Je bevallingstrauma verwerken, een alternatief voor EMDR?
Bevallingstrauma verwerken? EMDR wordt gezien als dé manier.
Maar EMDR kent ook nadelen, zeker voor (zwangere) vrouwen die een bevallingstrauma willen verwerken. En daar wil ik je in deze blog graag meer over vertellen.
Daarvoor neem ik je mee naar de bevalling van mijn dochter in 2010.
Ik werd met ruim 37 weken ingeleid, omdat ik pre eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) had gekregen. Binnen een week was mijn bloeddruk van goed naar sky high gegaan.
Ik werd opgenomen en omdat ik de 37 weken voorbij was, konden ze direct beginnen met inleiden.
Er werd een ballonnetje geplaatst in mijn baarmoedermond en 24 uur later werd deze er weer uitgehaald. Ik bleek al 4 cm ontsluiting te hebben. Met alleen maar wat harde buiken om de zoveel minuten. Als de rest van de bevalling ook zo zou kunnen gaan, dan tekende ik ervoor.
Maar dat werd al vrij snel een ander verhaal.
Nadat mijn vliezen werden gebroken, werd ik aangesloten op de weeënopwekkers en al vrij snel kwamen de weeën op gang. In het begin nog wel redelijk goed op te vangen, maar omdat ik alleen been- en rugweeën had en de ctg daardoor niet erg veel activiteit aangaf, werden de opwekkers al vrij snel om de zoveel minuten opgeschroefd.
Ik belandde in een grote weeënstorm van been- en rugweeën en ik wist niet meer hoe ik het moest hebben. Ik lag vast aan allerlei draadjes en kon niet van mijn bed af om in beweging te komen of om ze onder de douche op te vangen. Binnen 2 uren had ik volledige ontsluiting, waarvan de laatste 4 cm binnen 10 minuten. Ik dacht dat ik gek werd.
Een homp vlees dat op de slachtbank lag
Toen ik eindelijk mocht persen, bleek ik geen persweeën meer te hebben. Twee uren heb ik op eigen kracht moeten persen, geen idee hoe en waar naartoe. Op een gegeven moment kon ik niet meer, ik was kapot. Toen besloot men me een handje te helpen met de vacuümpomp.
Terwijl de gynaecoloog ongeïnteresseerd in de hoek van de kamer in mijn tijdschriften stond te bladeren, liet hij zijn arts-assistent het vuile werk opknappen.
Met haar volle gewicht hing ze aan de pomp, die er vervolgens ook nog een paar keer af schoot.
Nog nooit van mijn leven had ik zoveel pijn ervaren. Toen ik dreigde out te gaan, werd ik op mijn wangen geslagen. Ik moest erbij blijven. Ik was bevroren geraakt van angst. Voor het oog liet ik alles rustig en gelaten over me heen komen, maar in mij heerste er alleen maar angst en paniek.
Maar niemand die dat in de gaten had. Inmiddels had ik al mijn zelfvertrouwen en waardigheid verloren. Ik voelde me net een homp vlees dat op de slachtbank lag, in plaats van een vrouw die haar kind te wereld bracht.
Er was niemand die me vroeg of het me lukte om het een plekje te geven
Ik liep een trauma op door deze bevalling, maar dat had ik zelf helemaal niet in de gaten.
Er was ook niemand van mijn zorgverleners die mij na de bevalling heeft gevraagd hoe ik de bevalling had ervaren en of het me lukte om het een plekje te geven.
Ik stopte het weg en ging vooral heel hard aan werk, want zo lang ik maar druk bezig was, hoefde ik niet te voelen. Tot ik in 2014 burn-out raakte en niet alleen dat, tegelijkertijd kwam ook alle ellende van de bevalling met een knal naar boven. Ik moest niet alleen herstellen van mijn burn-out, maar ook aan de slag met het verwerken van mijn bevalling.
Ik kreeg het advies om te starten met EMDR voor mijn bevallingstrauma en dat is wat ik deed.
Ik vond het vreselijk zwaar, elke keer moest ik weer terug in de angst stappen.
Na een EMDR sessie was ik helemaal kapot en de volgende dag kon ik alleen maar wat doelloos voor me uit staren.
Daarnaast moest ik mijn verhaal, inclusief alle intieme details, delen met mijn mannelijke therapeut. Iets wat ik zo ontzettend moeilijk vond. Mijn waardigheid was al aangetast door die traumatische bevalling en nu moest ook nog in detail delen hoe?
Ik denk dat er toen op een onbewust niveau al een zaadje geplant is voor het werk dat ik nu doe.
Bevallingstrauma verwerken: op zoek naar een alternatief voor EMDR
Toen ik mijn succesvolle bedrijf in de onderwijsadvisering achter me liet en verder ging als bevallingscounsellor en doula voor vrouwen die te maken hebben met angst & trauma, hoorde ik regelmatig van vrouwen dat ze aangeraden kregen om EMDR te doen. Maar door de verhalen en ervaringen van anderen zagen ze daar ook wel erg tegenop.
Ze vertelden me precies dezelfde dingen waar ik zelf ook heel erg mee had geworsteld toen ik een paar jaar daarvoor ook EMDR had gehad.
Het enige wat ik kon denken, was: ‘Dit moet toch anders kunnen?’
Ik ging op zoek naar alternatieven voor EMDR om een bevallingstrauma te verwerken, ook in het buitenland.
En zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de 3-step Rewind methode van Traumatic Birth Recovery.
Het sprak me gelijk enorm aan en ik besloot ze eerst eens een tijdje te volgen.
Wat ze deelde was gewoon razend interessant en ik werd steeds enthousiaster. Begin september 2019 kon ik, als eerste Nederlander, starten met de opleiding en ik vind het geweldig.
Dit alternatief voor het verwerken van een bevallingstrauma werkt zoveel fijner dan EMDR… en met hetzelfde resultaat of misschien zelfs wel beter.
De verschillen tussen EMDR en mijn manier van werken om een bevallingstrauma te verwerken
- Bij een EMDR sessie ervaar je opnieuw de angst, gevoelens en emoties die je tijdens je bevalling hebt ervaren. En ik kan me voorstellen dat niet iets is waar je naar uit kijkt. Daarnaast kost het ook razend veel energie. Na een EMDR sessie zat ik 3 dagen als een zombie op de bank.
Gelukkig kan het ook anders! Ik breng mijn cliënten eerst in een hele diepe ontspanning, voordat we teruggaan naar de herinneringen aan de bevalling. Dit kalmeert het zenuwstelsel en de amygdala (alarmcentrale) in het brein. Hierdoor wordt het verwerkingsproces door mijn cliënten als minder intens ervaren en kost daardoor minder energie.
- En dat maakt de methode gelijk ook erg geschikt voor vrouwen die zwanger zijn en tijdens hun zwangerschap opnieuw geconfronteerd worden met hun vorige traumatische bevalling. Tijdens een EMDR sessie worden er nogal wat stresshormonen aangemaakt, waarvan we op dit moment niet precies weten wat daar de effecten van zijn op het ongeboren kind.
- Bij EMDR deel je normaal gesproken je bevallingsverhaal met je therapeut, inclusief alle intieme details waar je je misschien behoorlijk voor schaamt en liever niet deelt. Bij mijn manier van werken is het niet nodig om je bevallingsverhaal met me te delen als dat voor jou niet goed voelt. Je hoeft het je alleen maar te herinneren.
- Bij EMDR werk je met losse beelden die je laat uitdoven, met als gevolg dat het kan zijn dat niet alles wordt verwerkt. Dit heb ik zelf ook ervaren tijdens mijn 2e bevalling. Er komen dan ook regelmatig cliënten bij me die eerst EMDR hebben gedaan, maar wat bij hen niet afdoende heeft gewerkt. Bij de methode die ik inzet, pakken we de bevalling als geheel, net als een film, waardoor je automatisch alles waar nog een negatieve lading op zit, meepakt.
- Mijn methode richt zich, i.t.t. EMDR, niet alleen op het verleden, op dat wat je hebt meegemaakt en wat je graag wilt verwerken, maar ook op de toekomst. Hoe voel je je nu en hoe zou je je graag in de toekomst willen voelen.
Daarnaast werkt het snel, in 3 sessies binnen een maand tijd zijn de klachten die je elke dag ervaart als gevolg van je traumatische bevalling flink verminderd, dan wel verdwenen.
En hoef je niet persé in de buurt van Leeuwarden te wonen. Ik kan je ook begeleiden via een online verbinding, waardoor reisafstand geen probleem hoeft te zijn.
Er zijn dus ook alternatieven voor EMDR om een bevallingstrauma te verwerken
Kun je je voorstellen dat ik erg enthousiast werd van dit alternatief voor EMDR om een bevallingstrauma te verwerken? Voor mij is het dan ook de perfecte manier om vrouwen te helpen bij het verwerken van een bevallingstrauma.
En ook de resultaten zijn goed. Als ik vrouwen aan het begin van het traject vraag welk cijfer ze hun traumatische bevalling geven, van 0-10, waarbij 10 het meest heftige is wat ze ooit hebben meegemaakt, geven ze hun bevalling vaak een 9-10.
Al na de eerste sessie, waarbij we nog niet eens gericht met het echte verwerken zijn bezig geweest, merken vrouwen al verlichting van hun klachten.
Wanneer ik vrouwen in de 3e en afsluitende sessie weer vraag om hun bevalling een cijfer te geven op een schaal van 0-10, geven ze het nu vaak nog maar een 3-4. Vaak zelfs nog lager dan dat. En dat is precies waar we naar streven.
De herinnering aan de bevalling zoals hij was hoeft niet te verdwijnen, maar het gaat erom dat de lading ervan af gaat, zodat het je niet meer in je dagelijks leven beïnvloed en er ruimte ontstaat voor juist de mooie herinneringen aan de bevalling.
Ervaring van een cliënt die bij mij haar bevallingstrauma heeft verwerkt
Ik was op zoek naar iemand die me kon helpen om mijn traumatische bevalling te verwerken. Door de huisarts werd ik verwezen naar de psycholoog voor EMDR, wat ik ook heb gedaan.
Ik vond het enorm zwaar om te ondergaan en het had voor mij niet het effect wat ik graag had gewild.
Al zoekende kwam ik terecht op dit artikel wat je nu leest. Ik was geïnteresseerd, maar vroeg me tegelijkertijd af of dit wel voor mij zou werken. Daarnaast woon ik niet in de buurt van Leeuwarden.
Maar goed, wat had ik te verliezen, dus ik vroeg gewoon het gratis consult aan van 30 minuten.
En dat was fijn. Anke was de eerste die oprecht luisterde naar mijn verhaal, zonder daar een mening of een oordeel over het te hebben. Het mocht er gewoon zijn, inclusief alle emoties.
Ze vertelde me over haar manier van werken en dat het ook kon via een online verbinding. Aan de ene kant leek het me heel erg fijn, aan de andere kant vroeg ik me af of het wel zou werken via een online verbinding.
Uiteindelijk besloot ik het gewoon te gaan doen. Zeker toen Anke me beloofde dat als ik het helemaal niets vond, ze me de investering terug zou geven, min het bedrag van de eerste sessie.
We planden gelijk onze 3 sessies in en een week later kon ik al beginnen.
Enigszins sceptisch begon ik aan de sessie, maar wat voelde ik me fijn en ontspannen na de tijd. Het gaf me het vertrouwen om het traject af te maken. En ondanks dat het via een scherm was, voelde ik me enorm veilig en vertrouwd.
Ik heb enorm lang aangehikt tegen de stap om hulp te zoeken, maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. Daar waar ik mijn bevalling tijdens de eerste sessie nog een 9 gaf qua heftigheid, is het nu nog maar een 3. Ik voel me zo ontzettend opgelucht. Het is mijn investering elke cent waard geweest.
Twijfel of deze manier van werken ook wat voor jou is? Wat heb je te verliezen? Vraag gewoon dat gratis consult aan en kijk of het ook iets voor jou is.
Ben je ook op zoek naar een alternatief voor EMDR om je bevallingstrauma te verwerken?
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of deze manier van werken ook geschikt is voor jouw bevallingsverhaal en klachten. Daarom bied ik je gratis en vrijblijvend een eerste online consult aan van 30 minuten. Vraag hier nu jouw gratis eerste consult aan.