Zomervakantie… de kinderen hebben zes weken lang vrij van school en veel ouders trekken deze weken samen met hun gezin erop uit om vakantie te vieren. Dichtbij huis in eigen land of juist wat verder weg naar het buitenland.
Deze vakantievierders kun je grofweg in twee kampen verdelen.
Kamp één – deze mensen gaan het liefst op de bonnefooi op reis. Ze haken de caravan achter de auto of gooien de tent achterin en gaan op reis. Ze zien wel waar ze terecht komen. En is de camping toch niet zo leuk als gedacht of het weer valt terplekke tegen, dan pakken ze hun boeltje weer op en trekken ze weer een paar honderd kilometer verder naar de volgende plek. Deze mensen houden van het onvoorspelbare en het avontuur.
En dan heb je kamp twee – de mensen die graag gepland op reis gaan. Ze hebben een bestemming uitgezocht, een campingplaats of huisje gereserveerd. Ze hebben nagedacht over de route die ze zullen rijden, de stops die ze onderweg gaan maken en hebben misschien zelfs een overnachting onderweg geregeld. Deze mensen houden van zekerheid en willen graag weten waar ze aan toe zijn.
Bij welk kamp van vakantievierders hoor jij? Kamp één of kamp twee?
De manier waarop jij op vakantie gaat, zegt iets over jouw bevalling
De manier waarop je het allerliefste op vakantie gaat, vertelt niet alleen iets over hoe je graag op vakantie gaat, maar ook iets over jou als persoon. Over hoe jij in het leven staat en wat jij belangrijk vindt. En dat komt op meerdere plekken in je leven terug. In je relatie, je werk, in de manier waarop je met anderen omgaat, hoe je je kinderen opvoedt, maar bijvoorbeeld ook in je bevalling.
Als je een kamp één persoon bent en juist houdt van het onvoorspelbare, kun je ook vaak wat makkelijker omgaan met de onvoorspelbaarheid die een bevalling met zich mee kan brengen. Je kunt vanuit jezelf wat makkelijker meegaan in de flow van het moment.
Als je een kamp twee persoon bent en houdt van zekerheid en voorspelbaarheid, dan is dat ook iets wat voor jou heel belangrijk is tijdens een bevalling. En dat maakt het gelijk ook lastiger voor jou, want als er iets niet van tevoren valt te voorspellen, dan is dat wel een bevalling.
Iets kunnen begrijpen is niet hetzelfde als kunnen toepassen
En ongetwijfeld zal je je verloskundige of gynaecoloog iets hebben horen zeggen tijdens je zwangerschap of bevalling in de trant: ‘Laat het los, go with the flow, een bevalling laat zich niet voorspellen.’ En daarin hebben ze ook zeker een kern van waarheid te pakken.
Maar toch blijkt dat in de praktijk voor – met name de kamp twee vrouwen – nog niet zo gemakkelijk. Want hoe je dat als je dat nog nooit van je leven eerder hebt gedaan?
Het is geen onwil, maar wat als je het gewoon weg niet kunt, omdat je dat niet hebt geleerd?
Het aanhoren en met je hoofd begrijpen van wat een gynaecoloog of verloskundige zegt over ‘go with the flow’ tijdens je zwangerschap en bevalling is niet hetzelfde als het ook daadwerkelijk kunnen toepassen als het moment daar is. Net als keihard ‘Let it go’ (uit Frozen) zingen tijdens je weeën niet hetzelfde is als loslaten.
Daar is meer voor nodig.
Een geboorteplan geeft het vertrouwen om te kunnen loslaten
Een kamp twee vrouw kan pas loslaten, als ze weet waar ze aan toe is. Als er plan klaar ligt waar ze op kan vertrouwen. Als in dat plan alle dingen zijn opgenomen die voor haar belangrijk zijn, los van wat er kan gebeuren tijdens de bevalling.
Als ze voelt dat haar gynaecoloog of verloskundige haar en haar geboortewensen serieus neemt. Als ze zich gehoord en gezien voelt en ze meegenomen wordt in de besluitvorming bij eventuele medisch noodzakelijke ingrepen. Als ze weet dat ze via haar plan nog iets te zeggen heeft over zichzelf en over haar pasgeboren kind, ook in een situatie waarin ze dat zelf misschien tijdelijk niet meer kan.
Dan kan een kamp twee vrouw loslaten, zich overgeven aan de geboorte van haar kind en mee gaan met de flow van de bevalling. En dat is precies wat het schrijven van een geboorteplan of bevalplan zo ontzettend waardevol maakt en hoe het een belangrijke bijdrage kan leveren in het voorkomen van een bevallingstrauma. Trouwens, niet alleen voor een kamp twee vrouw…
Vind je het lastig om jouw wensen vast te leggen in een geboorteplan na het meemaken van een heftige bevalling. Weet je wat je absoluut niet meer wilt tijdens je bevalling, maar niet zo goed wat dan wel? Zullen we samen een keertje bellen daarover?
Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische kennismaking. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand heb ik hiervoor nog een paar plekjes vrij in mijn agenda.