Zijn de feestdagen sinds je traumatische bevalling pittig? 5 tips

Geschreven door Anke Velstra
23 december 2019

Nog even en dan is het kerst. Dagen, die we als we de reclames en de wensen op de kerstkaarten mogen geloven, vooral vrolijk en prettig moeten zijn. Toch is de realiteit een beetje anders. De meeste mensen ervaren de periode rondom de kerst als erg stressvol. Je huis versieren, de kerstkaarten op de tijd de deur uit, nadenken over het kerstdiner, kerstkleding kopen, etc. En dan de kerstdagen zelf: koken, tijd doorbrengen met familie en vrienden en de hele dag door eten.

Laat staan als je ook nog eens traumatische bevalling hebt meegemaakt, die je misschien nog niet goed hebt verwerkt. Dan kunnen de kerstdagen helemaal overweldigend voor je zijn. Dit heeft twee belangrijke redenen:

 

1.    Je stress systeem staat nog in de overdrive.

Je hebt je zo ontzettend angstig gevoeld tijdens de bevalling, dat je stress systeem overuren heeft gedraaid. En wanneer je je traumatische bevalling niet goed hebt verwerkt, blijft dit stress systeem hyperactief. Je hoeft maar iets te zien, te horen, te ruiken, te voelen of te denken dat je aan je traumatische bevalling doet herinneren en het slaat alweer alarm.

Met alle heftige gevoelens en emoties die daar bij horen. En doordat je stress systeem al zo in de overdrive staat, kun je ook minder goed omgaan met andere stress en prikkels, bijvoorbeeld die door de kerstdagen worden veroorzaakt.

 

2.   Je hebt je afgesloten voor je gevoel.

De angst was zo erg groot tijdens je bevalling, dat je maar een ding kon en dat was je afsluiten voor je gevoel en alles voor het oog gelaten over je heen laten komen. Sommige vrouwen hebben zelfs het gevoel gehad dat ze niet meer helemaal in hun eigen lijf zaten. Op dat moment was het een manier om jezelf staande te houden, om je bevalling te kunnen overleven.

Maar het kent ook een keerzijde. Wanneer je je afsluit voor je gevoelens en emoties, omdat ze zo heftig zijn, sluit je je ook af voor alle positieve gevoelens en emoties. Veel vrouwen geven dan ook aan dat ze sinds hun traumatische bevalling ook niet meer echt kunnen genieten van de leuke dingen in het leven, bijvoorbeeld de kerstdagen.

Speciaal om deze reden heb ik voor jou een vijftal tips op een rijtje gezet, die je kunnen helpen om de kerstdagen op een goede manier door te komen. Geen toneelspelen met een gemaakte glimlach op je gezicht, maar tips die je helpen om dicht bij jezelf en je gevoel te blijven.

1.    Aarden

Een van de dingen waar veel vrouwen na hun traumatische bevalling last van hebben, is dat ze moeilijk met hun hoofd in het hier en nu kunnen blijven. Vaak zijn ze in gedachten nog regelmatig bij alles wat er is gebeurd, wat het met hen heeft gedaan, de boosheid en het verdriet of juist in de toekomst, bij een nog aanwezige kinderwens die ze niet de ruimte durven te geven, omdat ze zo bang zijn om nog een keer te moeten bevallen.

Misschien herken je dat ook wel bij jezelf.

Hierdoor mis je wat er in het ‘nu’ gebeurt en kun je daar ook moeilijk van genieten. Iets wat je wel graag zou willen, zeker tijdens de kerstdagen. En dat kan… je kunt zelf actief aan de slag om in het hier en nu te blijven. En onze zintuigen, die we altijd bij ons hebben, kunnen ons daar fantastisch bij helpen.

Wanneer je voelt dat je gedachten afdrijven, je begint te staren, dagdromen, ga dan iets actiefs doen. Ga actief luisteren naar de muziek die wordt afgespeeld of naar de geluiden die je om je heen hoort. Ga actief met iemand in gesprek, kijk de kamer rond en let op alle mooie dingen die je opvallen. Of kijk eens heel bewust naar alle kleding die iedereen aan heeft. Ga naar buiten om een rondje te wandelen in de frisse lucht en wees je heel bewust van je voeten en de stappen die je zet.

Deze tips kunnen je goed helpen om met je aandacht in het hier en nu te blijven.

2.    Jij hebt de regie

Tijdens je traumatische bevalling heb je misschien het gevoel gehad dat er niet goed naar je werd geluisterd en dat je compleet de controle verloor. Daarom heb je op een gegeven moment maar alles gelaten over je heen laten komen, terwijl je doosangsten uitstond.

Maar dat dat toen is gebeurd, betekent niet dat je nu nog steeds alles zomaar moet laten gebeuren. Dit is jouw leven en wat jij wilt, telt net zo goed. Je mag grenzen stellen, nee zeggen, van gedachten veranderen en jezelf op de eerste plaats stellen. Ja, ook tijdens kerst.

 

3.    Adempauze

Het klinkt zo simpel, maar gun je zelf zo nu en dan letterlijk een adempauze. De spanning die je ervaart tijdens de drukke kerstdagen, zorgt ervoor dat je je adem vasthoudt. En dat zorgt ervoor dat je stress systeem nog meer in de overdrive gaat. Neem daarom zo nu en dan een paar minuten om rustig in en uit te ademen. Probeer je uitademing langer te maken dan je inademing. Dat heeft een kalmerend effect op je stress systeem, waardoor de je de drukte en prikkels daarna weer beter aan kunt.

 

4.    Je hoeft niet te blijven

Ook jouw behoeften zijn belangrijk en je hoeft niets te doen wat voor jou op dit moment niet goed voelt. Dus voel je je niet prettig als je ergens op bezoek bent en hebben de bovenstaande tips je niet geholpen om de rust terug te vinden, ga dan naar huis. Je hoeft je daarover niet schuldig te voelen en je bent ook niemand een verklaring schuldig waarom je vertrekt. Wees eerlijk naar jezelf.

 

5.    Wees lief voor jezelf

De decemberperiode is pittig met al z’n feestdagen. Voor iedereen, zelfs voor mensen die op dit moment goed in hun vel zitten. En hoe graag je het ook wilt, het gaat nooit helemaal perfect zijn. Je maakt fouten, je vergeet iets of je bent misschien niet zo vrolijk als je zou willen en schiet daardoor sneller uit je slof.

Het is zoals het is.

En weet je, dat is helemaal oké. Je hoeft je niet anders of beter voor te doen dan hoe je je op dat moment voelt. En loopt er iets anders, dan je van tevoren had verwacht of gedacht, wees dan vooral lief voor jezelf. Net zoals je voor je beste vriendin zou zijn in dezelfde situatie.

Het is oké en jij bent oké.

Voor de meeste mensen zijn de kerstdagen erg stressvol, maar voor vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt vaak nog net een beetje extra. Je kan je overprikkeld en overweldigd voelen door alles wat er op deze dagen op je af komt.

Deze tips helpen je om dicht bij jezelf te blijven en het hoofd koel te houden, zodat je samen met de mensen die lief zijn kunt genieten van deze bijzondere dagen.

Welke tip vind jij het meest waardevol?

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts