Rouwen om een bevalling die anders liep dan verwacht

Geschreven door Anke Velstra
17 september 2021

Rouwen om een bevalling die anders liep dan verwacht

Afgelopen week werd ik door een oud-cliënte getagd op Facebook onder een artikel van Kiind magazine. Dit artikel ging over rouwen over je bevalling kan (ook als je baby gezond geboren is). Dit heeft ze natuurlijk niet zomaar gedaan, want als er iets is wat ik vaak met mijn trauma cliënten bespreek, dan is het wel over rouwen over je bevalling.

Een bevalling en daarmee ook de geboortedag van je kindje is een levensveranderende gebeurtenis. Een speciaal moment in je leven, waar veel vrouwen zich goed op voorbereiden. Ze hebben wensen en verlangens over hoe ze graag zouden willen dat deze dag gaat verlopen. En hoewel de meeste vrouwen zich terdege bewust zijn dat een bevalling zich niet laat plannen en ook rekening houden met situaties waarin het anders loopt dan verwacht, is het scenario waar ze nu mee geconfronteerd zijn, hen wel heel rauw op hun dak gevallen.

Dat brengt in de meeste gevallen niet alleen trauma met zich mee, maar ook rouw. Rouwen over een bevalervaring die zo gewenst was, maar nooit werkelijkheid zal worden. Een verlieservaring.
Elke verlieservaring, groot of klein, brengt rouw met zich mee. Een rouwproces is wel iets anders dan een bevallingstrauma, maar kunnen ook heel goed naast elkaar bestaan. Sterker nog, ik zie regelmatig gebeuren dat wanneer het bevallingstrauma goed verwerkt is, er pas ruimte ontstaat voor het rouwproces. En beide vragen ze een eigen aanpak.

Rouwen betekent niet over je verlies heen komen, er mooi pakketje van maken, om het vervolgens ergens op te bergen in je hoofd, nee rouwen betekent leren leven je verlies. Leren je verlies op een andere manier vast te houden. Rouwen is een proces, een heel persoonlijk proces en dat proces mag er zijn. Ook als je een gezonde baby hebt gekregen.

In de podcast van vandaag praat ik hierover verder, vertel ik je over mijn eigen rouwproces na het plotselinge verlies van mijn baarmoeder (en daarmee aanwezige kinderwens) als gevolg van de bevalling en deel ik een aantal tips die ondersteunend kunnen zijn in het rouwproces.

Ik wens je mooie inzichten toe!

De podcast beluister je via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.
Vind je dat meer mensen deze podcast moeten horen? Deel hem dan bijvoorbeeld via social media of stuur de link naar iemand door. Dank je wel alvast!

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts