Zwanger na een traumatische bevalling: Durf ik het nog een keer aan?
Terwijl je nipt van je wijntje en ondertussen geniet van het feit dat je kleine zo lekker aan het spelen is, buigt ze haar hoofd naar je toe.
‘Wat een schatje’, zegt ze glimlachend.
Je gloeit van trots.
‘Wanneer, komt de tweede?’
Oef, die had je niet zien aankomen.
Daar is hij weer, die goedbedoelde rotvraag.
Je weet niet goed wat je moet zeggen en begint te stamelen, terwijl je vecht tegen je tranen.
‘O, ik zie het al, een lastig onderwerp, laten we het ergens anders over hebben.’
Gelukkig zag ze aan je dat deze vraag niet in goede aarde viel, maar de toon voor de rest van de dag is alweer gezet.
Er is door deze vraag iets in je geraakt, iets wat vreselijk veel pijn doet.
Een diepe wens, een verlangen, iets wat je hart ontzettend graag wil, maar waar je hoofd direct een streep door zet.
De strijd tussen hoofd en hart
Al vanaf dat je nog een klein meisje was, droomde je er al van om moeder te worden.
En dan niet van één kindje, maar het liefst van twee of meer.
Maar nu, na het meemaken van die ontzettend heftige bevalling, kun je je niet voorstellen dat je ooit nog een keer zwanger zult zijn, laat staan bevallen.
Alleen al bij die gedachte breekt het angstzweet je aan alle kanten uit.
Want als het weer zo zal gaan?
Wat als je weer zoveel pijn moet doorstaan?
Wat als je weer die vreselijke angst moet voelen, omdat het niet goed gaat met jou en/of kindje?
Wat als je je weer zo kwetsbaar en niet gehoord en gezien voelt?
En voor je het weet ben je weer beland in die strijd tussen hoofd en hart.
Tussen iets wat je ontzettend graag wilt, maar waar je tegelijkertijd ook enorm van in paniek kunt raken. Zwanger worden na een traumatische bevalling: durf je het nog een keertje aan?
De klok begint te tikken
Het enige waar je aan kunt denken is: ‘Hoe kom ik ooit uit deze strijd en hoe maak ik de juiste keuze?’ Het is dan ook niet dat je deze keuze oneindig lang kunt uitstellen, want op een gegeven moment begint de klok voor jou als vrouw wel te tikken.
En dat geeft, misschien ongemerkt, best wel druk.
Want je wilt niet na jarenlang twijfelen de knoop doorhakken en besluiten er nog een keer voor gaan, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het niet meer kan.
Ook ik ken deze worsteling
Na de traumatische bevalling van mijn oudste in 2010, wilde ik heel graag een tweede kindje, maar tegelijkertijd was er ook de angst.
De angst dat het weer zo zou gaan als toen (lees hier mijn verhaal) en de arts vertelde me ook nog eens dat de kans op herhaling erg groot zou zijn.
Het herstel van deze bevalling en al het gedoe van de eerste weken erna had zoveel van me genomen. Ik wist niet of ik dat nog een keer zou aankunnen/aandurven.
Uiteindelijk heb ik het, na ruim zeven jaar en heel hard werken aan mezelf en aan mijn angsten, nog een keer aangedurfd en bijna acht jaar na onze eerste werd ons tweede kindje geboren.
Een bevalling die mij bijna mijn leven kostte en lange weg van complicaties en herstel volgde. Toch kan ik, ondanks alles, heel positief terugkijken op deze bevalling.
De gebeurtenissen die ik heb meegemaakt tijdens deze bevalling waren zeer heftig om mee te maken, maar ik heb er geen trauma aan over gehouden, in tegenstelling tot de vorige keer. Ik denk dat het harde werken aan mijzelf in de jaren voor en tijdens de zwangerschap daar zeker heel belangrijk in is geweest.
Als gediplomeerd en ervaren bevallingscounsellor & doula weet ik dat geen enkele persoon en situatie gelijk is en de weg die ik gelopen om weer zover te komen, is dan ook absoluut niet een blauwdruk voor jouw weg. En toch wil ik je vanuit mijn eigen ervaring twee belangrijke tips meegeven, die je kunt meenemen in jouw overwegingen.
Verwerk je heftige/traumatische bevalling
Om nog een zwangerschap aan te durven na een traumatische bevalling, is het belangrijk dat je je heftige/traumatische bevalling goed hebt verwerkt. En dat is wat anders dan tegen jezelf zeggen dat het nu wel een keer klaar moet zijn.
Je hebt tijdens je bevalling hele heftige gebeurtenissen meegemaakt en misschien zelfs wel doodsangsten uitgestaan. En daardoor ben je in de vecht/vlucht/bevries stand terecht gekomen. Na een traumatische gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld je bevalling, kan het gebeuren dat de gebeurtenis opgesloten raakt in het vecht/vlucht/bevries centrum (amygdala) van je hersenen. De gebeurtenis wordt niet goed verwerkt in het geheugen, zoals bij iedere andere, gewone gebeurtenis wel gebeurt.
