Covid 19: de pijnlijke gevolgen van zwanger zijn en bevallen tijdens de lockdown

Geschreven door Anke Velstra
10 augustus 2020
Toen eind vorig jaar de eerste berichten over de uitbraak van Covid-19 in Wuhan ons land bereikten, maakte ik me nog niet zo’n zorgen. Wuhan nu eenmaal niet bepaald naast de deur en ik moest het allemaal nog maar zien of het in zo’n vaart zou lopen, met in mijn achterhoofd de ervaring van de Mexicaanse griep, van nu bijna 11 jaar geleden.

11 jaar geleden was ik zwanger van ons eerste kind toen de Mexicaanse griep uitbrak. Ook toen werden er veel alarmerende berichten via de media verspreid en werd er met spoed een vaccin ontwikkeld. Een vaccin dat als veilig werd bevonden voor zwangeren, maar waarvan de lange termijn effecten natuurlijk helemaal nog niet bekend waren. Ik besloot daarom het vaccin niet te nemen en te vertrouwen op mijn gezondheid en de kracht van mijn lichaam.

Een beslissing waar ik nu nog steeds met een goed gevoel op kan terugkijken, omdat ik hem weloverwogen heb genomen en niet lang daarna verloor de Mexicaanse griep snel aan kracht en hoorde je er nagenoeg niets meer over in de media. Met het Coronavirus zou het vast ook zo gaan. How little did I know…

De Coronacrisis heeft ons allemaal geraakt. We zijn misschien dierbaren kwijtgeraakt door Corona, mochten familieleden niet meer bezoeken in verpleeghuizen en/of ziekenhuizen, moesten ons bedrijf sluiten of raakten onze baan kwijt en daarmee ook ons inkomen. Een moeilijke tijd vol onzekerheden brak aan.

Ook voor vrouwen die tijdens de Coronacrisis zwanger waren, met name voor de vrouwen die al dicht tegen de uitgerekende datum aan zaten. En helaas zie ik de gevolgen daarvan nu in mijn praktijk.

Ik nam over dit onderwerp een korte podcast op, die je kunt beluisteren via de onderstaande link of via Moedermoed op je favoriete podcast kanaal, zoals Spotifiy of Apple podcasts.

Ben jij bevallen in de Coronatijd? Dan ben ik heel erg benieuwd naar jouw ervaring!
Laat hieronder een reactie 
achter of stuur me een e-mail via contact@ankevelstra.nl 

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Covid-19-de-pijnlijke-gevolgen-van-zwanger-zijn-en-bevallen-tijdens-de-lockdown-ehunmp" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts