Bevallen op je rug: wat je moet weten over de mogelijke nadelen

Geschreven door Anke Velstra
24 juli 2023

Bevallen op je rug: een veelvoorkomende positie in ziekenhuizen, maar heb je je ooit afgevraagd wat de mogelijke nadelen zijn? In deze blog gaan we dieper in op de nadelen van bevallen op je rug.

Hoewel bevallen op je rug enkele voordelen heeft, zoals beter zicht voor je zorgverlener, zijn er ook enkele belangrijke nadelen die je moet weten:

 

7 nadelen van bevallen op je rug

1. Verminderde bekkenruimte: Wanneer je op je rug ligt tijdens de bevalling, wordt de bekkenruimte beperkt, wat je baby minder ruimte geeft om door het geboortekanaal te bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat je bevalling langzamer vordert en geeft mogelijk meer druk op je rug en perineum.

2. Verminderde doorbloeding: Wanneer je tijdens de bevalling op je rug ligt, kan het gewicht van de baarmoeder de grote bloedvaten in de buik beknellen, waardoor de bloedtoevoer naar de placenta en de baby kan verminderen.

3. Verhoogde druk op het perineum: De zwaartekracht werkt tegen bij bevallen op je rug, wat kan resulteren in meer druk op het perineum en mogelijk een groter risico op perineale ruptuur.

4. Verminderde weeënactiviteit: Bevallen op je rug kan de natuurlijke samentrekkingen van de baarmoeder belemmeren, waardoor de kracht en effectiviteit van je weën mogelijk afneemt.

5. Moeilijkere foetale positieaanpassingen: In sommige gevallen kan de rugligging het voor de baby moeilijker maken om zijn positie aan te passen tijdens de bevalling, wat kan leiden tot een langere bevalling of een minder ideale ligging.

6. Minder comfortabel: Veel vrouwen ervaren bevallen op hun rug als pijnlijker, door de hogere druk op de onderrug en het stuitje.

7. Kwetsbaar: Veel vrouwen voelen zich kwetsbaar en bekeken wanneer zij op hun rug bevallen. En juist deze spanning kan ervoor zorgen dat de bevalling minder soepel verloopt en langer duurt dan nodig is.

 

Alternatieven voor bevallen op je rug

Gelukkig zijn er alternatieve bevallingshoudingen die veel van deze nadelen kunnen verminderen.

In de online zwangerschapscursus “Bevallen zonder angst” leer je niet alleen over welke houdingen het beste werken in de verschillende fases van de bevalling, maar krijg je ook waardevolle tips en technieken om je voor te bereiden op een positieve en zelfverzekerde bevalling.

Klik hier om meer te leren over de online zwangerschapscursus “Bevallen zonder angst” en de beste bevallingshoudingen te ontdekken!

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts