Broertjes en zusjes – hoe bereid je ze voor op de nieuwe baby?

Geschreven door Anke Velstra
20 september 2021

Broertjes en zusjes – hoe bereid je ze voor op de nieuwe baby?

Ik denk dat deze vraag altijd wel door je hoofd spookt wanneer je opnieuw zwanger bent. Misschien heb je verhalen gehoord van vriendinnen en familie over veel strijd. Over peuters en kleuters die ineens weer heel jong gedrag lieten zien. Ineens niet meer zindelijk waren. Kinderen die boos waren op de nieuwe baby en het misschien zelfs wel pijn wilden doen. Gooiden met spullen en van de ene driftbui in de andere schoten. Iets wat je toch het liefste wel wilt voorkomen in je kraamtijd.

Naast alle praktische tips, vanuit het hoofd beredeneerd, is er ook nog een laag dieper, namelijk het niveau van de ziel. Wanneer alle praktische, vanuit het hoofd bedachte tips niet werkten, dan is het zeker waardevol om eens deze podcast te luisteren, om het zo het gedrag vanuit een ander perspectief te kunnen zien en het zelfs ook te kunnen ombuigen.

En dat heeft alles te maken met plek… wanneer een kind eerst een poos de enige is geweest en er nu ineens een nieuwe baby bij komt, is het ten diepste heel erg bang om zijn plek kwijt te raken. Het is bang dat de baby zijn/haar plek zal innemen en dat het er niet meer hoort. Vanuit die angst ontstaat heel veel vervelend gedrag ‘ik zal wel laten zien dat ik er nog steeds ben’ of ‘ik verdedig mijn eigen plek.’ Maar wat als dat gewoon niet hoeft? Dat je dit door het regelmatig uitspreken van een aantal hele eenvoudige zinnetjes kunt voorkomen?

Wil je broertjes en zusjes goed voorbereiden op de komst van de nieuwe baby en strijd voorkomen? Luister dan deze podcast via de link onder dit bericht of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Anke Velstra
Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts