bent een fantastische doula, maar ook echt ene leuk en lief mens. Vanaf het eerste moment voelden we ons vertrouwd bij jou, iets wat wij heel belangrijk vonden aangezien je bij een heel intiem moment aanwezig was.

Tijdens de bevalling was je een enorme steun voor ons, door de rust die je had en alle tools die je meebracht, kunnen wij nu terugkijken op een hele mooie bevalling.

Wij gunnen dit iedereen en raden het dan ook zeker aan om contact op te nemen met Anke. Wij weten zeker dat het voor iedereen meerwaarde zal hebben.

Wietske

De praktische details

Werkgebied als doula is: Friesland, Groningen en alles binnen een straal van 65km vanaf Leeuwarden.

Voor oud-cliënten gelden andere regels, neem gerust contact op voor overleg.

Reiskosten €0,21 km (eerste 30km gratis)

Een extra gesprek a 60 min.  € 60,-.

Wat anderen over mij als doula zeggen

Ik heb Anke leren kennen als een sterke, zelfbewuste en rustige vrouw en zou haar bij iedereen aanbevelen die vragen en/of onverwerkt verdriet heeft van een gebeurtenis die speciaal hoort te zijn.

H

Hoe ziet een begeleidingstraject eruit?

Ieder begeleidingstraject start met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit omdat ik als doula een belangrijk onderdeel ga uitmaken van jouw geboorteteam en aanwezig zal zijn bij een bijzonder en intiem moment in jullie leven. Veiligheid en vertrouwen zijn daarvoor heel belangrijk. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen aan mij stellen en zal ik je vertellen wat een begeleidingstraject precies allemaal inhoudt en wat je van mij kunt verwachten.

Als dit van beide kanten positief is, dan kunnen de vervolggesprekken worden ingepland. Tijdens deze gesprekken wil ik jou en jouw eventuele geboortepartner zo goed mogelijk leren kennen en ontdekken wat jullie wensen, verlangens en behoeftes zijn voor de bevalling. Wanneer je al een keer eerder bent bevallen, dan nemen hierin ook je vorige ervaring mee. Op basis daarvan weet je vaak al zo goed wat je wel wilt en wat je absoluut niet meer wilt.

Al deze wensen, verlangens en behoeftes leggen we samen vast in een geboorteplan, dat je daarna kunt bespreken met je zorgverleners. Daarnaast geef ik jullie alle informatie over het geboorteproces, over procedures en keuzes die je kunt maken voor jouw bevalling. We bespreken de tips die je kunt inzetten om je bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen en je geboortepartner krijgt tools in handen waarmee hij jou zo goed mogelijk kan steunen tijdens je bevalling.

Ieder mens is uniek en daarom kijk ik heel goed wat jij nog nodig hebt om vol zelfvertrouwen en kracht de bevalling tegemoet te kunnen gaan. Dit stukje is voor iedere cliënt anders, maar gelukkig heb ik een goed gevulde gereedschapskist waar ik hiervoor uit kan putten.

Tijdens de gehele begeleidingsperiode ben ik per app/mail voor je bereikbaar. Voor vragen, maar ook voor de momenten waarop je het even niet meer ziet zitten of onzeker bent. Ik ben er voor jou.

Zo werken we langzaam toe naar het moment van bevallen.

Vanaf week 37 ga ik 24/7 voor je op wacht en wanneer de bevalling is begonnen en je mijn aanwezigheid wenst, kom ik z.s.m. naar je toe.

Wat ik jou gun

Ik gun jou een ontspannen zwangerschap en een zachte en liefdevolle geboorte ervaring, waar je ook later met warme gevoelens op kunt terugkijken, wat er ook is gebeurd.

Een bevalling waarin jij volledig de regie hebt en waar je je gehoord en gezien voelt.

Een bevalling waarin jij volledig jezelf mag zijn en samen met je geboorteteam toewerkt naar een zo mooi mogelijke geboorte van jouw kindje.

Een bevalling waarin je je veilig voelt en volledig kunt overgeven aan het geboorteproces van je kindje.

Een hand om vast te houden (en als het moet om in te knijpen)

Iemand die jou echt ziet en naar je luistert.

Iemand die je terugbrengt naar de ontspanning, als je bang bent of veel pijn hebt

Iemand die je laat je geloven in jouw eigen kracht als je twijfelt en onzeker bent

Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik het beste starten?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar gemiddeld starten vrouwen tussen de 24 en de 28 weken zwangerschap met dit traject.
Meld je wel op tijd aan om zeker te zijn van mijn begeleiding. Ik heb een beperkt aantal plekken en die zijn snel gevuld.

Ik ben niet bang voor de bevalling, maar ik zou toch graag door jou als doula begeleid willen worden. Kan dat?

Ik heb me als bevallingscounsellor en doula gespecialiseerd in angst & trauma, maar dat betekent niet dat je persé aan deze voorwaarde hoeft te voldoen om voor mijn begeleiding in aanmerking te komen. 
Neem gerust contact op.