Geluiden, beelden, gedachten, geuren, etc. die je doen denken aan je traumatische bevalling, kunnen de amygdala triggeren, waardoor je in een herbeleving terecht komt en alle (doods)angst en paniek die je tijdens je heftige bevalling hebt ervaren, ervaar je nu opnieuw. Voor je het weet zit je er weer middenin, met alle gevolgen van dien.
De triggers voor een bevallingstrauma zijn meestal vrij specifiek. Daardoor kan het zijn dat de angst en paniek, nu je nog niet zwanger bent, niet zo veel wordt getriggerd.
Maar eenmaal zwanger en je vorige bevalling nog niet goed verwerkt? Dan kun je er donder op zeggen dat dit tijdens je zwangerschap gaat gebeuren.
Geen zwaar traject
En bij verwerken hebben we vaak een beeld van een lang en zwaar hulpverleningstraject, terwijl een traumatische bevalling verwerken niets anders inhoudt dan je brein helpen de herinnering aan de traumatische bevalling op de juiste manier weg te schrijven in het langetermijn geheugen, zodat het vecht/vlucht/bevries systeem tot rust kan komen.
Gelukkig kan het ook anders… op een hele zachte manier kan ik je in 3 sessies helpen om je bevallingstrauma te verwerken. De klachten die je nu elke dag nog ervaart, zullen verminderen en in de meeste gevallen zelfs compleet verdwijnen.
En dan nog iets…
Zolang je vecht/vlucht/bevries systeem nog erg scherp staat afgesteld en daardoor overuren draait, kun je ook niet een goed een weloverwogen besluit nemen. Je amygdala (het alarmsysteem en ook wel emotionele brein genoemd) overschreeuwt je denkende/rationele brein (pre frontale cortex), waardoor je gedachten worden overheerst door angst, in plaats van rationele gedachten. Daarom is het zo belangrijk om eerst aan de slag te gaan met het verwerken van je bevallingstrauma.
Werk aan je gevoel van veiligheid en vertrouwen
Om nog een zwangerschap aan te durven na een traumatische bevalling, is het belangrijk dat je werkt aan je gevoel van veiligheid en het vertrouwen in jezelf, in je lijf, je naasten en je zorgverleners. En juist dat heeft vaak een enorme deuk opgelopen na het meemaken van een traumatische bevalling.
Je kunt worstelen met irreële gedachten en overtuigingen over jezelf. Dingen als: ‘Ik kon niet eens mijn eigen kindje op de wereld zetten, ik heb gefaald als moeder’ of ‘Ik ben niet echt bevallen, want ik heb een keizersnede gehad.’ Daarnaast kun je ook irreële gedachten hebben over zwanger zijn, bevallen, over je naasten en/of over je zorgverleners.
Deze gedachten en overtuigingen kunnen je behoorlijk tegenwerken in een volgende zwangerschap en bevalling. Ze kleuren jouw beeld van hoe de dingen zullen gaan zijn alvast in, zonder jezelf eerst de ruimte te geven om te ervaren hoe het echt is.
Daarom is het belangrijk om te ontdekken welke irreële gedachten en overtuigingen jij hebt over jezelf, over zwanger zijn, over bevallen, over je naasten en/of je zorgverleners en hoe ze je nu nog steeds beïnvloeden, zodat je ze kunt ombuigen naar meer helpende gedachten en overtuigingen.
Wat doen deze inzichten met je?
Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar wat deze twee tips met je doen. Hebben ze geleid tot nieuwe inzichten? Zou je dat met me willen delen in een reactie?
Ben je nu zwanger na een traumatische bevalling en ben je bang voor de bevalling?
Ik help jouw angst voor de bevalling om te zetten naar vertrouwen in jezelf en in de bevalling.
Tijdens dit traject help ik je bij de voorbereiding op je bevalling en leer ik je hoe je kunt omgaan met je angsten & onzekerheden, zodat je vol vertrouwen je bevalling tegemoet kunt treden. Wat mij hierin uniek maakt, is mijn specialisatie in angst&trauma.
De herinneringen aan de geboorte van je kind(eren) draag je voor de rest van je leven met je mee. Laten we er samen voor zorgen dat je er met positieve en warme gevoelens op kunt terugkijken, wat er ook gebeurt.
Daarnaast werk ik als doula in Friesland en als doula in Groningen en bied ik tijdens de bevalling continue praktische, mentale en fysieke ondersteuning.
Meer lezen?
Opnieuw zwanger na een traumatische bevalling
Nog een kinderwens, maar mijn angst voor de bevalling is te groot