Heelt de tijd alle wonden?

Geschreven door Anke Velstra
16 november 2020

Een bekend Nederlands gezegde is: ‘De tijd heelt alle wonden’, maar wat bedoelt men nu eigenlijk met die uitspraak en in hoeverre is dat van toepassing op een bevallingstrauma?

Als je een heftige of traumatische bevalling hebt meegemaakt, heb je te maken met psychisch letsel (tenminste zo noem ik dat). Net als de bevalling een scheur(tje) in je perineum kan achterlaten, zo kan een heftige bevalling ook een psychisch scheurtje achterlaten.

Iedere keer als je met een scheurtje in je perineum plast, sta je te jodelen boven de wc omdat het zo brand. Iedere keer als je wordt herinnerd aan je bevalling, voel je weer dezelfde pijn, verdriet, boosheid en machteloosheid die je ook tijdens je bevalling voelde.

De gedachte achter dit gezegde is… wanneer je het herstel de tijd gunt, zal het psychische scheurtje net zo helen als een fysiek scheurtje. De herinneringen worden vanzelf zwakker en de heftige emoties ook. En in een klein deel van de gevallen gebeurt dit ook. Daarom houd ik ook altijd een wachttijd van 6-8 weken na de bevalling aan, alvorens ik een traject om de bevalling te verwerken opstart.

Maar om heel eerlijk te zijn… in de meeste gevallen gaat dit niet vanzelf en is het niet de tijd die de wonden heelt, maar ben jij dat zelf! Net als een fysiek scheurtje de juiste verzorging verdient om een ontsteking te voorkomen, zo verdient een psychisch scheurtje dat ook.

In deze podcast deel ik mijn gedachten over dit onderwerp.
Je beluistert de podcast via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Heelt-de-tijd-alle-wonden-emhs3t" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts