Je neemt jezelf mee de bevalling in

Geschreven door Anke Velstra
1 oktober 2021

Je neemt jezelf mee de bevalling in.

Zwangerschapscursussen, allemaal zijn ze erop gericht om jou voor te bereiden op wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Op hoe een bevalling, normaal gesproken, verloopt, over hoe je kunt omgaan met de pijn van de weeën en over welke houdingen prettig zijn tijdens een bevalling. Maar wat ook in veel zwangerschapscursussen een belangrijk onderdeel is, is autonomie. Over hoe je zelf de zeggenschap over jouw lichaam en baby tijdens de bevalling en hoe je de regie kunt houden.

Je leert over brains, over keuzes en opties en het schrijven van een geboorteplan. Stuk voor stuk belangrijke onderdelen die bijdragen aan een gevoel van autonomie en regie.

Het is fijn om te weten wat je kunt doen om een gevoel van regie en autonomie te ervaren tijdens een bevalling, maar kun jij dat ook? Met andere woorden, beschik jij over de vaardigheden om voor jezelf met de vuist op tafel te slaan op het moment dat je voelt dat jouw autonomie in het gedrang komt? Kun je omgaan met de weerstand wanneer jouw nee op een voorgestelde interventie niet zonder meer door je zorgverlener wordt geaccepteerd en je op flinke weerstand stuit?

Wat doe je dan?

Verval je dan in je oude gedrag, bijvoorbeeld door je keuze te willen verklaren en uit te leggen? Of zeg je, met tegenzin, toch maar ja, omdat je het liefste weerstand of een conflict uit de weg gaat? Met andere woorden wat is jouw copingstijl in situaties die spannend zijn en/of stress oproepen?

Je kunt nog zoveel leren over wat je kunt doen om tijdens je bevalling de regie en de autonomie te behouden, maar dat vraagt ook wat van jou als persoon. Heb jij voldoende ervaring en lef om dit te kunnen doen, of schijt je bij alleen de gedachte al zeven kleuren?

Er komt echt niet ineens een toverfee voorbij die jou met haar magische toverstokje verandert in superwoman op het moment dat jouw bevalling begint.

Je neemt jezelf mee de bevalling in en je kunt nog zoveel leren over wat je zou kunnen doen tijdens je bevalling om de autonomie en de regie te behouden, maar als jij daar als persoon nog niet klaar voor bent en het lef en de skills mist, zal het nooit succesvol zijn. 

Dit is het onderwerp waar ik dieper op in ga tijdens de podcast van vandaag.
Je beluistert de podcast via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed, aflevering #52.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Als doula in Friesland en doula in Groningen help ik je daar graag bij.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts