De nr 1 vraag die je jezelf altijd moet stellen als je twijfelt over nog een kindje na een traumatische bevalling

Geschreven door Anke Velstra
30 september 2020

De nr 1 vraag die je jezelf altijd moet stellen als je twijfelt over nog een kindje na een traumatische bevalling. Ja, ik weet het… Het is een beetje een lange titel geworden, maar deze titel dekt wel precies de lading.

Een van de dingen die ik het meeste doe in mijn werk als bevallingscounsellor, is vrouwen helpen bij het verwerken van hun traumatische bevalling. Wat ik moeders tijdens deze sessies vaak hoor zeggen, is: ‘Ik weet niet of ik het ooit nog een keertje aandurf.’ En ook ik herken dat. Er zit niet voor niets bijna 8 jaar leeftijdsverschil tussen mijn twee kinderen.

Nog steeds ben ik iedere dag dankbaar dat ik het nog wel een keertje heb aangedurfd en dat onze zoon Brendt ons gezin compleet heeft gemaakt, maar goed dat is een andere discussie.

Misschien herken jij deze strijd tussen je hoofd en je hart wel. In hart leeft het verlangen naar nog een kindje en je hoofd vindt daar gelijk van alles van en probeert je op andere gedachte te brengen, want ‘wat als…’

Juist dan is het belangrijk om te zorgen dat je eerst je bevalling verwerkt. Ik bedoel… anders ga je een beslissing nemen gebaseerd op angst en dat kan nooit goed uitpakken, omdat je hoofd altijd zal proberen om jou veilig te houden.

Naast de verwerking, help ik ook regelmatig vrouwen die enorm twijfelen over of ze nog een kindje willen of niet. En de nummer 1 vraag die ik hen dan altijd stel, stel ik nu ook aan jou in deze podcast.

Let op… het is een hele pittige en confronterende vraag, maar als je me inmiddels een beetje kent, weet je dat ik dat soort dingen niet zo snel uit de weg ga. En tegelijkertijd geeft deze vraag ook gelijk enorm inzicht in waar je staat.

Ben je benieuwd? Luister dan zeker deze podcast!
Dat doe je via de link onderaan dit bericht of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts