Een helende ervaring na een traumatische bevalling

Geschreven door Anke Velstra
16 juni 2021

Een helende ervaring na een eerdere traumatische bevalling?

In mijn werk als bevallingscounsellor en doula spreek ik veel vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt, met allemaal hun eigen, unieke verhaal. Voor een deel van deze vrouwen was het al vrij snel na de bevalling duidelijk dat het voor hen een traumatische gebeurtenis was. Veel van deze vrouwen zoeken binnen 9-12 maanden na de geboorte van hun kindje hulp bij het verwerken van het trauma.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de trauma symptomen van grote invloed zijn op hun dagelijks leven. Daarnaast leeft er in veel gevallen de wens voor nog een kindje, alleen durft men daar geen gehoor aan te geven, uit angst nog een keer zo’n bevalling mee te maken.

Er is ook een groep vrouwen die er pas tijdens een volgende zwangerschap achterkomen dat ze hun bevallingstrauma niet goed hebben verwerkt. De belangrijkste reden hiervoor is dat een bevallingstrauma een vrij specifiek trauma is.

Zo lang zij zichzelf kunnen afsluiten voor zwangerschaps- en bevallingsspecifieke triggers, hebben ze in het dagelijks leven weinig last. Ze zijn vaak gestopt met praten over hun bevalling en zodra ze een programma op t.v. tegenkomen wat gaat over bevallen, zappen ze snel verder. Een overlevingsstrategie, waarmee zij zichzelf langere tijd staande kunnen houden.

Tot ze dus opnieuw zwanger raken en ineens met alle zwangerschaps- en bevallingsspecifieke triggers worden geconfronteerd. Nu is er geen ontkomen meer aan. Maar doordat ze langere tijd prima hebben kunnen functioneren, is er vaak nog steeds veel twijfel. Is er echt wel sprake van een trauma? En hoor ik ze vaak de zin zeggen: ‘Ik hoop gewoon dat mijn volgende bevalling een helende ervaring wordt.’ En wat vaak niet luidop gezegd wordt, maar wel gedacht: ik hoop dat deze ervaring het trauma van mijn vorige bevalling zal helen.

Natuurlijk hoop ik dat van harte met hen mee en tegelijkertijd vind ik het ook een spannende uitspraak. Allereerst omdat deze bevalling het trauma van de vorige bevalling kan triggeren, wat kan zorgen voor enorme angst en paniek tijdens de bevalling. En je kunt je wel voorstellen dat dat een groot effect gaat hebben op het verloop van de bevalling. Ik vertel hier meer over in podcast #38 Waarom het belangrijk is om je traumatische bevalling te verwerken voordat je opnieuw gaat bevallen

Maar daarnaast vooral doordat een bevalling helaas geen maakbaar iets is. Ook nu kun je geconfronteerd met tegenslagen en complicaties die van invloed kunnen zijn op je bevalling. En wat betekent dat dan voor jou als deze bevalling wederom geen helende ervaring wordt? Dat is het precies het onderwerp waar deze podcast overgaat. En daarnaast deel ik nog een aantal inzichten die je helpen bij jouw wens voor een helende ervaring na een eerdere traumatische bevalling. 

Je beluistert de podcast via de link hieronder of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Vele luisterplezier en inspiratie toegewenst!

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts