Als moeder moet je sterk zijn, toch?

Geschreven door Anke Velstra
14 juni 2019

Als moeder moet je sterk zijn. Toch?

Je bent moeder geworden. Net of misschien al iets langer geleden.
Iets wat een bijzondere gebeurtenis in je leven zou moeten zijn, tenminste als je de boekjes mag geloven. Maar voor jou is het tegendeel waar. De bevalling, waar je zo lang naar hebt uitgekeken, was zo heftig dat het je enorm heeft overvallen. Je hebt je nog nooit van je leven zo hulpeloos en kwetsbaar gevoeld, als op het moment dat je je kindje het leven hebt gegeven.

Nu, na de bevalling, overheersen gevoelens van boosheid, verdriet en angst. En je bent teleurgesteld. Teleurgesteld in de bevalling, in de begeleiding van je zorgverleners, maar bovenal in jezelf. De mooie droom die jij had over bevallen, is als een zeepbel uit elkaar gespat. En elke keer als je eraan terugdenkt, word je overweldigd door heftige gevoelens en emoties.

En toch lukt het je niet om je over te geven aan dat gevoel, aan de emoties, die je op dat moment voelt. In je hoofd hoor je constant een stemmetje dat tegen je zegt: ‘Je moet als moeder sterk zijn.’ En dat is wat je doet en hoe je het altijd hebt gedaan. Je zet je tanden op elkaar en gaat door. Je kan ook niet anders, want je hebt nu ook een kindje dat jouw zorg, aandacht en liefde nodig heeft.

En dus druk je alles weg.
Bang om ze echt te voelen.
Bang om overweldigd te worden, de grip op jezelf te verliezen.
Bang om je kwetsbare kant te laten zien.
En ten diepste misschien wel bang dat iemand anders je zwak zal vinden.

 

Je bent niet de enige moeder die vindt dat ze sterk moet zijn

Veel van de moeders die ik de afgelopen jaren heb begeleid bij de verwerking van hun bevallingstrauma, hebben zo’n stemmetje in hun hoofd dat ze vertelt dat ze sterk moeten zijn. En om eerlijk te zijn…ook ik had er voor mijn burn-out in 2014 heel erg last van. Tot ik leerde dat het een overtuiging was, die ik zelf, op basis van mijn ervaringen in het leven, had gevormd.

 

Wat is een overtuiging?

Een overtuiging is wat je gelooft en waar je vanuit gaat.
En een overtuiging is voor jou altijd waar, geeft betekenis aan de wereld om je heen en bepaalt ook voor een groot deel je gedrag.

De meeste overtuigingen ontstaan al op jonge leeftijd, vaak als onderdeel van de opvoeding die je hebt gehad en door ervaringen en situaties die je hebt meegemaakt.
De kans is dus groot dat je de overtuiging ‘Ik moet sterk zijn’ van je ouders hebt meegekregen in je opvoeding of dat je zelf die conclusie hebt getrokken doordat je je ouders het zag doen.

 

Positieve en beperkende overtuigingen

Je hebt twee soorten overtuigingen, namelijk positieve, bekrachtigende overtuigingen en beperkende overtuigingen. Positieve overtuigingen geven je kracht en helpen je je doelen te bereiken, terwijl belemmerende overtuigingen ons juist tegenwerken. Ze hebben vaak te maken met: problemen, angst voor falen/mislukken, onmogelijkheden.

Toch is die scheiding tussen positief en beperkende overtuigingen niet zo zwart wit als dat ik hierboven heb geschreven. De overtuiging ‘Ik moet sterk zijn’ heeft je namelijk ook ergens gebracht. Je hebt daardoor dingen bereikt, die je zonder deze overtuiging misschien niet had bereikt. Je hebt voor je pasgeboren kindje kunnen zorgen, ondanks dat je een emotionele en/of fysieke wond hebt overgehouden aan de bevalling. Hoe sterk moet je daar wel niet voor zijn?

En nu ben je op een punt beland dat het niet langer meer gaat.
Je zou wel willen uitschreeuwen naar de buitenwereld hoe slecht je je op dit moment voelt, maar de overtuiging ‘Ik moet als moeder sterk zijn’ houdt je tegen. Als je nu op dit punt bent beland, dan is het moment gekomen om er wat aan te gaan doen, met mijn hulp bijvoorbeeld.

 

Wat betekent sterk zijn als moeder voor jou?

Een van mijn eerste vragen die ik stel als een moeder met dit vraagstuk bij mij komt, is: ‘Wat is dat? Sterk zijn? Hoe ziet dat voor jou uit? Sommige vrouwen hebben daar direct een beeld bij. Bijvoorbeeld een masker dat wordt opgezet, een muur die om je heen omhoog getrokken wordt, terwijl het bij anderen meer een beschrijving van een gevoel is.

Vaak komt het er op neer dat vrouwen bang zijn om hun emoties en kwetsbare kant te laten zien. Om eerlijk te zeggen tegen een ander dat ze het even niet meer redden. Niet goed om hulp durven vragen, omdat ze een ander niet willen belasten.

Daarom bijten ze hun tanden op elkaar en gaan ze door.
Proberen ze snel de draad van het normale leven weer op te pakken.
Willen ze de buitenwereld graag laten zien dat het ondanks alles goed met ze gaat, terwijl ze diep van binnen weten dat het tegendeel waar is.

 

Waar staat de overtuiging ‘Ik moet als moeder sterk zijn’ voor?

De overtuiging ‘Ik moet als moeder sterk zijn’ is nog niet af. Er hoort nog een stukje achter.
Want waarom moet jij sterk zijn? Voor wie moet jij sterk zijn? En wat gebeurt er als jij niet sterk bent?

Samen onderzoeken we de overtuiging op een steeds diepere laag, tot we tot de kern komen. De plek waar de overtuiging is ontstaan en waar hij voor heeft gediend. En dan is het tijd voor een besluit. Is het tijd afscheid te nemen van deze overtuiging? Of dient hij je nog ergens?

Als we besluiten dat het tijd is om afscheid te nemen, dan kies ik een passende oefening om hem op te ruimen of doen we een systemische opstelling. Vaak levert dat direct opluchting en rust op, soms heeft het nog even tijd nodig om in te dalen.

 

En jij…?

Ben jij een moeder die zichzelf vertelt dat ze sterk moet zijn na een nare bevalling?
Een moeder die koste wat het kost doorgaat en er wil zijn voor haar kinderen?
Vind je het moeilijk om je kwetsbare kant te laten zien en om eerlijk toe te geven dat je het niet meer redt?

Ben je op een punt gekomen dat je merkt dat de overtuiging ‘Ik moet als moeder sterk zijn’ je niet langer meer dient. Wil je er vanaf en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Stuur me dan een berichtje of een mailtje via contact@ankevelstra.nl en ik bel je snel.

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts