De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Zoals je misschien wel weet, ben ik een aantal maanden geleden begonnen met de doula opleiding. Dit omdat ik van mening ben dat er heel veel leed tijdens een bevalling voorkomen kan worden door de juiste, continue begeleiding. En ik ben heel erg blij met die keuze. Het voelt echt als een aanvulling op mijn werk.

Maar niet lang na het starten van mijn opleiding kwam de doula negatief in het nieuws. We werden neergezet als bemoeizuchtig en een luxe product waar veel geld voor neergeteld moest worden.

Natuurlijk raakte me dat, want als er iets is wat een doula niet is, dan is dat bemoeizuchtig. Een doula bemoeit zich niet met de medische kant van een bevalling, maar ziet er wel op toe dat haar cliënte en eventuele geboortepartner goed geïnformeerd worden en op basis daarvan zelf een keuze kunnen maken. Dat is wat anders 😉 en ik kan me voorstellen dat dat voor sommige zorgverleners als bedreigend overkomt.

En een luxe product… tja wat zal ik daarop zeggen… Ik werk als doula voornamelijk met vrouwen die te maken hebben met een angststoornis, een (bevallings)trauma en/of een nare seksuele ervaring in de voorgeschiedenis. Juist deze vrouwen zijn enorm gebaat bij continue begeleiding tijdens hun bevalling door iemand ze vertrouwen en helaas kan deze continue begeleiding door de manier waarop het huidige zorgstelsel rondom bevallen is ingericht, vaak niet door de eigen verloskundige of gynaecoloog geboden worden.

En dus zoeken vrouwen dat elders, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding door een doula. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een doula bij je bevalling? Daarover ga ik in deze podcast in gesprek met Tessa Aldewereld, een collega doula met wie ik regelmatig contact heb via Instagram.

Je beluistert deze podcast onderaan dit bericht of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.
Veel luisterplezier toegewenst!

P.s. Ben je benieuwd wat een doula kan betekenen voor jouw bevalling? Tessa is werkzaam in de regio Utrecht en zelf ben ik werkzaam in een straal van 100km rondom Leeuwarden. Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van ons beide aan als je meer informatie wilt.

Pin It on Pinterest

Share This