Waar een baby wordt geboren, wordt ook een moeder geboren

Maar dat betekent niet dat elke moeder zich na de geboorte ook direct moeder voelt
Natuurlijk weet je met je hoofd dat je moeder bent, maar toch voelt het diep van binnen nog niet zo.

Soms gebeuren er  in de zwangerschap of bij de bevalling dingen, waardoor de liefde tussen jou en je kindje nog niet volop kan stromen.

Misschien:

  • werden er tijdens de zwangerschap op de echo’s afwijkingen gezien, waardoor je heel lang in onzekerheid hebt gezeten of je kindje wel gezond ter wereld zou komen
  • werd je kindje ziek of (veel) te vroeg geboren en werd je overweldigd door alle medische zorg die je kindje op dat moment nodig had
  • durfde je je na een eerdere miskraam nog niet te veel aan dit kindje te hechten, omdat de angst om ook dit kindje te verliezen te groot was
  • was je bevalling erg zwaar en pijnlijk en ben je boos op je kindje, maar voel je je daar tegelijkertijd ook erg schuldig over
  • was je erg ziek tijdens je zwangerschap of na de bevalling, waardoor je je aandacht op jezelf hebt moeten richten, in plaats van op je pasgeboren kindje. En voelt het voor jou alsof je je kindje tekort hebt gedaan.

Je was zo blij met deze zwangerschap

Je was zo gelukkig met het feit dat je (opnieuw) moeder zou worden. In je hoofd had je je al helemaal voorgesteld hoe je tijdens de kraamtijd als trotse moeder op een roze wolk zou zitten. Maar helaas, de realiteit is anders.
Je voelt je boos, verdrietig, schuldig.
En wat misschien wel het ergste is: je voelt een afstand tussen jou en je (pasgeboren) kindje.
Dit is niet hoe jij je jouw zwangerschap en/of het moederschap had voorgesteld.

Nu voel je je vooral alleen en onzeker

Misschien durf je je ware gevoelens niet met je partner of je naaste omgeving te bespreken. Bang dat ze het niet begrijpen. En ondertussen doe je heel erg hard je best om toch de moeder te zijn die je kindje verdient.
Maar ondanks al je harde werk, weet je dat er nog iets essentieels ontbreekt.

Gaat dit over jou?

Ik ben Anke Velstra, bevallingscounsellor en doula, getrouwd, moeder van Elianne (11) en Brendt (3) en ik heb me gespecialiseerd in angst & trauma.

Van mijn cliënten die een heftige of traumatische bevalling hebben meegemaakt, hoor ik heel vaak dat ze niet dat oermoeder gevoel ervaren waar ze andere moeders altijd over horen.

Ze kunnen er vaak niet de vinger opleggen, maar voor hun gevoel ontbreekt er iets essentieels. 

Maar gelukkig hoeft dit niet zo te blijven.

Ik kan je helpen om de band tussen jou en je kindje te versterken, zodat de liefde tussen jullie volop kan stromen en je nu echt kunt gaan genieten van het moederschap.

Gratis e-book, bang voor bevalling

Schrijf je in en ontvang gratis de 7 tips voor meer vertrouwen in je bevalling

Yes, gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een paar minuten in je inbox.

Pin It on Pinterest