Een bevalling laat zich niet plannen, dus ik schrijf geen geboorteplan

Geschreven door Anke Velstra
13 september 2021

“Een bevalling laat zich niet plannen, dus ik schrijf geen geboorteplan. Ik laat het allemaal wel op me af komen.” Deze uitspraak voelt voor mij als een beetje struisvogelpolitiek. Laat ik maar niets over mijn gewenste bevalling vastleggen, dan kan ik ook niet teleurgesteld worden. Helaas werkt het in de praktijk niet zo.

Je wilt niet weten hoe vaak mijn trauma cliënten mij hebben verteld dat ze geen geboorteplan hebben geschreven omdat ze daar het nut niet van inzagen, omdat een bevalling zich niet laat plannen.

Achteraf met grote spijt natuurlijk, want tijdens de bevalling zijn er dingen gebeurd, waar zij niet op voorbereid waren. Op basis van angst en spanning hebben ze toen keuzes gemaakt, waar ze later met een enorm rotgevoel op terugkijken.

Het schrijven van een geboorteplan draait dan ook niet om het eindproduct, maar wat vooral heel belangrijk is, is het proces er naartoe. Kennis vergaren, weten wat je opties zijn en daarover in gesprek gaan met (geboorte)partner en zorgverleners.

Het is achteraf heel moeilijk om te zeggen of de bevalling daadwerkelijk anders was gelopen wanneer je wel een plan had gehad. Mogelijk waren er misschien wel dezelfde dingen gebeurd, mogelijk waren misschien wel dezelfde interventies nodig geweest. Maar het geboorteplan zou absoluut een positieve bijdrage hebben geleverd aan hoe je er later op terug kunt kijken. Dat je het gevoel hebt van regie en autonomie hebt gehad.

In deze podcast deel ik aan de hand van mijn eigen ervaring wat het proces van het schrijven van een geboorteplan en het geboorteplan mij heeft gebracht tijdens mijn laatste bevalling, nu vier jaar geleden, waarin alles zo anders liep dan verwacht en leg ik je uit hoe je een geboorteplan zo kunt schrijven, dat je het kunt inzetten in elke situatie, ook als je bevalling anders loopt dan gepland.

Je kunt de podcast beluisteren via onderstaande link of via jouw favoriete podcastapp onder de naam Moedermoed.

Veel luisterplezier!
Wil je leren hoe je een geboorteplan kunt schrijven die wel met je meebeweegt, ook al loopt alles anders dan verwacht? Schrijf je dan in voor de zwangerschapscursus Bevallen zonder angst.

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts