Verder na een traumatische bevalling – het is net alsof mijn oude leven me niet meer past

Geschreven door Anke Velstra
23 september 2020
Het meemaken van een heftige gebeurtenis in je leven, zoals een traumatische bevalling, doet iets met je. En wanneer je de gebeurtenis hebt verwerkt, kun je het gevoel hebben dat je oude leven je niet meer helemaal past. Je werk, je vriendengroep, je sport, etc.

In de meeste gevallen komt dit doordat er iets is veranderd in jouw waarden: de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Ik heb dit zelf nu al een aantal keren meegemaakt. Na mijn burn-out en het verwerken van mijn bevallingstrauma merkte ik dat ik nog maar heel erg weinig belang hechtte aan materiële zaken, maar veel meer aan ervaringen.  Het was voor mij totaal niet meer belangrijk om een nieuwe auto voor de deur te hebben staan of om een groot huis te hebben. Ik vond het veel belangrijker om mijn leven te vullen met bijzondere ervaringen. Mooie herinneringen die mij mijn hele leven bij zouden blijven.

Dus heb ik toen in korte tijd 3 verre reizen gemaakt. Twee keer naar Thailand, een keer naar Ghana. Nog steeds denk ik met heel veel warme gevoelens terug aan die reizen. Ik heb daar zoveel bijzondere herinneringen mogen maken. Van je echt in een paradijs wanen in Thailand, tot meedansen tijdens een kerkdienst in Ghana. Wat er ook gebeurt in het leven, dit pakken ze me nooit meer af.

Ook op andere gebieden maakte ik keuzes. Zo stopte ik met mijn baan als directeur van een basisschool, deed ik bewust een stap terug en ging ik naast mijn bedrijf 1 a 2 dagen per week als invalleerkracht aan de slag. De beste keuze ooit.

Misschien herken je dit gevoel ook bij jezelf na het verwerken van je traumatische bevalling, maar kun je voor jezelf nog niet precies beetpakken waar dat gevoel vandaan komt. Luister dan zeker even naar deze podcast, want dat is precies waar ik het over ga hebben.

Je kunt de podcast beluisteren via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed of via de link onderaan dit bericht.

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Verder-na-een-traumatische-bevalling---het-is-net-alsof-mijn-oude-leven-me-niet-meer-past-ek200u" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts