Heb ik een postnatale depressie of toch misschien een bevallingstrauma

Geschreven door Anke Velstra
25 maart 2020

Postnatale depressie of een bevallingstrauma?
Je hele zwangerschap lang heb je uitgekeken naar het moment waarop je eindelijk je kindje in je armen kon sluiten. Je voorgesteld hoe je na de geboorte als een trotse moeder op een grote roze wolk zou zitten. Maar de werkelijkheid valt je enorm tegen.

Je bevalling was lang, pijnlijk en heftig. Je hebt pijn aan je hechtingen, stuwing, kloven, al nachten amper geslapen en de tranen zitten je hoog. Je voelt heel erg veel, behalve dat alles overheersende moedergevoel waar je altijd iedereen over hoort.

Gelukkig krijgt de mentale gezondheid van een (pas) bevallen vrouw ook steeds meer de aandacht die het verdient, waardoor vrouwen op tijd de hulp kunnen krijgen die ze erg hard nodig hebben. Tenminste… als de juiste diagnose wordt gesteld.

 

Vandaag het verhaal van Anja, dat ik met toestemming met je deel.
Een jaar geleden werd Anja moeder van een dochter. Ze wilde al zo lang moeder worden, maar het ging allemaal niet vanzelf. En nu was ze eindelijk zwanger en keek ze uit naar het moment dat ze eindelijk haar dochter in haar armen kon sluiten.

Anja wilde graag in alle rust thuis bevallen en had zich daar ook op voorbereid.
Maar helaas liep alles anders. Anja moest vanwege een complicatie halverwege de bevalling naar het ziekenhuis en uiteindelijk is de bevalling geëindigd in een spoedkeizersnede. Anja was blij dat het erop zat en dat ze haar dochter in haar armen kon sluiten, maar dat echte moedergevoel waar je iedereen altijd over hoort, dat was ver te zoeken.

 

Gefaald als moeder

Vele tranen vloeiden en Anja voelde zich een waardeloze moeder. Ze was constant gespannen, sliep ’s nachts slecht en voelde zich schuldig naar haar dochter.
Na heel lang twijfelen, besloot ze om uiteindelijk naar de huisarts te gaan. De huisarts stelde een postpartum (postnatale) depressie vast en verwees haar voor behandeling door een psycholoog.

Anja werd behandeld voor een postpartum depressie. De behandeling gaf wel wat verbetering in haar klachten, maar ze voelde zich nog lang niet de oude. Steeds vaker begon zij zichzelf af te vragen of ze wel een echte postnatale depressie had, of dat er toch mogelijk wat anders speelde.

 

De checklist bevallingstrauma vertelde haar wat anders

En toen stuitte Anja op social media op een berichtje van mij over een bevallingstrauma. Ze downloadde de gratis checklist om te kijken in hoeverre zij zichzelf daarin herkende. Een heleboel van de items kwamen overeen met haar klachten en ze besloot om contact met me op te nemen. In het eerste gratis consult bespraken we haar verhaal en klachten.

Ineens was het haar helder…ze had de diagnose postnatale depressie gekregen en was als dusdanig behandeld, maar dat hielp niet (voldoende), omdat er (ook) sprake was van een bevallingstrauma.

Ze besloot zich aan te melden voor hulp bij het verwerken van haar bevallingstrauma en na 3 sessies binnen een maand, was ze van een groot deel van de klachten af en voelde ze zich eindelijk de moeder die ze altijd al voor haar dochter had willen zijn.

 

Bij veel meer vrouwen bleek een postnatale depressie een bevallingstrauma te zijn

De reden waarom ik Anja haar verhaal met je deel, is omdat Anja niet de enige is bij wie er in eerste plaats een postnatale depressie is vastgesteld, maar bij wie later bleek dat er sprake was van (ook) een bevallingstrauma.

Postnatale of postpartum depressie en bevallingstrauma zijn twee psychische aandoeningen die regelmatig voorkomen nadat een moeder is bevallen van haar kindje. Maar uit onderzoek blijkt dat het voor zorgverleners nog niet zo gemakkelijk is om de juiste diagnose te kunnen stellen.

 

De symptomen van een postnatale depressie

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat veel van de symptomen van een postnatale depressie en van een bevallingstrauma erg op elkaar lijken en elkaar ook deels overlappen. Daarnaast kan een postnatale depressie ook naast een bevallingstrauma bestaan.

Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een postnatale depressie? De meest voorkomende klachten zijn:

– huilen
– lusteloosheid
– eenzaam voelen
– piekeren
– slaapproblemen
– verminderde eetlust
– somberheid
– angst
– schuldgevoelens
– concentratieproblemen

 

De symptomen van een bevallingstrauma

De symptomen van een bevallingstrauma zijn erg divers. Grof gezegd kun je ze indelen in 3 categorieën:  herbelevingen, vermijden en spanning. Een aantal symptomen zijn:

– verhoogde alertheid
– de bevalling steeds opnieuw beleven
– alles wat je aan je bevalling doet denken, vermijden
– prikkelbaar
– snel schrikken
– angst
– schuldgevoelens
– concentratieproblemen
– slaapproblemen

Hier vind je de link naar de checklist naar alle klachten en symptomen van een bevallingstrauma. Je kunt hem gratis aanvragen.

De overeenkomsten en verschillen tussen een postnatale depressie en een bevallingstrauma

Zoals je misschien zelf al was opgevallen, komen een bevallingstrauma en een postnatale depressie op 4 punten met elkaar overeen, namelijk: schuldgevoelens, slaapproblemen, concentratieproblemen en angst, zoals je in de figuur hieronder kunt zien. Toch zijn er ook hele duidelijke verschillen.

Het belangrijkste verschil tussen een bevallingstrauma en een postnatale depressie vergelijk ik met gas geven en remmen. Bij een postnatale depressie is het net alsof er een hele zware deken over je heen hangt, die je steeds verder naar beneden duwt. Alles voelt zwaar, gaat traag en kost bergen met energie. Het is net alsof de zware deken je remt om echt te kunnen leven.

Bij een bevallingstrauma is het net alsof je constant aan het gasgeven bent en er geen moment van rust is. Je bent over alert, je staat onder hoogspanning en er hoeft maar iets te gebeuren en je schiet enorm uit je slof. Door de stresshormonen die nog steeds door je lijf stromen, sta je constant aan.

De behandeling van een postnatale depressie of een bevallingstrauma is anders

Doordat de oorzaak van een postnatale depressie en een bevallingstrauma anders is, hebben ze ook beide een andere behandeling nodig.
Bij een postnatale depressie wordt er vaak gestart met therapie, welke in een groot deel van de gevallen wordt ondersteund door medicatie.

Bij een bevallingstrauma wordt er ingezet op het verwerken van het bevallingstrauma door bijvoorbeeld EMDR. Ik vind zelf dat er wel wat nadelen aan EMDR kleven, met name voor vrouwen met een bevallingstrauma. Daarom heb ik zelf gekozen voor een andere methode, welke vriendelijk, snel en minstens net zo effectief is als EMDR.

 

Wat te doen als je twijfelt

Heb je een heftige bevalling meegemaakt en daarna op basis van je klachten de diagnose postnatale depressie gekregen, maar twijfel je aan deze diagnose? En vraag je je af wat je nu het beste kunt doen?

1.     Download dan eerst de gratis checklist met alle symptomen en klachten die passen bij een bevallingstrauma. Deze checklist gaat je heel snel meer inzicht geven.

2.     Blijkt dat je volgens de checklist last hebt van meerdere symptomen die passen bij een bevallingstrauma en wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de gratis masterclass: ‘Herstellen van een bevallingstrauma’

3.     Wanneer je veel herkenning vindt in de masterclass, dan is de kans groot dat je te maken hebt met trauma. Laat je dan begeleiden bij de verwerking. In 3 tot 4 sessies kan ik je van je bevallingstrauma af helpen.
Nu niets doen en langdurig blijven rondlopen met een niet verwerkt bevallingstrauma kan juist ook weer leiden tot een postpartum depressie, een burn-out of OCD klachten. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen, want dan ben je veel verder van huis.

Mylène
5
oktober 2022
“Anke heeft mij ontzettend goed geholpen. Ik ben heel erg blij dat ik (vier jaar na mijn eerste bevalling) Anke heb leren kennen. Meteen vanaf de eerste kennismaking voelde het heel erg goed, en dat is het gehele traject zo gebleven.
Begripvol, professioneel, vertrouwd; dat is kenmerkend voor de manier waarop Anke werkt.
Na drie sessies met Anke heb ik eindelijk gekregen/gevonden waar ik de afgelopen vier jaar naar op zoek ben geweest.

Nogmaals ontzettend bedankt Anke en ik hoop dat je nog heel veel meer vrouwen kan helpen!”

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts