Hoe kan ik weeën herkennen?

Geschreven door Anke Velstra
5 september 2022

Hoe kan ik weeën herkennen? 

Je bent zwanger en het woord weeën kun je inmiddels wel dromen. Maar hoe voelen ze nu eigenlijk en kun je de weeën straks wel herkennen als het zover is? Geloof mij, dit is iets waar heel veel zwangeren zich druk over maken. In dit artikel ga ik je er van alles over vertellen, zodat je weet wat je kunt verwachten. 

Welke soorten weeën zijn er?

Er zijn verschillende soorten weeën. En met een deel van hen maak je al kennis tijdens je zwangerschap. Deze weeën laten de bevalling nog niet starten, maar helpen je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Tegen het einde van je zwangerschap kun voel je af en toe al ‘iets’ wat op het begin van de bevalling lijkt. Harde buiken en voor- en indalingsweeën. Soms kunnen ze al heel echt aanvoelen.

Harde buiken

Dit type weeën begint vaak al vroeg in je zwangerschap, maar je kunt het dan nog niet echt voelen. Naarmate je zwangerschap vordert, zul je steeds vaker tegenkomen. Met name als je net even iets teveel hebt gedaan of bijvoorbeeld na een orgasme.

Je buik wordt plotseling heel hard en voelt gespannen aan. Dit houdt eventjes aan om vervolgens weer af te zakken. Aan het einde van de zwangerschap komen ze steeds vaker.

Voorweeën

Je lichaam begint zich klaar te maken voor de bevalling. Je lichaam maakt al tijdens je zwangerschap extra oxytocine aan. Oxytocine kennen we al als het zogenaamde knuffelhormoon, maar tijdens je bevalling zorgt de aanmaak van grote hoeveelheden oxytocine voor weeën.

Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je lichaam nog niet in actie gaat. Aan het einde van de zwangerschap maakt je lichaam minder progesteron aan en meer prostaglandine en oxytocine. Ook worden de oxytocine receptoren in je baarmoeder gevoeliger. Dat proces kun jij merken in de vorm van voorweeën.

Voorweeën kun je herkennen aan een onregelmatig patroon. Na enige tijd zakken ze ook weer af. Ze kunnen je soms behoorlijk foppen en je laten denken dat de bevalling is begonnen.

Voorweeën kunnen soms namelijk ook om de 5 minuten komen, enkele uren aanhouden en kunnen echt al een behoorlijk pittig randje hebben.De meeste vrouwen hebben in de avond en nacht last van voorweeën. 

 

Indalingsweeën

Indalingsweeën kun je voelen wanneer je baby dieper met zijn/haar hoofdje in jouw bekken zakt. Of wanneer je baby in stuit ligt, met zijn/haar stuitje. Het indalen begint meestal tussen de 30-38 weken zwangerschap, maar sommige baby’s dalen ook pas in tijdens de bevalling.

Niet elke vrouw merkt wat van de indaling, soms gaat het heel geleidelijk.
De pijn van de indalingsweeën voelt als een scherpe, trekkende pijn in je liezen, als steken in je vagina of als menstruatie-achtige krampen in je onderbuik.

Vaak kun je het zelf wel merken als je baby ingedaald is. Je hebt weer iets meer ruimte boven in je buik. En je voelt meer druk onderin. Veel vrouwen beginnen hierdoor meer te waggelen als ze lopen. Ook kan de druk op je blaas toenemen, waardoor je vaker moet plassen. 

Ontsluitingsweeën

Bij deze weeën is je bevalling pas echt begonnen. In de meeste gevallen beginnen deze weeën langzaam en duren ze vrij kort, zo’n 15-30 seconden. Naarmate je bevalling vordert, komen de weeën steeds sneller achter elkaar en duren ze ook langer, gemiddeld heb je om de 2-5 minuten een wee en deze duurt 60-90 seconden.

Bij ontsluitingsweeën trekken de verticale spieren van je baarmoeder aan de baarmoedermond. Dit zorgt voor ontsluiting, het openen van je baarmoedermond. 

 

Persweeën

Wanneer je bijna volledige ontsluiting hebt en je baby diep genoeg in je bekken is gezakt, dan gaan je ontsluitingsweeën over in persweeën. Dit noemen we de transitiefase.

Dit is voor veel vrouwen de moeilijkste fase van de bevalling. De pijn en druk is dan enorm intens. Maar tegelijkertijd ook een teken dat je er bijna bent.

Persweeën voelen als een enorme druk van onderen. Vergelijkbaar met het gevoel wanneer je moet poepen. Je kunt dit gevoel niet tegenhouden, je moet mee persen.

Soms komen de persweeën niet direct op gang, maar heb je al wel volledige ontsluiting. Deze fase wordt ook de ‘rest and be thankful’ fase genoemd. Een korte fase waarin jij nog even op adem kunt komen en waarin je baby nog iets dieper je bekken in kan zakken. 

 

Nageboorteweeën

Na de geboorte van je baby zit het er helaas nog niet op. Ook je placenta moet nog geboren worden. Daarom krijg enige tijd na de geboorte van je kindje opnieuw weeën die je helpen om je placenta geboren te laten worden. Deze zijn meestal niet zo heftig en intens als de ontsluitings- en persweeën. 

 

Naweeën?

Wanneer de placenta is geboren, laat dat een wond in je baarmoeder achter waaruit je bloed verliest. Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer snel kan krimpen en de wond kleiner kan worden.

Deze naweeën zijn niet zo heftig als ontsluitingsweeën, maar kunnen meer zeurend aanvoelen, met een scherp randje.

Bij een tweede en volgend kindje hebben vrouwen vaak meer last van naweeën, dit omdat de spieren van de baarmoeder slapper zijn geworden en er meer naweeën nodig zijn om de baarmoeder weer terug te laten krimpen tot normale grootte.

Door het geven van borstvoeding kan je je baarmoeder helpen om zo snel mogelijk te laten krimpen.

Waar kun je weeën voelen?

Weeën kun je op verschillende plekken in je lichaam voelen:

Buikweeën

De meeste vrouwen voelen de weeën in hun buik.
In het begin is de pijn te vergelijken met de krampen die je kunt voelen tijdens je menstruatie. Naarmate je bevalling vordert, wordt dit gevoel intenser en houdt het langer aan.

Je kunt de pijn van buikweeën verlichten door o.a. gebruik te maken van warmte. Bijvoorbeeld door een kruik, heatpack, pittenzak of door warm water onder de douche of in bad. 

 

Rugweeën

Rugweeën voelen als menstruatiekramp, alleen dan in je rug. We weten dat vrouwen die tijdens hun menstruatie vooral pijn in hun rug ervaren, ook een grotere kans hebben om tijdens hun bevalling ook rugweeën te krijgen.

Bij buikweeën verdwijnt de pijn tussen de weeën in, bij rugweeën kan deze pijn ook tijdens de weeën blijven aanhouden.

Een veel voorkomende reden van rugweeën is dat je baby niet helemaal in de goede houding voor de uitgang ligt. Bijvoorbeeld wanneer je kindje een sterrenkijker is.
Normaal gesproken ligt je baby met zijn/haar gezichtje richting jouw rug.

Een sterrenkijker ligt met zijn/haar gezichtje richting jouw buik. Je krijgt dan druk van de achterkant van het hoofdje op jouw ruggengraat en stuitje, wat jou rugweeën kan geven.

Bij rugweeën kan het, net als bij buikweeën, heel erg fijn zijn om warmte toe te passen, bijvoorbeeld door een kruik of pittenzak of door warm water onder de douche of in bad. 

Daarnaast vinden heel veel vrouwen tegendruk fijn. Laat je geboortepartner, je zorgverlener of je doula met beiden vuisten flink tegen je onderrug duwen.

Om je kindje uit te nodigen om een betere positie in te nemen, is het belangrijk om niet stil op je rug in bed te blijven liggen, maar juist veel te bewegen en te variëren in houdingen. 

 

Beenweeën

Beenweeën worden als de meest heftige weeën ervaren.
Ik heb zelf nooit buikweeën gevoeld, alleen been- en rugweeën.

Voor mij voelde het als een hele intense zenuwpijn die uitstraalde naar de binnenkant van mijn bovenbenen en die ook bleef aanhouden tussen de weeën door. Het kan ook voelen als enorme spierpijn.

De pijn van beenweeën is vaak ook moeilijker om te verlichten dan de pijn van buik- en beenweeën. Massage van je benen en warmte kunnen helpen om de scherpe kantjes er wat vanaf te halen.

Maar weet dat beenweeën vaak worden veroorzaakt door een baby die net niet helemaal goed voor de uitgang ligt. Het kan dan heel erg helpen om door middel van verschillende houdingen je baby te helpen om in een betere positie te komen.   

 

Wat voel je tussen de weeën door?

In de meeste gevallen voel je tussen de weeën in geen pijn. Je wee begint als een golf, die steeds sterker wordt, een piek bereikt en dan weer wegebt. Dan voel je even niets tot de volgende wee zich weer aandient.

Bij been- en rugweeën kan de pijn ook tussen de weeën aanhouden. Meestal zie je dit als je baby niet in de meest ideale positie ligt. Het kan dan helpen om d.m.v. verschillende houdingen je baby uit te nodigen om zijn/haar positie een beetje aan te passen. 

 

Hoe kun je echte weeën onderscheiden van voorweeën?

Voorweeën kunnen je soms flink voor de gek houden en je laten denken dat je bevalling begonnen is. Toch zijn er wel duidelijke verschillen:

1. Echte weeën kun je herkennen aan een regelmatig patroon. Voorweeën komen heel onregelmatig. De ene keer kan er 5 minuten tussen zitten, de volgende keer 30 minuten. Soms begint je bevalling met voorweeën in een onregelmatig patroon en gaat het ineens over in een regelmatig patroon.

2. Echte weeën bouwen zich op in sterkte en duur. Het gevoel wordt intenser en de wee duurt ook steeds langer tot uiteindelijk 60-90 seconden maximaal.

3. Een echte wee stijgt naar een hoogtepunt en ebt dan weer weg. Een voorwee kent deze opbouw niet.

4. Voorweeën bereiden je lichaam voor op wat er gaat komen, ontsluitingsweeën zorgen voor ontsluiting.

5. Voorweeën verdwijnen meestal bij ontspanning. Echte weeën nemen vaak toe naarmate jij je meer ontspant.

 

En pro tip om ontsluitingsweeën te kunnen onderscheiden van voorweeën:

 

Wil je leren over bevallen en hoe je het beste kunt dealen met de pijn van de weeën? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass ‘5 ingrediënten voor een soepele bevalling zonder stress’.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts