Je bent niet gek of koekoek

Geschreven door Anke Velstra
16 juni 2020

Je hebt een vreselijk kort lontje en schiet om het minste of geringste uit je slof. Er hoeft maar dit te gebeuren en je raakt al in paniek. Je verstijft helemaal op het moment dat je kindje begint te huilen en om jouw aandacht vraagt…

En dit is nog maar een kleine greep uit alle klachten die je kunt ervaren nadat je een heftige of traumatische bevalling hebt meegemaakt.

Klachten die van grote invloed kunnen zijn op jouw dagelijks functioneren.

 

Ben ik gek geworden?

Je kent deze klachten niet van jezelf. Je was altijd de rust zelve en kon prima dealen met situaties die stress en spanning opriepen. Sterker nog, om dat laatste stond je zelfs bekend bij je omgeving en/of bij je collega’s. ‘Jij blijft altijd zo lekker kalm en rustig in dit soort situaties.’

Maar nu is dat anders en ben je om het minste of geringste boos, angstig of in tranen.
Voor je gevoel verlies je de grip op jezelf en op je leven en vraag je je af of je misschien gek geworden bent.

Wie is deze vrouw?

 

Een normale reactie op een abnormale situatie

Als bevallingscounsellor hoor ik deze verhalen en klachten iedere dag van de cliënten die ik begeleid bij het verwerken van hun bevalling.
En ik kan je geruststellen… je bent niet gek geworden!

Sterker nog, jouw klachten zijn een hele normale reactie op een abnormale situatie die je hebt meegemaakt. Ieder persoon die in jouw schoenen zou hebben gestaan en hetzelfde had moeten meemaken, zou dit soort klachten vertonen.

Hopelijk stelt dat je een beetje gerust.

 

Hoe ontstaan de klachten van een bevallingstrauma?

Ik ga je nu een stukje meenemen in de theorie achter het ontstaan van een trauma.

Tijdens je bevalling heb je angst en paniek ervaren, bijvoorbeeld doordat je voor je gevoel de controle verloor of je heftige ingrepen hebt moeten ondergaan. Op het moment dat je angst en paniek ervaart, wordt er in je brein een klein gebiedje actief: de amygdala. De amygdala noemen we ook wel eens de alarmcentrale.

De amygdala heeft in een potentieel levensbedreigende situatie maar 1 taak en dat is jou redden uit die benarde situatie. Het zet aan tot onmiddellijke actie en laat je niet eerst nadenken over de eventuele gevolgen van je actie.

Wanneer de amygdala actief is, onderdrukt het de werking van andere delen van je brein, zoals het deel dat verantwoordelijk is voor rationeel denken of het deel dat je nodig hebt om de herinnering aan de ervaring weg te schrijven naar het lange termijn geheugen.

En daar hebben we precies de reden van het ontstaan van je klachten na zo’n heftige ervaring. De herinnering aan de bevalling is niet goed weggeschreven naar het lange termijn geheugen. Je hoeft maar iets te zien, te horen, te voelen, te proeven of te ruiken dat je doet denken aan de bevalling en voordat je het weet, ervaar je weer alle heftige emoties die je toen ook hebt ervaren.

 

Als er nog maar een optie over is

Maar er gebeurt ook nog wat anders. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zet de amygdala in een angstige situatie aan tot onmiddellijke actie om je uit deze situatie te kunnen redden. De stresshormonen die op zo’n moment door je lijf gieren, zorgen ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te kunnen vechten of vluchten.

Veel vrouwen proberen dat ook tijdens hun bevalling als ze zich angstig of in paniek voelen. Alleen zijn je mogelijkheden om te kunnen vechten of vluchten tijdens een bevalling natuurlijk maar heel beperkt. Op het moment dat je merkt dat dat geen optie is, blijft er nog maar een beschermingsmechanisme over en dat is bevriezen.

Je raakt letterlijk bevroren van angst en laat voor het oog alles gelaten over je heen komen, maar inwendig sta je doodsangsten uit. De energie die is vrijgemaakt om te kunnen vechten of vluchten, kan geen kant op en blijft opgeslagen in je lijf.

Dat is precies de reden waarom je zo snel geïrriteerd raakt en uit je slof schiet. Je basisspanning is zoveel hoger door die opgeslagen energie, dat er maar iets hoeft te gebeuren en je bent geraakt.

 

Wat kun je doen om de klachten van een bevallingstrauma te verlichten?

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om met het verwerken van je bevalling aan de slag te gaan. Toch zijn niet alle manieren even effectief.

Zo is bijvoorbeeld praten over je ervaring heel erg belangrijk om je gehoord en gezien te voelen in je ervaring, maar versterkt het tegelijkertijd emoties. Iedere keer dat je opnieuw je verhaal doet, zul je voelen dat de emoties sterker worden.

Ook heeft praten niet het kalmerende effect op het zenuwstelsel en helpt het niet om de herinnering alsnog goed weg te schrijven naar het lange termijn geheugen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld schrijven over je bevalling.

Daarmee wil ik niet zeggen dat praten en schrijven over je bevalling niet goed is. Het kan zeker ondersteunend werken.

 

Hoe ik ondersteuning bied bij het verwerken van een traumatische bevalling

Voor de verwerking van een traumatische bevalling zet ik de Rewind methode in. Dit is een vriendelijk alternatief voor EMDR, wat vaak geadviseerd wordt voor het verwerken van een heftige bevalling.

Een belangrijk onderdeel van de Rewind techniek is diepe ontspanning, want daarmee brengen we het zenuwstelsel en de amygdala tot rust. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van de herinnering naar het lange termijn geheugen worden dan niet langer meer onderdrukt en kunnen hun werk alsnog doen.

Door de diepe ontspanning is het veel minder intens om te ondergaan dan EMDR.

En het werkt snel, afhankelijk van het aantal heftige gebeurtenissen dat je hebt meegemaakt rondom zwanger worden en bevallen, kun je in 3-4 sessies een duidelijke verlichting van al die heftige klachten ervaren.

 

Ik hoop dat ik je met de uitleg in deze blog een beetje gerust heb kunnen stellen. De klachten die je ervaart sinds je traumatische bevalling betekenen niet dat je gek of koekoek bent geworden, maar zijn een normale reactie op een abnormale situatie die je hebt meegemaakt.

Wel kunnen die klachten van grote invloed zijn op jouw dagelijks leven en functioneren. Zou je daar graag snel verlichting in willen ervaren? Daar kan ik je bij helpen! Check hier voor meer informatie over dit traject.

Wil je eerst wat meer informatie over wat een bevallingstrauma nu precies is, welke symptomen daar bij passen en wat er nodig is voor herstel? Schrijf je dan nu in voor het gratis groepsconsult ‘Herstellen van een traumatische bevalling’.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts