Hoeveel is je goed voelen na je traumatische bevalling je waard?

Geschreven door Anke Velstra
3 juni 2020

Hoeveel is je goed voelen na je traumatische bevalling je waard?

Ruim een half jaar geleden stapte ik met mijn gezin en schoonmoeder in het vliegtuig naar Amerika. Een reis waar we bijna 6 maanden lang reikhalzend naar uit hebben gekeken.
Niet voor een vakantie, zoals veel mensen dachten, maar voor een behandeling.
Een reis die hopelijk mijn leven zou gaan veranderen.

(Ik neem je mee in een zeer persoonlijke blog)

Helaas hield ik aan de zware bevalling van mijn zoon in 2017 restklachten over. Fysieke klachten die mijn leven behoorlijk beïnvloedden en dan op een negatieve manier. Klachten waardoor ik niet alles kon doen, wat ik graag zou willen. Klachten waar ik in Nederland mee zou moeten leren leven, terwijl ik aan alles wel voelde dat ik niet kon.

En toen kwam er, ruim een jaar geleden een berichtje op mijn Instagram tijdlijn voorbij van iemand die dezelfde klachten had en voor behandeling naar Amerika zou gaan. Ineens kreeg ik hoop… als ze haar daar zouden kunnen helpen met haar klachten, dan zouden ze mij misschien ook wel kunnen helpen…?

 

Ik ging niet over 1 nacht ijs

Ik besloot om eerst meer informatie te zoeken over deze behandeling. Ik bezocht meerdere malen de website, las ervaringen van anderen en hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd.

Op een dag besloot ik mijn man hiervan deelgenoot te maken. Samen bekeken we de website nog een keer, samen lazen we de ervaringen van anderen. Wat als dit ook voor mij weggelegd zou kunnen zijn?

 

Een gratis consult

We besloten contact te zoeken met de kliniek die deze behandeling aanbood. We vulden de vragenlijst in en hoopten dat ik aanmerking zou komen voor een eerste gratis consult. Gelukkig ontvingen we na een paar dagen al bericht met daarin een datum voor een gratis consult. Ik moest nog een kleine twee weken wachten en dan zou het zover zijn. Ik kon niet wachten!

Eindelijk was het zover en via een online verbinding spraken we met een arts van de kliniek. Het was zo’n fijn gesprek. Voor het eerst in ruim 1,5 jaar voelde ik me helemaal gehoord en gezien in mijn klachten. En…goed nieuws! Ze waren ervan overtuigd dat ze me verder konden helpen met mijn klachten.

Aan het einde van het gesprek ontvingen we direct al een concept datum voor de behandeling en een overzicht van de kosten. En dat was best wel even slikken, want deze behandeling werd niet vergoed door de zorgverzekeraar. We moesten hem zelf betalen.
Alle kosten meegerekend ging het om een bedrag waar je een hele mooie keuken voor kon plaatsen. En laat dat laatste nu juist op ons wensenlijstje staan.

 

Wat heb je aan nieuwe spullen, als je je fysiek niet goed voelt?

Mijn man was heel resoluut… “Deze behandeling ga je doen, want wat heb je aan een mooie keuken, als je zoveel last hebt van je klachten? Dan kun je er niet eens van genieten.”

Het voelde als mijn kans op herstel en ik wilde dolgraag gaan, maar wat als de behandeling niet zou werken? Dan hadden we voor niets zoveel geld geïnvesteerd, zonder dat het mij iets had opgeleverd. Mijn man vond dat we dat risico moesten nemen. Slechter dan hoe het nu was zou het toch niet kunnen worden, alleen maar beter.

 

Nog elke dag dankbaar

Eind oktober, bijna 6 maanden later, vlogen we naar Amerika voor de behandeling. En wat ben ik blij dat we zijn gegaan! De behandeling was intens en de eerste maanden na de behandeling thuis ook. Ik was de eerste weken gemiddeld zo’n 10 uren per week zoet met werken aan mijn herstel. Mijn hele lijf en systeem moesten resetten, wat de nodige extra klachten gaf. Maar stapje voor stapje zag ik mezelf vooruit gaan.

