Eerste verjaardag van je kindje na een traumatische bevalling
De kamer is versierd, de ballonnen zijn opgeblazen, de taart is besteld en de cadeautjes zijn gekocht en staan ingepakt klaar op tafel. Vandaag is het de eerste verjaardag van je kindje na een traumatische bevalling. Je kan niet wachten tot hij zo beneden komt en glimmend van trots zijn cadeautjes opmaakt.
Je legt de laatste hand aan zijn traktatie voor de crèche en ondertussen dwalen je je gedachten af. Je denkt terug aan de dag waarop hij geboren is. De dag die zo mooi had moeten zijn, maar veranderde in een nachtmerrie. En voor je het weet zit je er weer middenin.
Je vecht er tegen. ‘Nu niet’, hoor je je tegen jezelf zeggen. ‘Vandaag zou het een vrolijke dag moeten zijn. De dag waarop we de verjaardag vieren van ons kindje.’ Maar in plaats daarvan voel je weer de ondraaglijke pijn van toen, het verdriet, de angst en de woede.
Je voelt je schuldig, dit is niet hoe ik me vandaag zou moeten voelen op de eerste verjaardag van mijn kind.
De eerste verjaardag van je kindje na een traumatische bevalling kan heftige gevoelens en emoties oproepen
Je houdt van je kind en bent ontzettend dankbaar dat hij/zij in je leven is gekomen en tegelijkertijd voel je je ook intens verdrietig over de manier waarop. Diep verdriet en intens gelukkig zijn, lijken ineens onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En juist dit conflict tussen twee uitersten in emoties, maken deze dag zo moeilijk en pijnlijk voor je.
Je wilt niets liever dan vol blijdschap de eerste verjaardag van je kind vieren, in plaats van overweldigd worden door alle heftige gevoelens en emoties die de gedachten aan de traumatische bevalling bij je oproepen.
Hoe graag je ook zou willen: een nare of traumatische bevalling is niet iets waar je zo overheen kunt stappen, hoe graag je het ook zou willen. Hoeveel weken, maanden of jaren er ook voorbij zijn gegaan, de littekens blijven.
Je hebt toch een gezond kind gekregen?
Het meemaken van een nare of traumatische bevalling gaat je niet in de koude kleren zitten. Maanden tot zelfs jaren later kun je nog regelmatig worden overvallen door pijnlijke herinneringen en heftige emoties, die zich te pas en te onpas aan je opdringen.
Ook op momenten waarop je dat echt niet wilt, zoals nu op de verjaardag van je kindje.
De visite heeft alle aandacht voor je kindje en dat is ook hoe je het graag wilt, maar er is niemand die vraagt hoe het met jou gaat op deze dag. En wat je dat fijn gevonden. Je hebt heel wat moeten doorstaan om je kindje op de wereld te kunnen zetten. Maar het is net alsof je omgeving daar geen oog voor heeft. Het niet begrijpt. ‘Je hebt toch een gezond kind gekregen?’ Met andere woorden: ‘waar zeur je over?’
Diep in jou woedt een heftige storm aan emoties, maar je voelt dat daar deze dag geen ruimte voor is. Je drukt je emoties weg en zet een masker op.
Ook jouw gevoelens tellen
Ook jij bent belangrijk, lieve mama. De dag waarop je kindje werd geboren, was ook jouw dag. Het was de dag waarop jij een ongekend grote prestatie hebt neergezet en de dag waarop je moeder werd. De dag waarop je eindelijk dat kleintje, dat maandenlang veilig in jouw buik heeft mogen groeien, mocht ontmoeten. En daarin heb jij alles gegeven wat je had. Ook jij en jouw gevoelens ten aanzien van deze dag tellen. Juist als de bevalling zwaar of misschien zelfs wel traumatisch was en anders liep dan je had gehoopt of gewild.
Omgaan met gevoelens van schuld en schaamte
Wanneer de geboortedag van je kind nare gevoelens bij je oproept, kun je je als moeder behoorlijk schuldig voelen naar je kindje. ‘Het is toch zijn verjaardag? Ik zou toch vrolijk moeten zijn en moeten vieren dat hij een jaar ouder is geworden?’
Naarmate de verjaardag dichterbij komt, voel je je steeds onrustiger worden. Pijnlijke herinneringen aan de geboorte dringen zich aan je op. Blijdschap maakt plaats voor angst en schuldgevoel. Ten diepste schaam je je ervoor en durf je je naasten niet te vertellen hoe je je werkelijk voelt. Deze gevoelens van schuld en schaamte kunnen overweldigend zijn en je het gevoel geven dat je een slechte moeder bent.
Laten we over één ding duidelijk zijn, dat ben je niet!
Je bent aan het rouwen
Als we aan rouw denken, denken we aan het proces dat volgt nadat een dierbare is overleden. Maar rouw komt veel vaker voor dan we denken. Ook na een zwangerschap en/of bevalling kun je in een rouwproces terecht komen. Zeker als je zwangerschap en/of bevalling niet zo zijn gelopen als je graag had gewild.
Je rouwt om alles wat je wel graag had gewild, maar niet hebt gekregen, om hoe de bevalling je heeft geraakt en wat dit voor jou en je familie betekent. En dit rouwproces is heel belangrijk. Het is een onderdeel van een bevallingstrauma verwerken en het leren omgaan met de gevoelens van schaamte en schuld. Je boos en verdrietig kunnen en mogen voelen, zelfs op de verjaardag van je kind, is belangrijk voor je verwerkingsproces.
Het is oké om verdrietig te zijn, je boos en gekwetst te voelen op een dag waarop je eigenlijk heel erg blij zou moeten zijn. En het is oké om blij te zijn op een dag waarop je je heel verdrietig en boos voelt. Wanneer je de ruimte hebt om te rouwen om wat je tijdens de bevalling bent verloren, zul je merken dat de gevoelens van schuld en schaamte steeds minder grip op je krijgen. Liefde, steun en begrip van je omgeving zijn hierin erg belangrijk.
Hoe kun je omgaan met de eerste verjaardag na een traumatische bevalling?
Hoe kun omgaan met de pijnlijke gevoelens die zich opdringen, nu de eerste verjaardag van je kindje dichterbij komt? Hoe kun je omgaan met de mensen in je naaste omgeving, die op bezoek komen, maar niet begrijpen dat deze dag een moeilijke dag voor jou is? En hoe kom je deze dag zo goed mogelijk door?
Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om de periode rondom de eerste verjaardag van je kindje voor jezelf wat makkelijker te maken. Het kan helpend zijn om jezelf actief voor te bereiden op wat er gaat komen. Dat zorgt ervoor dat jezelf meer grip kunt houden op wat er gebeurt. Deze voorbereiding en het beleven van de dag zelf kan een belangrijke stap zijn in jouw verwerkingsproces.
Tips die je hierbij kunnen helpen:
1. Erken je ware gevoelens
Het is belangrijk om te erkennen dat je bang bent of dat je je ongemakkelijk voelt over de naderende verjaardag van je kindje. En hoe moeilijk het ook is, deel deze gevoelens met je de mensen die dichtbij je staan en die je lief hebt.
Het voelen van deze emoties en gevoelens betekent niet dat je een slechte moeder bent, maar zijn een teken dat je de nare of traumatische bevalling nog niet volledig hebt verwerkt.
2. Breng een duidelijke scheiding aan
De verjaardag van je kindje kan hele gemixte gevoelens oproepen. Je houdt ontzettend veel van je kind en bent blij dat hij/zij jouw leven heeft verrijkt en tegelijkertijd voel je je boos en verdrietig over de manier waarop je kindje ter wereld is gekomen. Het is heel begrijpelijk dat je je zo voelt na een nare of traumatische bevalling en toch staat het ook los van de liefde die jij voor je kindje voelt.
Probeer voor jezelf, als het lukt, om deze twee te scheiden.
3. Heb jezelf lief
Niet altijd ontvang je van de mensen in je omgeving de steun en liefde die je nodig hebt om de heftige bevalling van je kindje te verwerken. Soms sta je er letterlijk alleen voor en dat is niet gemakkelijk. Daarom is het belangrijk dat je je zelf lief hebt en eert. Het is namelijk niet alleen de dag dat je kind is geboren, maar ook de dag waarop jij (opnieuw) moeder werd. En daar mag je best wel eens bewust bij stil staan.
Het kan helpen om jezelf iets cadeau te doen op deze dag. Iets dat symbool staat voor alles wat jij hebt moeten doen en hebt moeten doorstaan tijdens deze bevalling.
4. Neem de tijd om te rouwen over je bevalling
Wees eens eerlijk: hoeveel tijd heb jij genomen om te rouwen over de nare of traumatische bevalling die je hebt meegemaakt? Om te voelen hoeveel verdriet je hebt over het feit dat alles anders is gelopen dan hoe je graag had gewild? Om de boosheid te uiten over hoe men je heeft behandeld tijdens de geboorte van je kindje?
Nu de verjaardag van je kindje steeds dichterbij komt, merk je dat de gevoelens van verdriet en boosheid over de bevalling weer volop aanwezig zijn. Gevoelens die je liever niet zou willen voelen op de verjaardag van kindje, maar die je niet langer meer kunt negeren.
Om de verjaardag straks goed door kunnen komen, kan het helpend zijn om aan de slag te gaan met deze gevoelens. Misschien kun je je verhaal uitschrijven, zodat je wat meer ruimte in je hoofd krijgt.
Deze oefening kan je inzichten en ideeën geven over waar je grootste pijnpunten liggen en waar je nog je aandacht op moet richten in je verwerkingsproces. Het is belangrijk dat je lief bent voor jezelf en goed op jezelf past. Laat je eventueel bijstaan door een hulpverlener die je goed tijdens dit proces kan begeleiden. Iemand zoals ik bijvoorbeeld.
5. Bereid je voor op lastige situaties en moeilijke vragen
Het vieren van de verjaardag van je kindje kan ook lastige situaties of moeilijke vragen met zich meebrengen. Vragen als: ‘Wanneer komt nummer 2 bijvoorbeeld.’
En als je daar niet op voorbereid bent, kan het je de dag zelf behoorlijk overvallen.
Door je goed voor te bereiden en vooraf goed na te denken over waar je het meeste tegenop ziet deze dag en waar je het meest bang voor bent, kan je waardevolle inzichten geven over wat je nodig hebt om de verjaardag op een goede manier te kunnen ‘overleven’.
Je kunt jezelf vragen stellen als:
– Voor welke vragen ben ik bang?
– Welke situaties vind ik lastig?
Vooraf nadenken over een passend antwoord op moeilijke vragen of hoe je lastige situaties kunt omzeilen, geeft je meer grip op de situatie en voorkomt nare verrassingen. Het geeft je zelfvertrouwen een boost, waardoor je je meer kunt concentreren op de verjaardag van je kindje, in plaats van hoe ‘overleef’ ik deze dag.
Hoe ik de eerste verjaardag van mijn zoon na een traumatische bevalling heb ervaren
Hoe dichterbij de eerste verjaardag van mijn zoon kwam, hoe moeilijker ik het vond. Ik was ontzettend bang dat ik enorm overweldigd zou worden door pijnlijke herinneringen en heftige gevoelens en dat dat de blijdschap over de geboorte van onze zoon enorm in de weg zou staan.
Samen met mijn man heb ik nagedacht over een manier waarop we de verjaardag van mijn zoon konden vieren, zonder voorbij te gaan aan wat de bevalling met mij heeft gedaan en wat het mij heeft gekost om hem gezond op de wereld te kunnen zetten.
We besloten dat we een ‘Vier het leven’ feestje wilden organiseren, waarbij we zowel de geboortedag van onze zoon wilden vieren, alsook de ‘happy survivorsday’ voor mij. Een dag met een lach en zo nu en dan een traan. Een dag die voor ons precies goed was.
Kijk je ook op tegen de naderende eerste verjaardag van je kindje na een traumatische bevalling?
En merk je dat je weinig steun ervaart in je omgeving? Kun je wel wat hulp gebruiken om deze dag goed door te kunnen komen?
Ik kan je daarbij helpen.
Vanuit mijn persoonlijke ervaring en mijn kennis als gediplomeerd bevallingscounsellor kan ik je helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze dag, zodat je er later met een positief gevoel op terug te kijken.
Wil je eens vrijblijvend met me hierover van gedachten wisselen?
Stuur me een bericht en ik bel je snel.