Trauma is maar een woord

Geschreven door Anke Velstra
15 november 2021

Trauma is maar een woord…

Ik ben een echte traumanerd… ik wil er echt alles van weten en lees en bestudeer daarom alles wat met trauma te maken heeft. Ook vertel ik er heel graag over, zo ook vorige week tijdens een kleine ingreep aan mijn pink.

Wat me opviel tijdens dit gesprek was dat mijn zorgverleners eigenlijk nog vrij weinig wisten over trauma (maar gelukkig wel veel over mijn pink 😉 ) En ook in mijn praktijk merk ik dat…

Trauma is voor veel mensen nog een woord dat ze associëren met extreem heftige gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld dingen die oorlogsveteranen meemaken op missie of met langdurig heftige situaties, zoals seksueel misbruik of fysieke/emotionele mishandeling. Maar vaak niet met een bevalling. ‘Kun je daar een trauma van krijgen dan?’

Bij een bevallingstrauma voelt het woord trauma vaak veel te groot, zeker als ze het vergelijken met andere traumatische gebeurtenissen.

Tijd om eens wat meer uitleg te geven over het woord trauma, want trauma is maar een woord. Een woord dat een bepaalde groep van symptomen beschrijft die volgt op het meemaken van een schokkende gebeurtenis die te groot was om op dat moment te kunnen bevatten.

Helaas is niet meer mogelijk om een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen. Daarvoor in de plaats organiseer ik nu maandelijks het groepsconsult ‘Herstellen van een traumatische bevalling’, waar je gratis aan kunt deelnemen. 

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts