Een bevallingstrauma zit niet alleen tussen je oren, maar vooral ook in je lijf

Geschreven door Anke Velstra
15 september 2021

Trauma zit niet alleen tussen je oren, maar vooral ook in je lijf.
Ik merk dat veel van mijn cliënten heel erg moeite hebben met het woord trauma. Niet zozeer met het woord zelf, maar wel met de negatieve associatie die aan het woord kleeft. Trauma wordt vaak nog gezien als iets psychisch, als iets wat tussen je oren zit en voor heel veel mensen is dat gewoon nog steeds een enorm spannend gebied.

Want wat zal een ander daar wel niet van denken? Zullen ze me nog wel voor vol aanzien? En wat als ik dit stickertje krijg, wat betekent dat dan voor mij voor de toekomst? Zal het me op een negatieve manier gaan beïnvloeden? En ik kan me dat heel goed voorstellen.

Trauma is iets wat in je hoofd zit, sterker nog in je brein. Dus tussen die twee oren, dat klopt. Maar daarnaast is het ook iets heel fysieks. Je lichaam reageert namelijk op datgene wat je hoofd is gestart. Dat kun je merken aan je ademhaling, aan je hartslag, misschien begin je meer te zweten of heb je last van pijnlijke spieren. Allemaal fysieke klachten, die een directe relatie hebben met trauma.

Goede hulp voor het verwerken van een (bevalling)trauma zou wat mij betreft dan ook niet alleen op dat stukje tussen je oren gericht moeten zijn, maar ook op je lijf.

Diepe ontspanning van zowel lichaam als geest, om zo je brein uit te nodigen om de ervaring als nog op de juiste manier te verwerken en op de juiste manier weg te schrijven naar het lange termijn geheugen.

Hoe dit precies allemaal werkt… ik vertel er alles over in deze podcast. Ik wens je veel luisterplezier en mooie inzichten toe!

Je kunt de podcast beluisteren via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Wil je graag aan de slag met het verwerken van jouw bevallingstrauma, maar zou je graag eerst nog wat meer willen weten? Schrijf je dan in voor het gratis online groepsconsult ‘Herstellen van een traumatische bevalling‘.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts