Het verwerken van een bevallingstrauma is net als het opruimen van een kledingkast

Geschreven door Anke Velstra
11 maart 2020

Het verwerken van een bevallingstrauma is net als het opruimen van een kledingkast

Vanmorgen toen ik de deur uitstapte om mijn zoon Brendt naar de crèche te brengen, kon ik het al aan alles merken. De lente komt eraan!
Ik kan in deze periode echt zo intens genieten van alles wat ik zie, hoor en voel als ik buiten ben. De bomen en planten die weer in knop schieten, de kwetterende vogels om me heen en de warmte van de zon op mijn huid.
Ik ben dan ook een echt voorjaars- en zomermens.
 
En nu al enkele jaren merk ik dat het naderende voorjaar ook een ander soort energie in me losmaakt. De energie om op te ruimen. Om ruimte te maken voor wat nieuws. Fysiek, zoals bijvoorbeeld in mijn huis, maar ook in mijn hoofd. Ruimte voor nieuwe plannen en ideeën.
Een soort grote voorjaarsschoonmaak.

Misschien herken je dat wel.
 
Zo ben ik laatste weken veel bezig met innerlijk werk, maar voorzag ik ook onze hal en woonkamer van nieuwe verf en werden er aardig wat spullen afgevoerd naar de kringloop en stort. En nu is het tijd voor de kledingkasten en met name die van de kinderen. Alles sorteren, wat past nog en wat niet? Wat hebben ze nog nodig voor het nieuwe seizoen?
 
Het liefst zou ik alles tegelijk willen doen, want hoe eerder alles weer netjes en opgeruimd is, hoe beter het voor mij voelt. Maar ik weet ook dat als ik alle kasten in een keer overhoop haal, het me dan overweldigt en er juist niets uit mijn handen komt.
Daarom doe ik kast voor kast, lade voor lade en dan elke dag een stukje.

 

Het verwerken van een (bevallings)trauma is net als het opruimen van een kledingkast

Wij mensen beschikken over een fantastisch systeem waarmee we heftige gebeurtenissen die we meemaken in ons leven een plekje kunnen geven. We vergeten het niet, maar we bergen het keurig op in ons lange termijn geheugen, zodat het niet te pas en te onpas nare gevoelens en heftige emoties oproept. De herinnering aan de gebeurtenis blijft, maar de zware lading is eraf.

Soms lukt dit niet zelf

In de meeste gevallen gaat dit vanzelf in de 6-8 weken na een traumatische bevalling. Soms lukt het ook niet om zelf het trauma op te ruimen. Het blijft dan als een overvolle en rommelige lade in je kast.

En dat geeft klachten die je in het dagelijks leven flink kunnen belemmeren, zoals:
–       Je bent nog erg boos en verdrietig over hoe je bevalling is gegaan.
–       Je voelt je enorm gespannen en schiet om het minste of geringste uit je slof.
–       Je slaapt slecht, doordat je last hebt van nachtmerries en hebt daardoor weinig energie.
–       Je hebt last van schuld- en/of faalgevoelens

Deze overvolle la springt iedere keer open als jij iets hoort, ziet, voelt of denkt dat je doet herinneren aan je traumatische bevalling. Met alle gevolgen van dien.

 

Tijd om hulp in te roepen

Als je 6-8 weken na je traumatische bevalling nog steeds heel erg last hebt van de bovenstaande klachten, dan is het moment gekomen om hulp in te roepen. Iemand die je gaat helpen om de la op te ruimen, zodat hij weer goed dicht kan en niet meer op elk willekeurig moment openspringt doordat er teveel druk op staat. Dat je de lade kunt opentrekken wanneer jij het wil, zonder rotgevoel omdat de inhoud zo vreselijke rommelig is.

 

Opruimen hoeft geen langdurig en zwaar proces te zijn

Soms kun je vreselijk opkijken tegen het proces van opruimen, omdat het een enorm grote klus lijkt, die vreselijk veel energie gaat kosten. Veel sessies, heftige emoties en de angst en paniek van tijdens de bevalling opnieuw moeten ervaren.
Liever stel je het uit en doe je hard je best om die rommelige lade dicht te houden en hem te verbergen voor de buitenwereld.

Maar weet je dat dat ongemerkt nog veel meer energie kost dan het opruimen van de lade?
En weet je ook dat alleen al de stap om hulp te vragen bij de verwerking direct een stuk opluchting met zich meebrengt?

Tenminste, dat is wat ik altijd terugkrijg van de vrouwen die ik begeleid tijdens het verwerkingsproces. En het hoeft geen lang en zwaar proces te zijn.

Tijd om aan de slag te gaan met het verwerken van jouw bevalling? Plan nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts