Hoe bereid je je voor op de bevalling als je last van angst hebt? Dit is wat je moet weten…

Geschreven door Anke Velstra
3 maart 2021

 

Hoe bereid je je voor op de bevalling bij angst? Veel vrouwen kiezen er voor om een zwangerschapscursus te gaan volgen. Maar sluit een reguliere zwangerschapscursus wel voldoende aan bij wat jij nodig hebt voor de bevalling als je last hebt van angst voor de bevalling?

 

Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van de oorzaak van je angst. Wanneer je te maken hebt met een angst- of paniekstoornis of een eerdere traumatische bevalling of nare seksuele ervaring in je rugzak hebt, is de grootste angst voor de bevalling vaak de angst voor controleverlies. Je bent bijvoorbeeld bang dat je je bewegingsvrijheid verliest, dat zorgverleners ongevraagd handelingen uitvoeren of dat je niet wordt gehoord en gezien en er dingen gebeuren die je niet wilt.

Angst of geen angst, een goede voorbereiding begint bij meer kennis over het fysiologische proces van een bevalling. Hoe gaat een bevalling, wat kun je verwachten, hoe kun je de weeën het beste opvangen, hoe ga je om met de pijn, welke vormen van pijnstilling zijn er, welke houdingen zijn prettig en hoe schrijf je een bevalplan.

Hoewel er natuurlijk verschillende nuances en invalshoeken zijn, ga je deze kennis in praktisch elke zwangerschapscursus tegenkomen. En ik ben van mening dat eigenlijk iedere vrouw deze kennis zou moeten hebben, voordat ze gaat bevallen. Daar kunnen we heel wat ellende mee voorkomen.

Maar wanneer er echte angst speelt voor de bevalling en dan met name de angst voor controleverlies, dan heb je meer nodig dan dat en moet je ook op een andere manier naar bepaalde keuzes voor je bevalling kijken. Hoe dat precies zit, leg ik je aan de hand van een voorbeeld over pijnstilling uit in deze podcast. Veel luisterplezier!

 

Wil je reageren op de podcast? Stuur me een mailtje.

Heb je een mooi inzicht gekregen? Deel het via je stories en vergeet me niet te taggen.

Ben je op zoek naar een online zwangerschapscursus, waarin je niet alleen alles leert over bevallen, maar ook actief aan de slag gaat met je angst voor de bevalling? Dan is de cursus Bevallen zonder angst iets voor jou.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts