Een van de meest ingrijpende ervaringen die vrouwen kunnen doormaken, is een bevallingstrauma. Maar wist je dat dit trauma niet alleen tussen je oren zit, maar ook diep geworteld is in je limbische systeem en lichaam?
De bevalling is een buitengewoon krachtige en transformerende gebeurtenis. Het brengt niet alleen nieuw leven voort, maar het is ook een tijd waarin je als vrouw een immense hoeveelheid emoties en fysiologische veranderingen doormaakt.
Wanneer je bevalling anders loopt dan verwacht, je voor je gevoel compleet de grip verliest en je enorm veel spanning en angst ervaart, kan dit leiden tot een bevallingstrauma. De ervaring is zo overweldigend, dat je brein, je lijf en je zenuwstelsel het niet kunnen verwerken in het moment.
Wat is een bevallingstrauma?
Een bevallingstrauma ontstaat wanneer een vrouw een bevalling heeft meegemaakt die haar gevoel van controle, veiligheid en welzijn heeft aangetast. Dit kan het gevolg zijn van fysieke complicaties, medische ingrepen, onverwachte omstandigheden, gebrekkige communicatie of een emotioneel overweldigende ervaring tijdens de bevalling.
Het is belangrijk op te merken dat een bevallingstrauma subjectief is en dat de impact ervan voor elke vrouw anders kan zijn. Ook een snelle bevalling of een bevalling volgens het boekje kan leiden tot een bevallingstrauma.
Het Limbische Systeem: De diepe sporen van trauma
Het limbische systeem, dat zich diep in onze hersenen bevindt, speelt een cruciale rol bij het verwerken van emoties, geheugen en motivatie. Wanneer een vrouw een traumatische bevalling meemaakt, kunnen de delen van het limbische systeem, zoals de amygdala en hippocampus, overactief raken.
De amygdala, betrokken bij het verwerken van emoties, kan traumatische herinneringen levendig en intens opslaan, waardoor de impact van de ervaring langdurig aanwezig blijft.
Bevallingstrauma zit niet alleen tussen je oren
Een bevallingstrauma kan niet alleen een emotionele wond veroorzaken, maar ook fysieke symptomen veroorzaken. Vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt, kunnen bijvoorbeeld last hebben van onverklaarbare pijnen, gespannen spieren en spijsverteringsproblemen. Dit is het resultaat van de fysiologische reactie op stress tijdens en na de bevalling.
Overlevingsmechanismen: Omgaan met het onverwerkte
Om de pijn en angst te vermijden die gepaard gaat met een bevallingstrauma, kunnen vrouwen overlevingsmechanismen ontwikkelen. Sommigen vermijden het praten over de ervaring, terwijl anderen zichzelf emotioneel afsluiten om de pijn te vermijden.
Hoewel deze strategieën in eerste instantie kunnen helpen om te overleven, kunnen ze op de lange termijn het helingsproces belemmeren.
Heling en herstel van een bevallingstrauma
Als je als vrouw een bevallingstrauma hebt doorgemaakt en je klaar bent om de weg naar genezing en herstel te bewandelen, ben je niet alleen. Het is tijd om de impact van het trauma, dat niet alleen tussen je oren zit maar ook in je limbische systeem en lichaam, aan te pakken en jezelf de kans te geven om los te laten en weer in balans te komen.
Mijn traumatrajecten zijn holistisch van aard: in een kortdurend traject van 3 sessies richten we ons op de mentale verwerking van de traumatische bevalling en geven we daarnaast ook je lichaam de kans om de opgeslagen trauma-energie te kunnen ontladen.
Zet vandaag nog de eerste stap en plan een afspraak in mijn online agenda.
We gaan dan direct al aan de slag.
Mijn garantie: mocht het na deze afspraak niet zijn wat je ervan verwacht had, dan mag je me dat gewoon eerlijk laten weten na afloop en dan houden we het bij deze ene afspraak.