Wat als je niet direct die stroom aan moedergevoelens voelde waar je anderen altijd over hoort?

Geschreven door Anke Velstra
15 december 2020
De stroom van moedergevoelens

Veel vrouwen die ik help bij het verwerken van hun bevalling, vertellen me dat ze voor hun gevoel iets missen in de verbinding met hun kindje. Een gevoel, maar ze kunnen er vaak niet zo goed woorden aangeven.

Ze vinden het vaak spannend om dit stukje met me te delen… dit kindje was zo gewenst en ze houden ook echt zielsveel van hun kindje, maar voelt het alsof er iets ontbreekt. Een van mijn cliënten omschreef het heel mooi als het ‘plakband’ gevoel.

Wanneer een kindje wordt geboren, dan zal het direct beginnen met uitreiken naar zijn ouders. Daar begint het verbinden. Maar soms lukt dit niet direct, bijvoorbeeld doordat moeder en kind direct na de geboorte werden gescheiden (vroeggeboorte, zieke moeder). De moeder was fysiek niet beschikbaar om naar te kunnen uitreiken.

Soms en dat is vaak het geval bij een heftige bevalling, is de moeder na de bevalling emotioneel niet beschikbaar om naar te kunnen uitreiken. Ze is fysiek wel aanwezig en doet ook wat ze moet doen in de verzorging, maar ze is emotioneel niet ‘aanwezig’.

Als je dit ook zo hebt ervaren na de geboorte van je kindje… hoe eenzaam het ook voelt, weet dat je niet de enige bent! Maar veel vrouwen durven er niet over te praten, bang dat de ander hen niet begrijpt of misschien zelfs wel een slechte moeder vindt. Je kunt hier niets aan doen, het is een gevolg van een heftige en traumatische bevalling die je hebt meegemaakt.

Juist daarom heb ik deze podcast opgenomen. Om over dit onderwerp het gesprek te openen. Om je te laten voelen dat je niet de enige bent die dit zo ervaart. Om je meer uit te leggen over het waarom en ook om je een hart onder de riem te steken. Dit is niet hoe het voor altijd hoeft te blijven. Het kan herstellen en anders worden.

Je beluistert deze podcast via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed of via de link onder dit bericht.

 

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Wat-als-je-niet-direct-die-stroom-aan-moedergevoelens-voelde-waar-je-anderen-altijd-over-hoort-enr6a8" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts