Waar blijft nu dat moedergevoel?

Geschreven door Anke Velstra
7 augustus 2019

Waar blijft nu dat moedergevoel?

De hele zwangerschap heb je uitgekeken naar de komst van je kindje. Het moment waarop je hem of haar eindelijk zou ontmoeten. Het leek je heerlijk om de hele dag samen te knuffelen en dat gevoel van moederliefde te ervaren waar je andere moeders altijd over hebt gehoord. Je kan niet wachten tot het zover is.

 

Maar de werkelijkheid blijkt anders te zijn

Je kindje is geboren en je doet alles wat er van jou als nieuwe moeder wordt verwacht: voeden, verschonen, badderen en veel huid-op-huid contact. Je vindt je kindje lief, schattig en je voelt je ook heel verantwoordelijk, maar toch ontbreekt er voor je gevoel iets essentieels. Waar blijft nu dat moedergevoel? Die alles overheersende liefde voor je kindje, waar je iedereen altijd over hoort?

En dat maakt je als moeder behoorlijk onzeker. Je merkt bijvoorbeeld dat je maar weinig geduld kunt opbrengen als je kindje huilt. En een dag samen doorbrengen met je kindje, daar zie je als een berg tegenop. Liever breng je hem/haar naar de oppas en ga je aan het werk. Het moederschap valt je zwaar en tegelijkertijd voel je je schuldig. Het is zo anders dan hoe je het je allemaal had voorgesteld…

 

Geen moedergevoel? Niet iedereen zal je begrijpen

Diep in je hart zou je dit graag anders willen, maar je durft jouw gevoelens niet met anderen te delen, zelfs niet met je naasten. Bang dat ze je niet zullen begrijpen, dat ze je misschien zelfs een slechte moeder zullen vinden. Ook voelt de stap om hulp te zoeken bij de huisarts of psycholoog nog te groot, je schaamt je voor je gevoelens.

Ondertussen modder je door, maar het knagende gevoel blijft. Waar is nu die roze wolk waar iedereen het altijd over heeft? Steeds vaker denk je: ‘Wat is er toch mis met mij?’
Je zou er zoveel voor over hebben om gewoon, ongecompliceerd van je kindje te houden. Komt die stroom van echte liefde en moedergevoel echt nog op gang?

 

Niet elke moeder voelt zich direct na de bevalling moeder

Niet alle moeders voelen direct na de bevalling die diepe, intense liefde voor hun kindje. Soms is dat iets wat tijd nodig heeft en dat is niet iets om je voor te schamen. Het gebeurt echt heel veel vaker.

Toch schamen de meeste vrouwen zich voor het feit dat ze zich na de bevalling helemaal niet zo gelukkig voelen en durven hun gevoelens niet te delen met anderen. En juist daardoor ontstaat er een gekleurd, geromantiseerd beeld van het moederschap. Het idee dat je na de geboorte van je kindje op een roze wolk hoort te zitten en als dat, om welke reden dan ook, niet zo is, dat er dan wat mis met je is.

 

Waar blijft nu dat moedergevoel – 5 redenen

Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom het moedergevoel niet direct op gang komt de bevalling. Misschien:

  • werden er tijdens de zwangerschap op de echo’s afwijkingen gezien, waardoor je heel lang in onzekerheid hebt gezeten of je kindje wel gezond ter wereld zou komen. Je durfde je nog niet aan dit kindje te hechten, want wat als je alweer heel snel afscheid van hem of haar moet nemen?
  • werd je kindje ziek of (veel) te vroeg geboren en werd je overweldigd door alle medische zorg die je kindje op dat moment nodig had. Je voelde je echt een buitenstaander, in plaats van moeder.
  • durfde je je na een eerdere miskraam nog niet te veel aan dit kindje te hechten, omdat de angst om ook dit kindje te verliezen te groot was.
  • was je bevalling erg zwaar en pijnlijk en ben je boos op je kindje, maar voel je je daar tegelijkertijd ook erg schuldig over.
  • was je erg ziek tijdens je zwangerschap of na de bevalling, waardoor je je aandacht op jezelf hebt moeten richten, in plaats van op je pasgeboren kindje. En voelt het voor jou alsof je je kindje tekort hebt gedaan.

 

Moedergevoel moet soms groeien

En tijd is daarin een belangrijke factor. In de meeste gevallen komt de stroom van moederliefde binnen enkele dagen of weken vanzelf op gang. Soms plotseling, soms meer geleidelijk, maar je voelt dat er iets verandert in de band met je kindje ten opzichte van de eerste dagen na de geboorte.

 

Maar wat als dat niet vanzelf gebeurt?

Wat als je na een paar maanden nog steeds denkt: ‘Waar is nu dat moedergevoel?’ Dat je met je hoofd weet dat je moeder bent, maar dat er voor je gevoel nog steeds iets essentieels mist?

Zo hoeft het niet te blijven en ik kan je helpen om dat te veranderen. In enkele sessies voel jij je de moeder die je altijd had willen zijn voor je kinderen en stroom je over van moederliefde.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.