Verwerk je traumatische bevalling voor je opnieuw gaat bevallen

Geschreven door Anke Velstra
9 juni 2021
Waarom het belangrijk is om je traumatische bevalling te verwerken voordat je opnieuw gaat bevallen…
 
Iedereen gaat op een andere manier om met een bevallingstrauma. Sommige vrouwen zij na een traumatische bevalling zo erg angstig geworden voor een zwangerschap en bevalling, terwijl er vaak nog wel een kinderwens is. Deze vrouwen zoeken over het algemeen vrij snel hulp bij de verwerking, omdat de ervaring ook hun kinderwens in de weg staat.
 
Er zijn ook vrouwen die de traumatische bevalling voor hun gevoel een plekje hebben gegeven in hun hoofd. Ze voelen zich nog wel eens verdrietig en er gaat ook een pijnlijke steek door hun hart wanneer hun beste vriendin wel een goede bevalling heeft gehad, maar het staat de wens voor nog een kindje niet direct in de weg.
 
En ook dat kan… een bevallingstrauma is een vrij specifiek trauma en triggers (bijvoorbeeld boeken en t.v. programma’s over bevallen) kun je vrij gemakkelijk uit de weg gaan als je niet zwanger bent. Daardoor kun je het gevoel hebben dat het allemaal een plekje heeft gekregen en dat je het goed verwerkt hebt.
 
Totdat je dus opnieuw zwanger raakt en ineens weer in aanraking komt met die specifieke triggers. De gedachte aan nog een keer te moeten bevallen roept enorme gevoelens van angst en paniek op. Je kunt je kop in het zand steken en hopen dat het deze keer beter zal gaan of je kunt alsnog hulp zoeken bij de verwerking en gelukkig doet een groot deel van de vrouwen dat ook.
 
En dat vind ik een hele goede zaak, want deze gevoelens van angst en paniek gaan niet vanzelf weg. Daarnaast kan angst en paniek er juist voor zorgen dat je ook nu weer je bevalling als heftig gaat ervaren.
 
Hoe dit allemaal precies zit, leg ik je uit in deze podcast.
 
Je kunt hem beluisteren via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

 

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts