Emoties die van 0 tot 100 gaan in a split second

Geschreven door Anke Velstra
9 mei 2022

Vanmorgen raakte ik met 1 van mijn traumacliënten in gesprek over de zogenaamde Window of Tolerance. Datgene wat je aankunt, zonder dat je daardoor uit balans wordt gebracht. Het gaf haar zoveel inzicht over zichzelf, dat ik heb besloten om hier meer over te delen in een podcast aflevering.

The window of tolerance moet je je voorstellen als een balk en voor een ieder ziet die balk er weer anders uit. Bij de een is hij smal, bij de ander weer iets breder. En zo lang jij binnen jouw balk blijft, voel je je oké. Je hebt grip op je emoties en gevoelens, je kunt in verbinding blijven met de ander. Je voelt je binnen de Window of tolerance goed. Totdat er iets gebeurt wat maakt dat je uit je balk schiet en heel vaak ben je je hier niet eens bewust van.

Je kunt in 2 richtingen uit je balk schieten: omhoog wat we Hyperarousal noemen en omlaag wat we Hypoarousal noemen. Of makkelijker gezegd: overgestimuleerd of ondergestimuleerd. Bij een Hyperarousal is je reactie meer naar buiten gericht, terwijl mensen bij een zogenaamde Hypoarousal juist meer in zichzelf keren en zich afsluiten. Je kunt beide ervaren. Dit zijn onbewuste processen, die al lang in gang zijn gezet voordat jij er een bewuste gedachte over had.

In deze podcast ga ik je meer uitleggen over the Window of tolerance. The hypo- en Hyperarousal en ik deel een fijne oefening met je waarmee je aan de slag kunt gaan om deze onbewuste processen meer bewust te maken, om er uiteindelijk ook meer grip op te kunnen krijgen.

Je kunt de podcast beluisteren via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Ik wens je veel luisterplezier!

Wil je na het luisteren van deze podcast een vrijblijvende kennismaking plannen? Dan kun je dat doen via deze link

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts