We leven op dit moment in onzekere tijden.
Terwijl ik deze blog schrijf, zitten we middenin de tweede golf. De maatregelen om deze golf te remmen, veranderen met de dag en dat maakt behoorlijk onzeker. En ik kan me voorstellen dat wanneer je nu zwanger bent en je bevalling steeds dichterbij komt, dat deze onzekerheid dan nog een stukje groter is en misschien zelfs wel gevoelens van angst en paniek bij je veroorzaakt.
Onzekerheid of je in het ziekenhuis kunt bevallen als je dat graag zou willen. Onzekerheid over de kwaliteit van de zorg, de beschikbaarheid van de kraamhulp, eventuele aanwezigheid van een doula of geboortefotograaf of zelfs je eigen partner.
En dit is zo niet hoe je als zwangere een bevalling tegemoet wilt gaan. Die laatste weken voor de komst van je kindje zou je je lekker moeten terugtrekken in je eigen bubbel en je ontspannen, veilig en vol vertrouwen moeten voelen. En niet vol spanning over hoe het straks allemaal komt.
Daarnaast heeft deze onzekerheid ook een vervelend bijeffect: spanning zorgt ervoor dat er stresshormonen worden aangemaakt en laat dat nu precies de hormonen zijn waar je liever niet teveel van wilt als je bevalling op handen is. Deze hormonen staan namelijk lijnrecht tegenover de hormonen die je nodig hebt voor een soepele bevalling.
Daarom is het juist nu in deze Corona-tijd misschien nog wel belangrijker dan ooit om je goed voor te bereiden op je bevalling, zodat je hem vol vertrouwen tegemoet kunt gaan.
Maar wat houdt een goede voorbereiding nu precies in?
1. Hoe je dichtbij jezelf kunt blijven in een wereld vol onrust
Terwijl jij je je langzaam maar zeker steeds meer gaat voorbereiden op de komst van je kindje en je je terug wilt trekken in je eigen bubbel, voel je de onrust om je heen.
En juist nu je zwanger bent, ben je erg gevoelig voor deze onrust en prikkels om je heen.
Je staat behoorlijk open, omdat je straks als moeder van een pasgeboren baby’tje de kleinste signalen te kunnen oppikken om zo te kunnen voorzien in de behoeftes van je kleintje. Zo heeft de natuur dat heel mooi geregeld. Het nadeel is dat je hierdoor ook andere prikkels en onrust meer oppikt, dan normaal.
Een goede voorbereiding kan je helpen om dichtbij jezelf te blijven en je voor de onrust en angst van andere af te sluiten
2. Weten wat je keuzes en opties zijn
Misschien had je je voorgenomen om poliklinisch in het ziekenhuis te gaan bevalling, maar krijg je de vraag van je verloskundige om nu vanwege Covid-19 een thuisbevalling te overwegen. Of voelt het voor jezelf niet goed om daar nu te bevallen en blijf je liever in je eigen omgeving.
Als het op bevallen aankomt, heb je zoveel keuzes en opties. Veel meer dan zwangeren nu vaak denken. Maar wat zijn die keuzes en opties nu precies en hoe maak daarin de juiste keuzes? Niet alleen met je hoofd, maar ook met je gevoel?
En wat als dingen anders lopen dan verwacht en je opnieuw met keuzes geconfronteerd wordt. Hoe maak je dan de juiste afwegingen, zonder beïnvloed te worden door druk of angst?
Een goede voorbereiding helpt om uit die zee aan mogelijkheden de juiste keuzes te maken, vooraf, maar ook wanneer je tijdens je bevalling geconfronteerd wordt met tegenslagen of complicaties.
3. Natuurlijke remedies en vormen van pijnbestrijding voor tijdens de bevalling
Voor pijnbestrijding moet je naar het ziekenhuis, maar juist nu tijdens de Corona-crisis kan het zijn dat je gevraagd wordt om thuis te bevallen wanneer er geen medische redenen zijn om in het ziekenhuis te bevallen of omdat je dat zelf juist nu liever wilt.
Dan is het ontzettend fijn om te weten welke mogelijkheden je zelf hebt om de pijn van de weeën goed op te vangen en dragelijk te maken (niet alleen nu, maar eigenlijk altijd). En daarin zijn echt zoveel mogelijkheden. Een goede voorbereiding helpt je om deze mogelijkheden te onderzoeken en uit te proberen, zodat je kunt ervaren wat het allerbeste bij jou past en weet wat je tijdens de bevalling kunt toepassen.
4. Hoe je de regie neemt en houdt tijdens de zwangerschap en bevalling
Door de Corona-crisis is de druk op de zorg groot. En hoe je het went of keert, dat heeft gevolgen voor de zorg die jij ontvangt. Mensen die langere tijd onder hoge druk moet functioneren, ervaren stress, zijn prikkelbaar en kunnen vaak minder goed schakelen. Dat geldt niet alleen voor mensen in de zorg, maar voor alle mensen die langere tijd onder druk staan.
Om het voor hen werkbaar te houden, zal er meer dan ooit worden gegrepen naar vaste protocollen en procedures. Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat deze manier van werken ook de allerbeste manier voor jou is.
Ze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in het veld, waarbij men vaak uitgaat van ‘het gemiddelde’, maar wat als jouw wensen en datgene wat jij nodig hebt, daarbuiten vallen?
Daarom is het juist belangrijk dat jijzelf de regie neemt over het geboorteproces van jouw kindje(s), het liefst gesteund door een geboortepartner of een andere vertrouwenspersoon (bijvoorbeeld een doula) en gaat staan voor wat jij graag wilt en nodig hebt.
Een goede voorbereiding kan je helpen om dit op een authentieke manier te doen, je te leren hoe je kunt omgaan met weerstand, zonder jezelf kleiner te maken ten opzichte van je verloskundige of gynaecoloog.
5. Wat te doen als ondanks alles toch de angst en paniek toeslaat tijdens de zwangerschap en bevalling.
Als er iets niet te voorspellen valt, dan is het wel een bevalling. Ondanks een goede voorbereiding kan het toch zijn dat dingen anders lopen dan gewenst of gehoopt. Op zo’n moment kan de stress vat op je krijgen en angst en paniek veroorzaken.
Iets wat je liever zoveel mogelijk wilt voorkomen, omdat het een negatief effect kan hebben op je bevalling. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt doen in zo’n situatie om de stress tijdig te kunnen keren en om ontspanning te bevorderen. Een goede voorbereiding helpt om je zelfvertrouwen te vergroten, omdat je weet dat je tools in handen hebt om de angst en paniek te kunnen keren als dat je tijdens je bevalling overkomt.
Deze Corona tijd maakt dat we worden opgeroepen tot social distancing en het houden van 1,5 meter afstand, maar dat betekent niet automatisch dat je het ook ineens allemaal in je eentje, zonder hulp en ondersteuning hoeft te doen.
Nog steeds is de geboorte van je kindje een van de meest bijzondere dingen die je kunt meemaken in je leven. En ook nu tijdens deze Corona pandemie verdien je het om je gehoord, gezien, gesteund en gedragen te voelen tijdens deze bijzondere tijd. En dat is precies wat ik je als bevallingscounsellor en doula kan bieden. Fysiek, maar zeker ook online.
Met het traject ‘Neem de regie over je bevalling’ help ik jou en je eventuele geboortepartner zo goed mogelijk voor te bereiden op datgene wat er gaat komen en wat je kunt verwachten, op een manier het allerbeste bij jou (en je geboortepartner) past.
En ik ben eerlijk… ik kan je niet je droombevalling garanderen, maar dat kan niemand. Tegenslagen en complicaties kunnen je nu eenmaal overkomen. Maar wat ik wel kan, is je wel helpen om er een ervaring van te maken waar je later met een goed gevoel op kunt terugkijken, wat er ook is gebeurd.
Vrijblijvend verkennen wat ik voor jou/jullie kan betekenen?
Vraag nu hier je gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek aan.