Een bevallingstrauma verwerk je niet door erover te praten

Geschreven door Anke Velstra
13 februari 2023

Een bevallingstrauma verwerk je niet door erover te praten.

Recent sprak ik een nieuwe cliënte van mij die een heftige bevalling had meegemaakt. Net als veel van mijn andere cliënten kreeg ze van haar zorgverlener te horen dat het goed was om veel over haar bevalling te praten voor de verwerking.

Wekelijks ging ze voor een gesprek naar haar verloskundige. Het was natuurlijk enorm fijn dat haar verloskundige enorm veel oog had voor ook het mentale herstel van de heftige bevalling.

Maar in plaats dat het door de gesprekken beter ging, ging het steeds slechter en kreeg ze steeds meer klachten. Tot paniekaanvallen aan toe. Dat was ook het punt waarop haar verloskundige zei dat ze andere hulp nodig had en ze een afspraak in mijn online agenda heeft ingepland om een traumatraject op te starten.

En ook om me heen, bijvoorbeeld op social media, zie ik het veel gebeuren. Wanneer een vrouw in een bericht haar heftige bevallingsverhaal deelt, wordt eronder door anderen geadviseerd om er veel over te praten.

Een goedbedoeld advies, vanuit een positieve intentie, alleen is het niet de manier om trauma te verwerken. Sterker nog, in veel gevallen verergert het juist de klachten.

 

Hoe kan het nu dat klachten van een bevallingstrauma juist erger worden door erover te praten?

Daarvoor zijn een aantal verschillende redenen:

1. Bij trauma gaat er iets mis in de verwerking van herinneringen. Ze worden niet goed weggeschreven naar het lange termijn geheugen, waardoor de bevalling heel levendig blijft aanvoelen. 

Door er iedere keer over te praten, haal je iedere keer weer de herinneringen op, waardoor de persoon in kwestie voor haar gevoel alles weer opnieuw beleeft. Je kunt hierdoor zelfs hertraumatiseren.

 

2. Daarnaast gebeurt er ook iets in de hersenen… Stel je leert autorijden… alle handelingen zijn nieuw voor je. Je moet eerst echt nadenken bij alles wat je doet, het gevoel van de koppeling laten opkomen leren kennen en dit alles duurt natuurlijk best lang.

Er moeten nieuwe verbindingen in de hersenen worden gelegd en hoe vaker deze nieuwe routes in de hersenen gebruikt gaan worden, hoe steviger de verbindingen.

Praten over een trauma roept heftige gevoelens, emoties en fysieke gewaarwordingen op. Ook daardoor ontstaan er verbindingen in het brein. Hoe vaker je over je bevalling praat, hoe sterker deze verbindingen worden en hoe heftiger de klachten kunnen worden.

 

3. Praten over je bevalling en het leren van technieken doe je via je denkende deel van het brein. Maar dat is niet het deel van het brein waar het trauma ligt opgeslagen. 

Sterker nog, als je getriggerd wordt door je verhaal te vertellen, gaat je denkende deel van je brein zelfs grotendeels offline en heb je geen toegang meer tot alle technieken die je hebt geleerd. 

Daarom gaat praten over je bevalling je ook niet helpen om het trauma op te lossen.

 

Hoe kun je de klachten van een bevallingstrauma wel effectief verminderen?

Bij een bevallingstrauma gaat er iets niet goed in het wegschrijven van de herinneringen naar het lange termijn geheugen. Daardoor blijft de herinnering heel levendig voelen, net alsof het gisteren is gebeurd.

En roept het ook voortdurend de heftige gevoelens en emoties die aan jouw traumatische bevalling gekoppeld zijn geraakt bij jou op.

De klachten van een bevallingstrauma kun je verminderen door… heel plat gezegd… je brein te helpen om de herinneringen van je heftige bevalling alsnog goed weg te laten schrijven naar het lange termijn geheugen.

Daardoor gaat voelt het alsof de herinnering achter je ligt. Je kunt er rustiger op terugkijken, zonder al die heftige gevoelens en emoties. De klachten die je hierdoor in je het dagelijks leven ervaart, doven uit.

Toch hoeft het verwerken van een bevallingstrauma niet automatisch een lang en stevig therapietraject te betekenen. 95% van mijn cliënten verwerkt haar bevallingstrauma in 3 sessies, die we binnen 4-6 weken inplannen.

 

Heb je ook veel over bevalling gesproken, maar merk je geen enkele verlichting van je klachten? Dan heb ik je met deze mail hopelijk inzicht gegeven hoe dat kan.

Vind je dat het nu tijd is om wel echt iets aan je klachten te doen? Zet vandaag nog de eerste stap door je in te schrijven voor de gratis informatiesessie ‘Herstellen van een traumatische bevalling’.

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts