Zwanger zijn en bevallen is een van de meest bijzondere dingen die je kunt meemaken in je leven. Veel vrouwen kijken dan ook uit naar het moment dat ze eindelijk dat kleintje dat in hun buik groeit, in hun armen kunnen sluiten. Hoewel de meeste vrouwen enorm naar dit moment uit kijken, voelen zij zich ook wel eens onzeker of een beetje angstig over hun zwangerschap en naderende bevalling en dat is ook heel normaal.

Bij ongeveer 6-13% van de vrouwen neemt deze angst extreme vormen aan. Soms zelfs zo groot, dat ze het niet aandurven om (nog een keer) zwanger te worden. Deze extreme angst voor bevallen noemen we ook wel tokofobie.

 

Er zijn twee soorten tokofobie:

Primaire tokofobie

We spreken over primaire tokofobie wanneer vrouwen enorm bang zijn voor hun bevalling, zonder ooit eerder een bevalling te hebben meegemaakt. Deze angst kan al ver voor een eventuele zwangerschap zijn ontstaan, bijvoorbeeld door verhalen en ervaringen van anderen in de naaste omgeving of via de media. Ook vrouwen die seksueel zijn misbruikt of zijn verkracht kunnen tokofobie ontwikkelen.

Secundaire tokofobie

Secundaire tokofobie komt voor bij vrouwen die een bevalling hebben meegemaakt. Deze bevalling is voor hen zo heftig of traumatisch geweest, dat zij daardoor angst voor nog een zwangerschap en/of bevalling hebben ontwikkeld.
Secundaire tokofobie kan ook voorkomen na een miskraam, een stille geboorte of een afgebroken zwangerschap.

 

Waar zijn vrouwen met tokofobie angstig voor?

 

 • Angst voor pijn
 • Angst om de controle te verliezen
 • Angst voor flashbacks en herbelevingen door eerdere traumatische ervaring (bijv. seksueel misbruik)
 • Angst voor de verantwoordelijkheid van het moederschap
 • Angst om niet gehoord en gezien te worden door zorgverleners
 • Angst voor complicaties en medisch ingrijpen tijdens zwangerschap en bevalling
 • Angst gebaseerd op ‘horrorverhalen’ van andere vrouwen
 • Angst voor herhaling van het verloop van de vorige bevalling

 

Welke klachten en symptomen horen bij tokofobie?

Wanneer je last hebt van tokofobie, kun je verschillende lichamelijke en mentale klachten ervaren:

Fysiek

 • Duizeligheid
 • Een snelle hartslag
 • Hartkloppingen en het gevoel dat je hart in de keel klopt
 • Snelle en oppervlakkige ademhaling/hyperventilatie
 • Het gevoel van een blok op je maag
 • Problemen met slapen (moeilijk in slaap komen, niet doorslapen en nachtmerries)

Mentaal

 • Je angstig voelen wanneer je denkt aan een zwangerschap of bevalling
 • Depressieve klachten
 • Moeite om je te concentreren
 • Angst dat jou en of je kindje wat zal overkomen tijdens de zwangerschap of bevalling
 • Hyperalert zijn
 • Paniekaanvallen
 • Moeilijk je rust kunnen pakken, altijd bezig moeten zijn
 • Spanning en daardoor pijn in bijvoorbeeld nek en schouders

 

De gevolgen van tokofobie

Tokofobie kan grote gevolgen hebben voor vrouwen. Van het vermijden van prenatale zorg, omdat de gesprekken en controles teveel angst oproepen tot juist extra veel controles bij zorgverleners, omdat de angst leidt tot vele vage klachten en deze klachten ook weer leiden tot extra angst.

Soms is de angst voor een vaginale bevalling zo groot, dat vrouwen vragen om een geplande keizersnede. Of omgekeerd is het vertrouwen in het ziekenhuis en de zorgverleners zo klein, dat ze thuis willen bevallen. Zelfs in het geval van een medische indicatie voor de bevalling.

Maar wat misschien wel het grootste gevolg van tokofobie is, is de angst om (nog een keer) zwanger te raken, terwijl er wel een grote kinderwens aanwezig is. Deze angst kan zelfs zover gaan, dat vrouwen intimiteit met hun partner uit de weg gaan, omdat de angst om zwanger te raken, te groot is.

 

Wat kun je doen als je last van tokofobie hebt?

Angst is niets om je voor te schamen, het overkomt je. En een van de eerste stappen die je kunt zetten, is maak het bespreekbaar met de mensen in je naaste omgeving en je zorgverleners, zodat zij je kunnen steunen.

Daarnaast zou je nog andere stappen kunnen zetten, zoals het verwerken van je vorige bevalling of traumatische ervaringen (als je dat nog niet gedaan hebt), hulp zoeken bij het voorbereiden van je bevalling, het schrijven van een geboorteplan, leren hoe je grip krijgt op je angsten en hoe je kunt ontspannen.

 

Gratis challenge ‘Zo bevalt het beter’

De afgelopen periode heb ik meerdere vrouwen mogen begeleiden die angst hadden voor de bevalling. En om hele verschillende redenen: misbruik in de voorgeschiedenis, een eerdere traumatische bevalling of juist de angst om de controle en de regie te verliezen tijdens de zwangerschap en/of bevalling.

Wat me opviel, was dat deze vrouwen zich heel erg graag goed willen voorbereiden op de bevalling, om zo meer grip te krijgen op hun angst en de kans op een positieve ervaring zo groot mogelijk te maken. Maar ook dat zij aangaven dat de meeste reguliere zwangerschapscursussen onvoldoende aansloten bij wat zij zo hard nodig hadden.

Toen ik dit met mijn collega Olga ter Hart (doula en eigenaar van Baby & Co) besprak, gaf zij aan dit ook te herkennen vanuit haar werk. Daarom besloten we samen de handen ineen te slaan en speciaal voor deze groep zwangeren van 29 juni t/m 3 juli 2020 de gratis challenge ‘Zo bevalt het beter’ te organiseren.

Vijf dagen lang dompelen we je onder in onze kennis over bevallen, angst en trauma. En dan niet alleen maar passief luisteren, maar vooral ook veel doen, voelen en ervaren. Met als doel meer grip op je angst en met meer vertrouwen je bevalling tegemoet.

Dit doen we elke ochtend via een dagelijkse live sessie in een afgesloten Facebookgroep.
Kun je er in de ochtenden niet live bij zijn? Geen probleem, de sessies zijn nog enkele dagen terug te kijken.

Meedoen?

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en reserveer jouw plek voor deze challenge.
Na aanmelding krijg je per e-mail alle informatie toegestuurd.
Wij hebben echt ontzettend veel zin in deze challenge en we kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Pin It on Pinterest

Share This