Nu ben ik ruim 6 maanden verder. Volledig honderd procent de oude ben ik niet meer geworden, maar ik ben tevreden met elke procent die ik me beter voel. De behandeling heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Nog elke dag ben ik dankbaar dat we vorig jaar de stap hebben gezet en de investering in mijn gezondheid hebben gedaan. Het heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Ik voel me zoveel beter…

En juist doordat ik zelf heb geïnvesteerd in deze behandeling, heb ik me ook voor 200% ingezet voor mijn herstel en ben ik hierdoor misschien wel verder gekomen dan wanneer mijn behandeling volledig vergoed zou zijn door de zorgverzekeraar.

 

Waarom ik dit verhaal met je deel…

Ik krijg regelmatig van vrouwen de vraag of mijn zorg vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Op dit moment is dat nog niet het geval. Dat betekent niet dat mijn zorg niet goed genoeg is, maar eerder dat je in een enorme bureaucratische wirwar van regels en eisen terecht komt waar je aan moet voldoen. Ik ben bezig om te voldoen aan deze eisen, maar dat kost tijd. Veel tijd.

Voor een klein deel van de vrouwen is dat de reden waarom ze afhaken, ook al hebben ze een goed gevoel bij me en zijn ze ervan overtuigd dat ik de juiste persoon om hen verder te helpen. En dat vind ik zo ontzettend zonde.

We vinden het namelijk heel vanzelfsprekend om geld te investeren in bijvoorbeeld nieuwe kleding, een vakantie, een nieuwe auto of bijvoorbeeld de babyuitzet. Dingen die ons ook goed laten voelen, als is dat vaak maar van korte duur.

Zeker als er onder de oppervlakte nog een onverwerkte bevalling zit te etteren.
Die emoties en gevoelens zijn heftig en pijnlijk om elke dag weer te moeten ervaren en om overeind te blijven, hebben veel vrouwen zich daarom afgesloten voor hun gevoel. Je kunt je alleen niet enkel afsluiten voor negatieve gevoelens. Het is een spel van alles of niets.
Als jij je afsluit voor je gevoel, dan worden ook de positieve gevoelens onderdrukt, hoe graag je dat ook anders had willen zien.

Je kunt nog zoveel nieuwe kleren kopen, leuke dingen doen of jezelf laten verwennen, je zult er nooit ten volle van kunnen genieten als je niets doet aan het verwerken van je bevalling. De allerbeste investering dat ben jij, dat is jouw gezondheid. Pas als jij weer helemaal lekker in je vel zit, kun je ook weer voluit genieten van alle andere dingen in het leven.

 

Investeren in jezelf is spannend

Ik snap dat investeren in jezelf spannend is, zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. De allereerste keer dat ik geld investeerde in mezelf en mijn gezondheid vond ik ook ontzettend eng, maar tot nu heeft elke investering me veel meer gebracht dan ik had kunnen denken.
En dan zijn de prijzen van mijn trajecten maar een kruimeltje vergeleken bij bijvoorbeeld mijn behandeling in Amerika.

Kom daarom in actie… kijk eens rond op mijn website en lees de ervaringen van vrouwen die je zijn voorgegaan. Vraag dat eerste gratis en vrijblijvende online consult aan, zodat we kunnen kennismaken en kan ik een eerlijke inschatting maken of ik de juiste persoon ben om je verder te helpen, net zoals ik ruim een jaar geleden met de kliniek in Amerika deed.

Voor de maand juni heb ik hiervoor nog 4 plekjes beschikbaar. Laat hier je gegevens achter en je ontvangt z.s.m. bericht.

Wat is je goed voelen jou waard?

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts