Voelde jij je ook zo eenzaam tijdens je bevalling?

Geschreven door Anke Velstra
14 april 2021

Wist je dat ik ooit een keertje in mijn eentje op vakantie ben geweest?
In juni 2016 liet ik mijn man en dochter achter en ging ik in mijn eentje voor 6 dagen naar Turkije. In een all inclusive adult only hotel.

Het was heerlijk om even geen ‘moeder van’ of ‘partner van’ te hoeven zijn en alleen rekening te hoeven houden met mezelf.

En kennelijk had ik daar ook wat uit te zoeken… de vraag: ‘Is alleen ook hetzelfde als eenzaam’ hield me de hele week bezig. Al vrij snel ontdekte ik dat dat echt twee verschillende dingen zijn.

Ik was alleen op vakantie, maar ik heb me geen enkel moment eenzaam gevoeld. Ik genoot van de rust en stilte om me heen. Ik las heel wat boeken, genoot in mijn eentje van een roseetje tijdens het eten, terwijl ik de mensen om me heen observeerde.

Ook leerde ik heel wat leuke mensen kennen, met wie ik zo nu en dan iets ondernam.
Een heerlijke ervaring, die mij als persoon verder heeft verrijkt. Ook ontdekte ik dat ik na deze week weer een zoveel betere moeder en partner kon zijn.

Zodra het straks om Corona weer kan, ga ik weer.
Het geld daarvoor staat al gereserveerd op mijn rekening.

Omgekeerd kan ook

Je kunt dus alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen, maar het omgekeerde kan ook: een kamer vol zorgverleners en je geboortepartner aan je zij, maar je toch heel eenzaam voelen tijdens je bevalling.

Dit is wat veel vrouwen me vertellen wanneer ze hun bevallingsverhaal met me delen.

Hoe kan dat nu?

Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn:

De hele dag door komt er voortdurend een stroom aan informatie binnen. De informatie wordt door ons brein verwerkt, geordend en opgeslagen in ons geheugen.

Wanneer je een hele heftige gebeurtenis meemaakt, zoals een traumatische bevalling, heeft ons lijf en brein maar een prioriteit en dat is overleven.
Daar gaat alle aandacht en energie naar toe.
Alle prikkels die op dit moment binnenkomen zijn zeer intens.

Dat zorgt ervoor dat gebeurtenis niet meteen verwerkt wordt.
Het wordt in brokstukken opgeslagen, er wordt geen betekenis aan de gebeurtenis gegeven en de bijbehorende emoties en gevoelens worden niet doorwerkt.

Wanneer je in deze staat verkeert, versmalt je blik. Je focus ligt op overleven en je mist daardoor alle andere, vaak positieve, informatie.

Daardoor herinneren veel vrouwen zich maar flarden. Ze zijn heel veel stukken van hun bevalling kwijt. Ook misschien de momenten waarop je geboortepartner liefdevol je hand vastgreep of je een knuffel gaf tussen de weeën in.

Je voelde je je eenzaam tijdens je bevalling, maar was je dat ook echt?

Meestal gaat het verwerken van een traumatische bevalling vanzelf

Nu is ons brein fantastisch en in een deel van de gevallen komt de verwerking van de bevalling alsnog spontaan op gang in de weken na de bevalling. De emoties worden doorleefd en het brein kan de herinnering alsnog goed wegschrijven naar het lange termijn geheugen. Je vergeet het niet, maar het krijgt een plek en je lichaam en mind krijgen de kans om zich weer te ontspannen.

Helaas gebeurt dat niet bij iedereen en wanneer je zo’n 6-8 weken na de bevalling nog steeds last hebt herbelevingen, heftige gevoelens en emoties en het gevoel dat je de hele dag aanstaat, dan kan dat een signaal zijn dat de verwerking stagneert en je hulp kunt gebruiken bij het verwerken van je traumatische bevalling.

Je bevallingsverhaal weer een lopend geheel

Ik kan je hierbij helpen en wat mijn manier van werken zo uniek maakt, is dat we eerst je lichaam en hoofd in een diepe staat van ontspanning brengen, alvorens we ook maar beginnen aan het verwerken van je bevallingstrauma.

Door de diepe ontspanning, kalmeert de alarmcentrale van je brein (de amygdala) en nodig je de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van de herinnering naar het lange termijn geheugen, uit om hun werk te doen. De emoties worden doorvoeld en doorleefd en na de verwerksessie voel je dat er een last van je afgevallen is.

Vrouwen geven na de verwerksessie aan mij terug dat het verhaal van hun bevalling weer een lopend geheel is geworden, in plaats van losse flarden.

Maar wat ik misschien wel het allermooiste vind, ze hebben de hand op hun schouder of de knuffel van hun partner opnieuw mogen zien en ervaren. Het gevoel van eenzaamheid tijdens de bevalling dat overheerste, is veranderd naar zich gesteund voelen.

Gratis groepsconsult

Heb jij een heftige of traumatische bevalling mmeegemaakt, ben je inmiddels meer dan 6-8 weken na de bevalling en word je nog steeds erg emotioneel als je aan je bevalling denkt?

Schrijf je dan in voor het gratis online groepsconsult ‘Herstellen van een traumatische bevalling’.  Tijdens dit groepsconsult leg ik uit hoe trauma ontstaat, welke klachten bij een bevallingstrauma passen.

Ook help ik je een inschatting te maken van in hoeverre de klachten nog een rol spelen in je dagelijks leven en deel ik wat nodig is voor een goed herstel. 

Wil je jouw plekje reserveren?
Klik dan op deze link

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts