Keizersnede: spoed of ongepland? Kies je woorden wijs

Geschreven door Anke Velstra
11 juli 2022

Keizersnede: spoed of ongepland? Kies je woorden wijs

Misschien had je er helemaal niet over nagedacht toen je zwanger was… Misschien dat je bij je bij jezelf: dat overkomt mij niet…

 

Een keizersnede

Bij 10 tot 15 procent van de vrouwen die voor de eerste keer vaginaal gaan bevallen, eindigt de bevalling in een keizersnede. Dat zijn er nog best veel. Voor veel vrouwen is een bevalling die eindigt in een keizersnede, een heftige ervaring. Zeker als je het niet verwacht.

Maar er is wel een ding waar ik zelf een beetje jeuk van krijg en dat is het gebruik van de term spoedkeizersnede.

Wat ondanks dat het percentage vrouwen dat ongepland bevalt d.m.v. een keizersnede aanzienlijk is, is het percentage vrouwen waarbij sprake is van een echte spoedkeizersnede: rennend over de gang i.v.m. een acute noodsituatie en algehele narcose omdat er geen tijd meer is voor een ruggenprik, klein.

Toch wordt de term door veel vrouwen wel gebruikt, dat merk ik bij de cliënten in mijn praktijk ook. Terwijl het gebruik van de term niet zo onschuldig is als het lijkt. Als jij namelijk op een negatieve manier tegen jezelf praat over een ervaring, dan zal dat ook direct een negatief effect hebben op jouw stemming en gedrag, wat je enorm kan belemmeren in je verwerkingsproces.

Daarom zou ik je willen uitnodigen om je keizersnede nog eens onder de loep te nemen, want tussen een geplande en een spoedkeizersnede zit een enorm groot grijs gebied, waar ik zelf liever andere termen voor gebruik. Welke termen dat zijn, dat kun je beluisteren in deze podcast.

Je beluistert de podcast via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed of via onderstaande link. Veel luisterplezier en mooie inzichten toegewenst.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts