Waarom een doula als je al een verloskundige hebt?

Geschreven door Anke Velstra
27 oktober 2021

“Je hebt toch al een verloskundige, waarom heb je dan nog een doula nodig?” Dit is precies wat zwangeren heel erg vaak horen wanneer ze hun wens om een doula bij hun bevalling te hebben, bespreekbaar proberen te maken. Vaak hebben ze zelf al enorm veel voorwerk gedaan en daardoor overtuigd van de toegevoegde waarde, maar zijn ze vergeten om hun partner onderdeel uit te laten maken van dit proces. Deze wens valt hun vaak wat rauw op hun dak.

Om deze vraag heel erg kort te beantwoorden… wat een doula doet, is wezenlijk anders dan het takenpakket van een verloskundige en/of gynaecoloog. Je moet een doula echt zien als een extra toevoeging aan je geboorteteam en niet als een vervanging van. Want ondanks dat ik inmiddels aardig wat weet over hoe een bevalling gaat, ben ik niet getraind en geschoold om een bevalling in medisch opzicht te kunnen begeleiden. Een verloskundige of gynaecoloog heeft daarvoor jarenlange scholing en training gevolgd.

Aan de andere kant… daar waar ik in gespecialiseerd bent, namelijk angst en trauma, daar hebben zorgverleners vaak ook wel wat kennis over, maar die kennis kun je niet vergelijken met de jarenlange opleiding en praktijktraining die ik op dit vlak heb. Sterker nog, ik zie ze regelmatig technieken toepassen die bedoelt zijn om de paniek te verminderen en om de barende aanwijzingen te laten opvolgen, maar die een compleet averechts effect hebben en juist de paniek alleen maar groter maken.

Dat is wat ik breng, mijn toevoeging aan het geheel. We hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk moeder en kind zo veilig mogelijk door de bevalling heen loodsen en samen vormen we een geboorteteam om de barende heen, met ieder onze eigen expertises.

Wil jij graag een doula bij je bevalling, maar stelde jou partner als antwoord daarop ook deze vraag? Luister dan zeker, het liefst samen, deze podcast. Ik weet zeker dan het dan geen vraag meer zal zijn 😉 Je beluistert de podcast via de onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Wil je n.a.v. deze podcast eens vrijblijvend kennismaken voor mogelijke doula begeleiding? Stuur me dan een bericht om een afspraak in te plannen. 

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts