Overromantiseren we bevallen? Of toch niet?

Geschreven door Anke Velstra
9 november 2020
De afgelopen weken werd er in de (sociale) media weer veel gesproken over bevallen. Onder andere door een interview met Rens Kroes over haar voorbereiding op haar bevalling en haar ervaring. En vervolgens kwamen op dat interview weer de nodige tegengeluiden.

Wanneer het op bevallen aankomt, dan lijkt het wel alsof er twee kampen bestaan:

kamp 1: gaat voor een droombevalling, bereid zich daar ook goed op voor, schrijft een geboorteplan, maar lijkt tijdens de voorbereiding niet altijd oog te hebben voor wanneer alles anders loopt dan verwacht. En is dan ook intens verdrietig wanneer de bevalling een compleet andere wending kreeg.

kamp 2: bevallen is heftig, gevaarlijk, is een hel, doet vreselijk veel pijn. Je kunt maar beter in het ziekenhuis bevallen, want als er iets misgaat dan ben je alvast op de goede plek. En een geboorteplan? Dat is dikke onzin, als er iets is dat je niet kunt plannen, dan is het wel een bevalling.

En het erge is… beide kampen zijn erg overtuigd van hun gelijk en willen dat graag op de ander overbrengen.

‘Als jij je beter had voorbereid en je meer had gericht op het positieve, dan was het vast heel anders gelopen.’
‘Rot op met die zoutlampjes en kaarsjes, bevallen is nu eenmaal niet romantisch, maar doet vreselijk veel pijn.’

Naar mijn idee is het allemaal niet zo zwart/wit, maar ligt e.e.a. veel genuanceerder.

Bijvoorbeeld de zoutlampjes en kaarsjes… eigenlijk heeft dat weinig te maken met van de geboorte een romantische gebeurtenis maken, maar vooral met het positief beïnvloeden van de bevalling.

Ook is een geboorteplan niet bedoeld als een scenario beschrijving van jouw droombevalling, maar vooral bedoeld als middel om de regie te kunnen houden over jezelf en het proces, wat er ook gebeurt.

Hoe dit nu precies zit, vertel ik je in deze podcast.

Je beluistert de podcast via de link onder dit bericht of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.

Heb je er voor jezelf een mooi inzicht uitgehaald? Zou je dat dan alsjeblieft met me willen delen? Via de mail contact@ankevelstra.nl, een dm op social media of tag me bijvoorbeeld in je stories.

<iframe src="https://anchor.fm/anke-velstra/embed/episodes/Overromantiseren-we-bevallen--Of-toch-niet-em7lhc" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts