Hoe kun je toch positief terugkijken op een heftige bevalling?

Geschreven door Anke Velstra
20 juli 2019

Hoe kun je toch positief terugkijken op een heftige bevalling?

Je kunt een prachtig bevalplan hebben.
Je kunt je ontzettend goed voorbereiden op de bevalling door het volgen van cursussen en het lezen van boeken.
Je kunt bevallen in een voor jou fijne en vertrouwde omgeving, misschien zelfs wel in bad.

En toch kun je nog steeds een heftige of traumatische bevalling meemaken.

Dit is ook mij helaas twee keer overkomen.

Mijn eerste bevalling in januari 2010 was een zeer heftige inleiding vanwege pre eclampsie, waarbij mijn persoonlijke grenzen enorm werden overschreden.

En dat heeft ongemerkt een behoorlijke impact gehad op mijn leven en de relatie met mijn man en dochter. Zo erg zelfs dat ik in september 2014 in een burn-out terecht kwam en alle ellende van de bevalling van toen er ook nog eens uit kwam.

 

Een wens voor een tweede kindje

Toch was er altijd diep in mijn hart nog de wens voor een tweede kindje. Een wens waar ik heel lang geen ruimte aan durfde te geven, omdat ik zo ontzettend bang was dat het de tweede keer weer zo zou gaan.

Ik werkte hard aan mezelf en het vertrouwen in mezelf, in mijn lijf en in een tweede zwangerschap groeide. Toen ik op het punt was gekomen dat ik voldoende vertrouwen had om het nog een keer aan te gaan en een tweede kindje te krijgen, zei ik tegen mezelf: ‘Maar dat nooit weer.

 

Ik bereidde mezelf ontzettend goed voor:

– Ik had me ontzettend goed ingelezen over bevallen, mijn complicatie (placenta previa) en wist wat mijn rechten als zwangere/bevallende vrouw waren.
– Ik had samen met mijn man een geboorteplan geschreven en deze besproken met mijn gynaecoloog.
– Ik vroeg mijn vriendin, werkzaam als arts-assistent gynaecologie in het ziekenhuis waar ik zou bevallen, of ze mijn man en mij mentaal wilde bijstaan tijdens de keizersnede.

 

En toch konden al deze dingen een tweede traumatische bevalling niet voorkomen.

Nadat mijn zoon geboren werd, ging het mis.
Gruwelijk mis

Ik begon als een gek te bloeden en verloor in 15 minuten tijd 2,5-3 liter bloed. Ik werd toen onder narcose gebracht en werd 28 uur later op de ic wakker. In totaal had ik 5,5 liter bloed verloren en in de weken die volgden kreeg ik te maken met meerdere complicaties.

Toch kan ik op deze bevalling, die medisch gezien echt een stuk ingrijpender was dan de eerste bevalling, liefdevol en dankbaar terug kijken.

 

Wat maakte hier in voor mij het verschil?

Dat leg ik je graag uit in de video hieronder.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts