Doula in Friesland – Anke Velstra

Als doula bied ik je continue mentale, emotionele en hands-on ondersteuning tijdens je zwangerschap en bevalling

Anke Velstra – bevallingscounsellor & doula Gespecialiseerd in angst & trauma

doula in friesland - zwangere  buik - roze jurkje

Doula in Friesland

Ben je op zoek naar een doula in Friesland en zie je op tegen de bevalling? Dan leer ik jou en je eventuele geboortepartner graag kennen.

De geboorte van je kindje is een van de meest bijzondere dingen die je kunt meemaken in je leven. Het is een ervaring die je je hele leven bij zal blijven. Juist daarom is het zo belangrijk dat je met een goed gevoel op de bevalling kunt terugkijken, wat er ook is gebeurd.

Dat is precies wat ik als doula, werkzaam in Friesland, voor jou (en je geboortepartner) kan betekenen.

Birth is not ‘just one day’ in your life…

Hoe bijzonder is het om nu te kunnen zeggen dat ik het allemaal zelf heb gedaan. 
Hoe bijzonder is het dat we samen sterk stonden. 
Een drie eenheid, we hebben het samen geflikt. 

Hoe mooi is het, om na een traumatische eerste bevalling, post traumatische ervaring, post én prenatale depressie, te kunnen zeggen en voelen dat het goed gaat! 

Hoe mooi is het om zo te kunnen genieten van mijn dochters. 

En hoe leuk is het om mijn bevalverhaal te vertellen! Wie had dat ooit gedacht. 
Bevallen op de holding. 
In de gang roepen dat je moet poepen. 
In de lift niet weten waar je het moet hebben, omdat je kind eraan komt! 
Zo bijzonder, zo mooi, een wonder. 

♥️

Lieve Anke, nogmaals onwijs bedankt dat je er voor ons was, er voor me bent en voor alles wat je voor ons hebt betekend. Je hebt een speciaal plekje in mijn hart gekregen. 

Jouw werk is onbetaalbaar. 
Jouw werk is zo belangrijk voor vrouwen met een trauma bevalling. 
Jouw werk is zo belangrijk geweest voor mij. 

Jij als persoon bent zo fijn om om je heen te hebben. 
Jij als persoon bent zo krachtig. 
Jij als persoon laat mij als vrouw weten en voelen dat ik het kan.
Jij als persoon laat mij voelen dat je er mag zijn en mag zeggen waar je voor staat.

M.

Stel je eens voor dat…

 

Dat ik je alle kennis en vaardigheden in handen geef die jij nodig hebt om de kans op een voorspoedige bevalling zo groot mogelijk te maken?

Je de spanning voor de bevalling kunt omzetten naar vertrouwen, zodat je met plezier gaat uitkijken naar de geboorte van je kindje?

Je tijdens de bevalling je hoofd kunt uitschakelen en volledig in je lijf kunt zakken?

Je de controle los kunt laten, maar tijdens de bevalling wel de regie kunt houden over alles wat er gebeurt?

Je in elke vezel van je lichaam kunt voelen ‘Ik kan dit’.

Je de gehele bevalling door mij mentaal, emotioneel en fysiek als doula ondersteund wordt, ongeacht hoe lang je bevalling duurt?

Als dit is waar jij waar naar verlangt en je bent op zoek naar een doula in Friesland, dan begeleid ik jou en je eventuele geboortepartner daar heel graag in.

Doula in Groningen - portretfoto Anke Velstra

Samenwerken met een doula Anke Velstra in Friesland betekent:

%

kortere duur van de bevalling

%

minder vraag naar pijnstilling

%

minder kunstverlossingen

%

minder keizersnedes

%

minder gebruik van weeënopwekkers

%

minder vraag naar een ruggenprik

Uitkomsten van het onderzoek: The doula: an essential ingredient of childbirth rediscovered. Klaus en Kennel, 1993.

Doula in Friesland - portretfoto Anke Velstra 2

Ik ben Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, getrouwd en moeder van 2 kinderen.
En ik ben werkzaam als bevallingscounsellor & doula in Friesland.

En ik weet hoe het is als je bevallen spannend vindt…

Na een eerste traumatische bevalling vond ik het enorm spannend om nog een te keer te bevallen. Niet voor niets zit er bijna 8 jaar leeftijdsverschil tussen mijn 2 kinderen.

Maar wat ik ook weet, is dat je met de juiste kennis en begeleiding spanning kunt omzetten naar vertrouwen. En misschien kun je je dat nu nog niet voorstellen, maar dat je hierdoor zelfs kunt gaan uitkijken naar je bevalling.

Zo lang jij je veilig en volledig gehoord en gezien voelt. Niet alleen als je bevalling goed verloopt, maar juist ook als dingen anders lopen dan verwacht en/of er sprake is van medische complicaties.

Dit heb ik zelf aan den lijve mogen ervaren.

Al een paar dagen na de geboorte van mijn tweede kind, voelde ik heel diep vanbinnen dat ik iets wilde betekenen voor vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten  en zo ben ik uiteindelijk bevallingscounsellor en later ook doula geworden en heb ik me gespecialiseerd in angst & trauma. Als doula werk ik vooral in Friesland.

Een doula wordt ook wel een zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het is een deskundige en goed opgeleide vrouw die jou en je geboortepartner op een niet- medische manier ondersteunt bij de voorbereiding op de bevalling, de bevalling zelf en de periode direct daarna.

Als doula blijf ik bij je tijdens je bevalling, vanaf het moment dat je me nodig hebt, tot 1 a 2 uren na de bevalling. Of dat nu thuis is, of in het ziekenhuis, ik sta naast je en blijf bij je.

Wil je me beter leren kennen? Lees dan hier verder.

Van spanning naar vertrouwen in je bevalling

Het tegenovergestelde van spanning is vertrouwen en dat is ook precies wat je nodig hebt voor je bevalling. Vertrouwen in jezelf, in je lijf, in je eventuele geboortepartner en je zorgverleners.

Alleen dan kun jij je op een ontspannen manier overgeven aan het geboorteproces van je kindje en daarmee maak je de kans op een voorspoedige bevalling zo groot mogelijk.

Maar dit vertrouwen groeit meestal niet vanzelf. Het vraagt je om terug te keren naar je basis, je kern en je angsten onder ogen te komen, in plaats van ze weg te stoppen.

En verbinding te maken tussen je hoofd, je hart en je ziel.

Je hoofd heeft goede kennis over het bevalproces nodig

Wat kun je van een bevalling verwachten? Hoe werken je hoofd en je lichaam tijdens een bevalling? Hoe kun je de voortgang van je bevalling op een positieve manier beïnvloeden? Wat zijn je keuzes en opties? En wat kun je doen als je angstig voelt tijdens de bevalling?

Je hart gaat over jouw verlangens voor de bevalling

Wat zijn je verlangens voor deze bevalling?
Wat geeft je spanning en waar kijk je naar uit? Wat is voor jou belangrijk tijdens de bevalling? Wat heb jij nodig om je veilig te voelen? En op welke manier is er ruimte voor jouw verlangens wanneer het tijdens de bevalling anders loopt dan verwacht?

Je ziel gaat over wie jij ten diepste bent.

Over volledig op jezelf kunnen vertrouwen, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Voelen dat je goed genoeg bent en dat je ertoe doet. Durven te gaan staan voor jouw wensen en keuzes en de regie nemen over de geboorte van jouw kindje.

Ik kan helaas niet toveren en je de bevalling beloven waar je van droomt. Maar dat kan niemand.

Wat ik wel kan, is er gewoon voor je zijn. En daarbij al mijn kennis over het natuurlijke baringsproces en angst & trauma, mijn ruime ervaring als bevallingscounsellor en doula in Friesland en goed gevulde gereedschapskist vol tools en oefeningen inzetten.

Doula in Friesland - zwangere buik - liggend op bed

Wat anderen over mij als doula zeggen

Je bent een fantastische doula, maar ook echt ene leuk en lief mens. Vanaf het eerste moment voelden we ons vertrouwd bij jou, iets wat wij heel belangrijk vonden aangezien je bij een heel intiem moment aanwezig was.

Tijdens de bevalling was je een enorme steun voor ons, door de rust die je had en alle tools die je meebracht, kunnen wij nu terugkijken op een hele mooie bevalling.

Wij gunnen dit iedereen en raden het dan ook zeker aan om contact op te nemen met Anke. Wij weten zeker dat het voor iedereen meerwaarde zal hebben.

Wietske

Doula in Friesland: de praktische details

Werkgebied als doula is: Friesland, Groningen en alles binnen een straal van 65km vanaf Leeuwarden.

Voor oud-cliënten gelden andere regels, neem gerust contact op voor overleg.

Reiskosten €0,19 km (eerste 30km gratis)

Een extra gesprek a 60 min.  € 60,-.

Wat anderen over mij als doula zeggen

Ik heb Anke leren kennen als een sterke, zelfbewuste en rustige vrouw en zou haar bij iedereen aanbevelen.

H

Hoe ziet een begeleidingstraject eruit?

Doula in Friesland - masseren zwangere

Een bevalling is een bijzonder en intiem moment in jouw leven, daarom start ik ieder begeleidingstraject met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat jij (en je eventuele geboortepartner) je veilig en volledig op je gemak voelt bij mij.
Tijdens dit gesprek zal ik je vertellen wat je van mij kunt verwachten en wat ik voor jou als doula kan betekenen. En natuurlijk kun je mij ook al je vragen stellen.

Wanneer we beide een klik voelen na dit gesprek, kunnen we de vervolggesprekken inplannen. Tijdens deze gesprekken wil ik jou en jouw eventuele geboortepartner zo goed mogelijk leren kennen en ontdekken wat jullie wensen, verlangens en behoeftes zijn voor de bevalling. Wanneer je al een keer eerder bent bevallen, dan nemen hierin ook je vorige ervaring mee. Op basis daarvan weet je vaak al zo goed wat je wel wilt en wat je absoluut niet meer wilt.

Al deze wensen, verlangens en behoeftes verwerken we tot een geboorteplan, dat je daarna kunt bespreken met je zorgverleners. Daarnaast geef ik jullie alle informatie over het geboorteproces, over procedures en keuzes die je kunt maken voor jouw bevalling. We bespreken de tips die je kunt inzetten om je bevalling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en je geboortepartner krijgt tools in handen waarmee hij/zij jou zo goed mogelijk kan steunen tijdens je bevalling.

Ieder mens is uniek en daarom kijk ik heel goed wat jij nog nodig hebt om vol zelfvertrouwen en kracht de bevalling tegemoet te kunnen gaan. Dit stukje is voor iedere cliënt anders, maar gelukkig heb ik een goed gevulde gereedschapskist waar ik hiervoor uit kan putten.

Tijdens de gehele begeleidingsperiode ben ik per app/mail voor je bereikbaar. Voor vragen, maar ook voor de momenten waarop je het even niet meer ziet zitten of onzeker bent. Ik ben er voor jou.

Zo werken we langzaam toe naar het moment van bevallen.

Vanaf week 37 ga ik 24/7 voor je op wacht en wanneer de bevalling is begonnen en je mijn aanwezigheid wenst, kom ik z.s.m. naar je toe. Tijdens de bevalling zal ik telkens met jou kijken wat jij nodig hebt om zo ontspannen mogelijk de weeën te kunnen opvangen.

Als jij het fijn vindt, masseer ik je voeten, je rug en je schouders om je te laten ontspannen en de oxytocine lekker door je lijf te laten stromen. Ik help je houdingen te vinden waarin jij zo comfortabel mogelijk de weeën kunt opvangen. Samen met je geboortepartner kijk ik hoe we jou hierin beste kunnen ondersteunen. 

Ondertussen let ik erop dat je regelmatig wat drinkt (eet) en naar de wc gaat en bewaak ik jouw geboortewensen, zodat jij helemaal kunt loslaten en in je lijf kunt zakken. Ik bemoedig je wanneer je het nodig hebt, adem met je mee als het je steun geeft en help je de focus weer te pakken, wanneer je even de grip verliest.

Ik moedig je geboortepartner aan om zijn/haar rol te pakken. Het is voor hen vaak heel helpend om te zien wat je allemaal kunt doen om je partner te steunen tijdens de bevalling en al snel volgen ze mijn voorbeeld. Wanneer jullie samen lekker de flow te pakken hebben, doe ik een stapje achteruit en maak ik bijvoorbeeld wat foto’s.

Wanneer de persfase begint, help ik je een houding te vinden waarin jij je het meest comfortabel voelt. De zorgverlener richt zich op hoe de baby geboren wordt en ik steun jou en je partner emotioneel en mentaal.

Wanneer je eindelijk jullie mooie kindje in je armen hebt kunnen sluiten, neem ik iets meer afstand, zodat jullie rustig met elkaar kunnen kennismaken. Ik blijf tot ik zeker weet dat het allemaal goed met jullie gaat. Tot die tijd maak ik foto’s, help ik opruimen. Meestal is dit tot zo’n 1-2 uren na de bevalling.

Wat ik jou als doula voor deze bevalling gun

Ik gun jou een ontspannen zwangerschap en een bevalling waarin jij en jouw wensen centraal staan, zodat je er later met een goed gevoel op kunt terugkijken, wat er ook is gebeurd.

Een bevalling waarin jij volledig de regie hebt en waar je je gehoord en gezien voelt.

Een bevalling waarin jij volledig jezelf mag zijn en samen met je geboorteteam toewerkt naar een zo mooi mogelijke geboorte van jouw kindje.

Een bevalling waarin je je veilig voelt en volledig kunt overgeven aan het geboorteproces van je kindje.

Een hand om vast te houden (en als het moet om in te knijpen)

Iemand die jou echt ziet en naar je luistert en jouw geboortewensen bewaakt.

Iemand die je terugbrengt naar de ontspanning, als je bang bent of veel pijn hebt

Iemand die je laat je geloven in jouw eigen kracht als je twijfelt en onzeker bent

Doula in Friesland - portret foto Anke Velstra 3

Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik het beste starten?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar gemiddeld starten vrouwen tussen de 24 en de 28 weken zwangerschap met dit traject.

Ik ben bijna uitgerekend en zou toch graag een doula bij mijn bevalling willen

Neem in dit geval altijd contact met me op om te kijken of ik ruimte in mijn agenda heb om je te kunnen begeleiden.

Voor lastminute doula begeleiding geldt een lager tarief, omdat we niet meer alle voorbereidende afspraken in de zwangerschap kunnen plannen.

Ik ben niet bang voor de bevalling, maar ik zou toch graag door jou als doula begeleid willen worden. Kan dat?

Ik heb me als bevallingscounsellor en doula gespecialiseerd in angst & trauma, maar dat betekent niet dat je persé aan deze voorwaarde hoeft te voldoen om voor mijn begeleiding in aanmerking te komen. 
Neem gerust contact op.