Bevroren geraakt van angst tijdens de bevalling

Geschreven door Anke Velstra
21 november 2022

Bevroren geraakt van angst tijdens de bevalling

Als vechten en vluchten geen optie zijn, wat meestal het geval is tijdens een bevalling, dan heeft je brein nog maar een keuze en dat is overgaan tot het laatste redmiddel: de zogenaamde freeze.

Misschien heb je het wel eens gezien in zo’n natuurdocumentaire. Een antilope die achterna gezeten wordt door een roofdier. Op het moment dat hij bijna gegrepen wordt en voelt: vluchten is geen optie meer, zie je hem als voor dood neervallen.

Hij beweegt niet meer en je ziet zijn borstkast nog maar amper op en neer gaan. Is hij nu dood of…? Dat is ook precies wat zo’n roofdier op zo’n moment denkt en meestal taait hij dan af, want een levende prooi vangen en veroberen is veel interessanter.

En dat is de redding van de antilope!

Na een poosje zie je dat hij weer dieper begint te ademen, staat voorzichtig op, staat een poosje te trillen en gaat verder met waar hij was gebleven.

 

Als freeze tijdens je bevalling de enige optie is

En nee, je wordt tijdens je bevalling niet achterna gezeten door een roofdier, maar voor je lijf, brein en zenuwstelsel kan het verliezen van de grip door de intense weeën, de pijn, tegenslagen en complicaties wel zo voelen.

En omdat vechten en vluchten tijdens een bevalling geen optie zijn, besluit je brein in een splitsecond dat een freeze de grootste kans biedt om jou en je baby deze situatie te laten overleven.

Voor het oog zie je er rustig uit, maar van binnen ga je nog steeds kapot van angst. Je laat alles gelaten over je heen komen, niet omdat je er oké mee bent, maar simpelweg omdat je door de freeze niet meer in staat bent om je mond open te trekken en om voor jezelf op te komen.

Alsof een roofdier zijn tanden in je zet, maar je kunt niets doen om je leven te redden, omdat je gevangen zit in je eigen lichaam. Veel mijn cliënten hebben dit tijdens hun bevalling meegemaakt en als enorm traumatisch ervaren.

 

Jouw lijf heeft niet gefaald, maar het beste gedaan wat tijdens jouw bevalling mogelijk was

Een freeze betekent niet dat jij hebt gefaald, maar jouw brein heeft zijn uiterste best gedaan om jou en jouw baby zo goed mogelijk te beschermen. Dit was de enige manier en daardoor mag je daar zelf met meer zachtheid naar kijken.

Tijdens jouw heftige bevalling heeft jouw lichaam wel de energie vrijgemaakt om te kunnen vechten of vluchten, maar die energie is nooit gebruikt op het moment dat je in de freeze terecht bent gekomen. Dat is precies de reden waarom je zelfs tot enkele weken, maanden of soms zelfs jaren het gevoel kunt hebben dat je de hele dag door aan staat.

 

Een bevallingstrauma verdwijnt niet vanzelf 

En natuurlijk zul je merken dat het gevoel naarmate de tijd verder gaat wel iets afneemt, maar het is nooit helemaal weggegaan. En ik wilde dat ik het mooier kon maken, maar dat zal vanzelf ook niet meer gebeuren. Bij veel dingen, bijvoorbeeld een rouwproces, is tijd een belangrijke factor. Behalve dus bij trauma. Dat blijft even levendig voelen, hoe lang het ook is geleden, tot het moment dat je het aan gaat en hulp zoekt bij de verwerking.

Maar misschien voelt die stap voor jou nu nog als veel te groot. Gaat het best wel goed met je, maar steekt het zo nu en dan de kop op. Houd je jezelf voor dat je vooral dankbaar moet zijn voor het feit dat alles goed afgelopen is en je een gezonde baby in je armen hebt. Het had zoveel erger kunnen aflopen…

Of voelt jouw ervaring als minder erg, ten opzichte van alle ervaringen die je van anderen hebt gehoord.

 

Gratis groepsconsult ‘Herstellen van een traumatische bevalling’

Als je jezelf hierin herkent, dan wil ik je van harte uitnodigen voor de gratis masterclass ‘Herstellen van een traumatische bevalling.’ In deze masterclass leg ik je precies uit waarom je je nog steeds zo voelt zoals je je nu voelt en help ik je d.m.v. een aantal gerichte vragen in kaart te brengen in hoeverre deze ervaring (on)bewust nog een rol speelt in hoe jij je voelt en je dagelijks leven en wat er nodig is om te herstellen.

Via deze link kun je je aanmelden voor de eerst volgende masterclass.

Je kunt lekker anoniem meedoen vanaf de plek waar je op dat moment bent, niemand die je ziet of hoort.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts